In pernele, saltelele si pilotele unui om traiesc milioane de microorganisme denumite acarieni care se hranesc cu celulele moarte si descuamate de pe pielea umana. In cazul majoritatii oamenilor, acarienii nu sunt daunatori. Cu toate acestea, ei sunt principalii responsabili pentru aparitia alergiei la praf sau a astmului la persoanele cu un sistem imunitar hipersensibil.

Afla din acest articol informatii utile despre acarieni!

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt organisme microscopice care traiesc in aproape orice casa. Au o lungime de aproximativ 0,2 - 0,3 mm, sunt albi-transparenti, iar ca infatisare au un corp rotund, cu cap si torace nediferentiate. Au 8 picioare si fac parte din familia arahnidelor, precum paianjenii sau capusele.

Acarienii nu sunt paraziti. Ei nu musca si nu inteapa. Se hranesc cu celulele moarte ale pielii umane, dar si a animalelor. In fiecare noapte, un om produce o cantitate de transpiratie si celule de piele moarta suficiente ca sa hraneasca un milion de acarieni.

Unde traiesc si cu ce se hranesc acarienii?

Acarienii traiesc in locurile intunecate si calde din casele oamenilor, fiind regasiti in special in saltele, perne, covoare si mobilier tapitat. De obicei, temperatura preferata de acarieni se situeaza undeva intre 20 - 25 de grade Celsius. De asemenea, ei prefera si nivelurile mari de umiditate, intre 60-70%.

Durata de viata a acarienilor este de pana la 2-3 luni. Ei traiesc in comunitati si se inmultesc rapid. O femela poate sa depuna pana la 80 de oua in timpul vietii.

Saltelele reprezinta mediul ideal pentru acarienii de praf.

Acest lucru se explica prin faptul ca transpiratia umana creste umiditatea saltelei si serveste ca sursa de hrana neincetata. Noaptea, cand corpul uman creste temperatura saltelei, acarienii migreaza la suprafata ca sa se hraneasca cu celulele moarte ale pielii. Isi lasa cochiliile si excrementele in urma, apoi inainte de rasaritul soarelui, se intorc la straturile mai adanci ale saltelei unde sunt mai protejati. In timpul zilei, acarienii de praf elibereaza anumiti compusi care poarta denumirea de feromoni de agregare. Acestia ii ajuta sa se simta reciproc si sa se grupeze la baza saltelei. De obicei, o saltea de pat poate ajunge sa aiba o populatie de peste 2 milioane de acarieni in doar cateva saptamani.

O alta sursa de hrana pentru acarieni o constituie praful din casa, polenul si sporii fungici. Un gram de praf poate contine pana la 20.000 de acarieni. Prin urmare, se poate spune ca oamenii traiesc printre si sunt inconjurati de acarieni.

De ce sunt daunatori acarienii?

In mod obisnuit, acarienii nu sunt daunatori pentru oameni. Totusi, sistemul imunitar al unor persoane ii vad ca pe o amenintare si ii ataca. ca sa se apere, organismul acestor oameni elibereaza impotriva acarienilor histamina si alte substante chimice. Aceste substante provoaca inflamatii si diverse simptome alergice suparatoare.

Acarienii in sine nu sunt cei care provoaca alergii.

Alergenul daunator provine din excrementele si din fragmentele corpului lor (cochiliile). Cu cat sunt mai multi acarieni intr-o casa, cu atat riscul de a dezvolta o reactie alergica este mai mare.

De obicei, persoanele cu astm, eczeme si alte alergii au sensibilitate mai mare la acarienii de praf si pot experimenta o agravare a simptomelor afectiunilor lor.

Simptomele alergiei la acarieni

Simptome alergice provocate de acarienii de praf frecvente:

  • Ochii rosii, umflati si/sau aposi
  • Nas infundat
  • Stranut
  • Declansarea astmului. La persoane suferinde deja de aceasta afectiune, acarienii pot agrava simptomele astmului.
  • Dificultati de respiratie
  • Eczeme (boala inflamatorie a pielii)
  • Mancarimea ochilor, nasului, cerului gurii sau a gatului
  • Picurare postnazala
  • Tuse
  • Presiunea sinusala
  • Cearcane

Simptomele difera de la o persoana la alta si depind de cantitatea de alergeni inhalati.

Numarul de acarieni creste in functie de o serie de factori de mediu, precum: o ventilatie slaba, umiditate crescuta si temperaturi ridicate (peste 20 C). Fumul de tigara, simplul mers pe covor sau scuturarea lenjeriilor de pat pot face ca excrementele uscate de acarieni sa pluteasca prin aer, inrautatind simptomele unei persoane alergice.

Daca o persoana are alergie la acarieni, pe langa simptomele mai sus amintite, ea poate avea tulburari de somn. Acestea pot reduce in timp calitatea vietii, deoarece au un impact negativ atat pe planul social, cat si profesional al persoanei respective. Lipsa unui somn calitativ poate provoca:

  • stare de slabiciune si oboseala constanta
  • Scaderea puterii de concentrare si o productivitate scazuta
  • Imposibilitatea desfasurarii unor activitati zilnice
  • Stari de iritabilitate si nervozitate

Tratamentul alergiilor la acarieni

Tratamentul alergiilor la acarienii de praf se concentreaza pe ameliorarea simptomelor. In functie de severitatea reactiilor alergice, medicul va stabili un plan de tratament medicamentos care sa includa:

  • Antihistaminice. Medicamente care blocheaza efectul histaminei eliberate de corp pentru a se apara impotriva acarienilor. Antihistaminicele reduc inflamatia si amelioreaza stranutul si mancarimea din ochi si nas.
  • Spray-uri nazale cu corticosteroizi. Corticosteroizii nazali reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament impotriva alergiilor. Ei pot reduce toate simptomele alergice, inclusiv congestia nazala.
  • Decongestionante. Disponibile sub forma de pastile, spray-uri sau picaturi, aceste medicamente ajuta la micsorarea captuselii pasajelor nazale si desfundarea nasului. Totusi, ele nu trebuie utilizate pe o perioada indelungata deoarece pot provoca reactii adverse, precum insomnie si cresterea tensiunii arteriale.
  • Imunoterapie. In cazul in care tratamentul medicamentos nu ofera rezultate pozitive, medicul va recomanda imunoterapia. Aceasta are ca scop modificarea raspunsului imun al organismului la alergeni. Procedura consta in administrarea de injectii (imunoterapie subcutanata) sau pastile (imunoterapie sublinguala) cu un continut redus de alergeni. In acest fel, se urmareste desensibilizarea organismului si imbunatatirea tolerantei la acarienii de praf. Imunoterapia este eficienta in ameliorarea simptomele alergice severe si persistente.

Cum poti scapa de acarieni?

Este aproape imposibil sa elimini complet acarienii din casa. Prin urmare, este esential sa reduci semnificativ numarul lor. Acest lucru este posibil prin controlarea cantitatii de praf din spatiul de locuit si prin evitarea crearii de conditii propice pentru dezvoltarea acarienilor. Urmatoarele masuri pot fi extrem de eficiente:

  • Spala cearsafurile si paturile cel putin o data la doua saptamani.

Spala perna in fiecare saptamana sau pune peste saltea o husa rezistenta la acarieni. Apa folosita la spalarea cearsafurilor si a paturilor ar trebui sa fie de cel putin 55-60 de grade Celsius. Ca sa cureti salteaua, o solutie eficienta este folosirea aburilor uscati la 150 de grade Celsius.

  • Inlocuieste pernele si pilotele care au fulgi sau puf

Poti opta in schimb pentru produse care au fibre sintetice sau cu efect antibacterian, de exemplu cele cu ioni de argint.

  • Redu numarul jucariilor de plus si a altor obiecte care favorizeaza aparitia acarienilor

Jucariile de plus sunt preferate de acarieni deoarece au un mediu cald, exact asa cum le place. Daca vrei sa limitezi cantitatea de acarieni din casa ta, redu numarul acestor jucarii. Ai grija ca pe cele ramase sa le speli saptamanal. De asemenea, nu tine foarte multe covoare in casa, draperii si alte obiecte unde acarienii se simt foarte bine.

  • Fa curatenie in mod regulat

Schimba cearceafurile si fetele de perna saptamanal, aspira somiera, salteaua de pat si canapelele tapitate. Aspira covoarele, spala perdelele si mentine o pardoseala curata utilizand un mop sau carpe umede. Foloseste un aspirator cu filtru HEPA pentru a nu imprastia acarienii prin aer!

  • Fa curat si in dulapuri

Acarienii se pot gasi si in dulapuri neaerisite. Prin urmare, ar fi bine sa renunti la hainele pe care nu le mai porti de mult timp pentru a ramane mai mult spatiu si pentru a lasa aerul sa circule. De asemenea, aspira praful care se depune in dulapuri si foloseste un dispozitiv pentru absorbtia umezelii.

  • Redu umiditatea din aer

Este important sa aerisesti in casa, astfel incat sa reduci umiditatea sub 50%, de preferinta 35%. Poti masura nivelul de umiditate cu ajutorul unui aparat special numit higrometru. Daca este cazul, foloseste si un dezumidificator cu filtru HEPA.

  • Pastreaza o igiena corespunzatoare a animalelor de companie

Pielea cainilor si pisicilor reprezinta o importanta sursa de hrana pentru acarieni. De aceea, este esential sa pastrezi o igiena foarte buna a acestor animale de companie.

Acarienii fac parte din viata oamenilor si, pentru majoritatea persoanelor, nu sunt daunatori. Ei traiesc in paturile, covoarele si mobilierul din casa, preferand un mediu cald si umed. Imposibil de observat, nu musca si nu inteapa, ei insa pot provoca reactii alergice persoanelor hipersensibile. Desi nu pot fi eliminati definitiv, pot fi luate anumite masuri pentru a reduce cantitatea si impactul lor asupra sanatatii umane. Curatenia regulata, stergerea prafului, aspirarea covoarelor, saltelelor si curatarea podelelor reprezinta masuri esentiale care ajuta la limitarea simptomelor alergice.

Referinte:

https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/dust-mites

https://www.healthdirect.gov.au/