Nu doar adolescenții se confruntă cu acnee hormonală, ci și adulții. Coșurile profunde și dureroase sunt foarte frecvente și după vârsta de 20 de ani și se datorează, în principal, unor factori genetici. Afecțiunea apare mai des la femei și este de obicei localizată în partea inferioară a feței. Erupțiile cutanate constau în leziuni inflamatorii, chisturi, puncte albe sau negre. Află din acest articol ce trebuie să faci pentru a scăpa de acnee!

De ce apare acneea hormonală la adulți?

Genele au un rol important în acneea hormonală adultă deoarece ele influențează numărul, dimensiunea și activitatea glandelor sebacee. Glandele sebacee sunt glande uleioase din piele care creează sebum. Aceste glande se pot înfunda și pot cauza erupții cutanate dureroase, cunoscute sub denumirea populară de coșuri.

Există doi hormoni care trebuie să lucreze armonios pentru ca pielea să fie catifelată și curată. Aceștia sunt androgenii (hormonii masculini) și estrogenii (hormonii feminin). Androgenii stimulează creșterea glandelor sebacee și cresc producția de sebum. Estrogenii acționează în sens invers, și anume încetinesc producția de sebum. Acneea apare atunci când nivelurile de androgeni sunt anormal de ridicate sau nivelul de estrogen este mai scăzut.

Principalele cauze de dezechilibre care provoacă acneea hormmonală sunt:

  • Menstruaţia sau menopauza
  • Afecțiunile endocrine (de exemplu sindromul ovarelor polichistice sau afecțiuni ale tiroidei)
  • Obezitatea
  • Începerea sau încetarea administrării pilulelor contraceptive orale
  • Stresul 
  • Dieta nesănătoasă (prea multe grăsimi/mâncăruri prăjite/procesate)
  • Anumite medicamente (steroizi, anticonvulsivante etc)

Acnee hormonală: tratament medicamentos

De obicei, tratamentul local nu este eficient decât pe termen scurt. Deoarece cauza este o dereglare hormonală, așadar trebuie tratată problema din interiorul corpului. Totuși, cazurile ușoare de acnee hormonală pot fi tratate cu creme pe bază de retinoizi, antibiotic, peroxid de benzoil sau acid azelaic. Medicul dermatolog poate recomanda o combinație de aceste ingrediente pentru o eficiență maximă.

A doua opțiune de tratament pentru acneea hormonală mai severă sau persistentă este medicația orală. Se pot administra antibiotice, medicamente care reduc producția de hormoni androgeni sau contraceptive orale. Fiecare persoană este diferită, astfel tratamentul nu este același pentru toată lumea. Este important să discuți cu un medic specialist pentru a vedea care este opțiunea cea mai bună pentru tine.

Cum poți trata acneea hormonală cu remedii naturiste?

Există anumite metode de a trata acneea hormonală fără a apela la medicamente, însă rezultatele pot diferi de la o persoană la alta.

Iată ce îți recomandă specialiștii să faci pentru a scăpa de coșuri:

  • Schimbă-ți dieta. Este esențial să limitezi consumul de alcool, produse lactate, produse cu mult zahăr artificial, carnea roșie și mâncarea procesată. În schimb, poți consuma alimente bogate în vitamina C (citrice) și zinc (ouă, fructe de mare, nuci). De asemenea, pot fi de mare folos fibrele și sursele de vitamina A. Acestea poate fi găsite în cereale integrale, morcovi, fructe galbene, roșii, legume verzi și altele.
  • Ulei de arbore de ceai. Acest ulei poate fi aplicat local pentru a usca glandele sebacee și pentru a reduce inflamația, în cazul în care acneea hormonală este ușoară.
  • Ia suplimente cu ulei de pește. Uleiul de pește conține acizi grași Omega-3 care ajută la reducerea inflamației pielii și creșterea hidratării, fără a înfunda porii și a provoca erupții.

Alte sfaturi utile pentru persoanele cu acnee hormonală

Pentru a ajuta la eliminarea acneei sau pentru a împiedica agravarea ei, poți apela la următoarele sfaturi:

  • Spală-ți fața ușor, dar nu mai mult de două ori pe zi. Spălarea excesivă poate agrava acneea, deoarece poate elimina prea mult ulei de pe piele și poate provoca iritații. Ca răspuns, pielea ta va secreta mai mult ulei, agravând acneea.
  • Utilizează produse de curățare de calitate și apă călduță (nu fierbinte)
  • Evită produsele exfoliante sau scruburile dure.
  • Nu freca sau stoarce coșurile, deoarece acest lucru poate provoca inflamație.
  • Evită transpirația și spală-ți fața după ce transpiri abundent.

Procedurile medicale pentru tratarea acneei

Dacă acneea este severă și nu poate fi tratată prin metodele menționate mai sus, poți apela la proceduri medicale care îndepărtează stratul superior al pielii ce conține acnee, murdărie, ulei și alți poluanți de pe piele. Aceste proceduri includ:

  • Microdermabraziune
  • Peelinguri chimice
  • Fototerapie
  • Terapia cu laser

Așadar, acneea hormonală poate fi tratată fie cu ajutorul remediilor naturiste, fie cu medicamente. Discută cu un medic dermatolog și nu administra niciun fel de tratament, fără recomandarea specialistului.

Sursa foto: Pexels.com