Persoanele care au alergie la acarieni pot experimenta o scadere a calitatii vietii.
De multe ori, acest tip de alergie este dificil de identificat deoarece simptomele sale pot fi similare cu cele ale unor afectiuni respiratorii usoare.
Afla cum poti stii ca suferi de alergia la acarieni, dar si ce trebuie sa faci pentru a trata si preveni aceasta conditie medicala!
- Ce sunt acarienii?
- De ce se declanseaza alergia la acarieni?
- Simptomele alergiei la acarieni
- Diagnosticul alergiei la acarieni
- Tratament alergie la acarieni
- Masuri de prevenire a alergiilor
Ce sunt acarienii?
Acarienii sunt microorganisme ce se regasesc in orice casa. Masoara aproximativ 0.3 mm, prea mici pentru a-i vedea cu ochiul liber. Vazuti la microscop, arata ca niste gandaci albi. Au 8 picioare, asadar nu sunt considerati insecte, ci artropode, ca paianjenii. Acarienii prospera la temperaturi de 20-25 de grade Celsius, insa le place umiditatea (nivelurile ridicate, de peste 70-80%). Exista mai multe specii de acarieni si toti pot provoca reactii alergice.
In mod normal, acarienii sunt inofensivi.
Ei nu musca si nu inteapa. Se hranesc cu celulele moarte si descuamate de pe pielea umana si a animalelor de companie. In general, o persoana adulta lasa pana la 1,5 grame de piele moarta intr-o zi. Acest lucru e suficient pentru a hrani un milion de acarieni! Locurile cele mai frecvente din casa unde traiesc acarienii sunt straturile interioare de mobilier tapitat, covoare, perne, asternuturi de pat si jucarii de plus.
De ce se declanseaza alergia la acarieni?
Un alergen este o substanta ce provoaca o reactie alergica.
Atat partile corpului, cat si saliva sau excrementele de acarieni sunt alergeni pentru multi oameni. In cazul acestor persoane, sistemul imunitar reactioneaza exagerat atunci cand intra in contact cu acarienii. Acest lucru se intampla deoarece organismul ii identifica gresit ca fiind agenti daunatori si ii contraataca. In acest scop, corpul elibereaza substante chimice (inclusiv histamina) pentru a-i elimina. Histamina eliberata provoaca simptome alergice ce pot varia de la usoare la foarte severe.
Cele mai frecvente tipuri de alergii la acarieni:
- eczema atopica sau dermatita
- rinita alergica
- alergiile ocularei
- astmul
Simptomele alergiei la acarieni
Simptomele alergiei la acarieni sunt atat de natura cutanata, cat si respiratorie. Uneori, afecteaza si ochii. Ele apar, in general, pe tot parcursul anului si sunt mai grave in timpul noptii. Ele pot disparea atunci cand persoana nu este expusa la acarieni (de exemplu la serviciu sau scoala).
Simptome frecvente alergia la acarieni:
- Nas infundat si/sau secretii nazale
- Scaderea mirosului
- Mancarime la nivelul nasului, gurii, ochilor, gat sau piele
- Pleoape umflate si ochi rosii sau aposi
- Stranut
- Tuse iritativa sau productiva
- Dificultati de respiratie si/sau respiratie suieratoare
- Senzatie de presiune toracica
- Astm (alergia la acarienii de praf poate provoca astmul sau poate agrava simptomele acestei afectiuni respiratorii)
- Eczema (boala inflamatorie a pielii)
Din cauza alergiei la acarieni, persoana alergica poate avea tulburari semnificative de somn. Acest lucru are, de obicei, un impact social si profesional negativ, provocand:
- stare de slabiciune si oboseala constanta
- scaderea puterii de concentrare
- productivitate scazuta
- imposibilitatea de a desfasura anumite activitati zilnice
- deficienta de coordonare mana-ochi
- iritabilitate
- scaderea calitatii vietii
Diagnosticul alergiei la acarieni
Pentru a diagnostica alergia medicul alergolog va examina simptomele in urma unui consult fizic.
In plus, va face un istoric familial al alergiilor deoarece factorul de risc principal pentru alergii este mostenirea genetica.
Pe langa examenul fizic, medicul va recomanda efectuarea urmatoarelor teste de alergie:
- Test cutanat (prick test). In cadrul acestuia, medicul va zgaria usor pielea pacientului. Apoi, va plasa in zona testata o picatura din alergenul suspect de provocarea simptomelor alergice. Daca persoana e alergica la substanta respectiva, va dezvolta o mica roseata, umflaturi, mancarimi sau o zona ridicata, rotunda, ca un stup. De obicei, reactiile alergice apar in 15-20 de minute. Cu cat mai puternice, cu atat este mai probabil ca persoana respective sa fie alergica la alergenul testat.
- Test de sange (imunoglubulina IgE). Acesta masoara nivelurile de anticorpi IgE specifici pe care sangele o produce pentru a ataca alergenii. Testele de sange se efectueaza atunci cand nu se pot efectua teste cutanate. De obicei, acest lucru se intampla daca persoanele au o afectiune a pielii sau iau medicamente ce interfereaza cu testarea pielii. In cadrul acestei proceduri, medicul alergolog va lua o proba de sange si o va trimite la un laborator. Laboratorul adauga alergenul la proba de sange. Apoi masoara cantitatea de anticorpi.
Tratament alergie la acarieni
Planul de tratament pentru alergia la acarieni e stabilit de medicul alergolog, in functie de severitatea simptomelor, dar si de particularitatile fiecarui pacient in parte.
Cea mai eficienta metoda de tratament este evitarea acarienilor de praf. Acest lucru nu e posibil in totalitate si, prin urmare, este nevoie si de alte masuri.
Alergia nu se vindeca complet.
Din acest motiv, tratamentul urmareste ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii persoanei alergice.
Alergia la acarieni tratamente:
- Antihistaminice
Acestea blocheaza efectele histaminei eliberate de sistemul de aparare al organismului pentru combaterea alergenilor. Antistaminicile sunt disponibile sub forma de pastile, lichide sau spray-uri pentru nas. Ele sunt utile deoarece amelioreaza stranutul si mancarimea din nas si ochi. De asemenea, ele reduc intr-o masura mai mica infundarea nazala.
- Spray-uri nazale cu corticosteroizi
Acestea reduc inflamatia mucoasei nazale si blocheaza reactiile alergice. Reprezinta cel mai eficient tip de medicament pentru rinita alergica, deoarece pot reduce toate simptomele, inclusiv congestia nazala. De obicei, corticosteroizii nazali au putine efecte secundare.
- Antagonistii receptorilor de leukotriene
Aceste medicamente blocheaza actiunea unor substante chimice importante, altele decat histamina.
- Spray-uri cu cromolin sodiu
Acestea blocheaza eliberarea substantelor chimice ce cauzeaza simptome alergice, inclusiv histamina si leucotriene. Are putine efecte secundare si trebuie administrare de 4 ori pe zi.
- Decongestionante
Acestea sunt disponibile sub forma de pastile, lichide, spray-uri de nas sau picaturi. Ele ajuta la micsorarea captuselii pasajelor nazale si desfundarea nasului. Recomandate a fi utilizate doar o perioada scurta de timp deoarece pot provoca reactii adverse, precum insomnie si cresterea tensiunii arteriale.
- Imunoterapie
Multe persoane cu alergie la acarieni au simptome severe si nu se vindeca doar cu ajutorul medicamentelor. Acestora li se recomanda imunoterapia.
Acesta e un tratament ce ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii reactiilor alergice si este pe termen lung.
Imunoterapia are ca scop modificarea raspunsului imun al organismului la alergeni. Eae de 2 feluri:
- Imunoterapie subcutanata. Aceasta implica administrarea de injectii alergice ce contin cantitati progresiv mai mari de alergen. In primele 7 luni de tratament, o injectie de alergen se aplica o data pe saptamana. Apoi doza se reduce la fiecare 2 saptamani, respectiv 4 saptamani. Tratamentul dureaza, de obicei 3-5 ani. Multi oameni experimenteaza beneficii cel putin cativa ani dupa oprirea injectiilor.
- Imunoterapia sublinguala. Aceasta implica administrarea sub limba a unor pastile ce contin alergeni. Aceasta expunere imbunatateste toleranta la acarienii de praf si reduce simptomele.
Masuri de prevenire a alergiilor
Nu e posibil sa elimini toti acarienii din casa, dar le poti reduce numarul.
Reactiile alergice sunt legate de doza, deci cu cat sunt mai putini acarieni, cu atat va scadea intensitatea simptomelor. In plus, trebuie luate masuri pentru a indeparta urmele de acarieni morti si excremente.
Alergia la acarieni masuri de preventie
- Acopera saltele, pernele si pilotele cu huse rezistente la acarieni.
- Spala saptamanal asternuturile de pat si fetele de perna in apa fierbinte (care depaseste 55 grade Celsius). Daca speli in apa mai rece, utilizeaza un produs de curatare ce contine uleiuri esentiale, cum ar fi eucalipt sau ulei de arbore de ceai.
- Foloseste perne si pilote sintetice, nu din pene.
- Inlatura jucariile de plus, perdelele, covoarele, mochetele si alte obiecte ce pot strange acarieni. Acestea pot include aparatura electrocasnica, obiecte de decor, carti si altele.
- Sterge praful cu carpe umede sau electrostatice si curata saptamanal suprafetele dure. Nu folosi puful de pene.
- Redu umiditatea din casa. Aeriseste bine fiecare incapere si izoleaza bine podeaua si peretii.
- Evita mobilierul tapitat. Pielea, vinilul, plasticul si lemnul sunt cele mai indicate pentru persoanele alergice.
- Spala imbracamintea inainte de utilizare daca a fost depozitata mult timp.
- Spala covoarele in mod regulat si usuca-le afara, daca acest lucru e posibil.
- Aspira saptamanal, inclusiv saltelele si mobilierul tapitat. Aspirarea face ca alergenii acarienilor sa fie raspanditi prin aer timp de pana la 20 de minute. Prin urmare, este important sa porti o masca sau sa rogi pe altcineva sa aspire in locul tau.
In concluzie, acarienii de praf reprezinta unul dintre factorii declansatori majori ai alergiilor.
Expunerea cronica si continua la acesti alergeni poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii persoanei alergice si mai ales, a celor cu astm.
Alergia la acarienii de praf nu poate fi vindecata complet, insa exista metode de ameliorare a simptomelor.
Daca suspectezi ca esti alergic la acarieni, discuta cu un medic pentru a vedea care este cel mai bun tratament.
Referinte:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091674914014821
https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/dust-mites