Daca ai fost diagnosticat cu pneumonie interstitiala, inseamna ca ai o boala pulmonara ce provoaca cicatrizarea plamanilor.
Cunoscuta si sub denumirea de fibroza pulmonara, pneumonia interstitiala provoaca dificultati mari de respiratie si afecteaza transportul oxigenului in sange. Boala cauzeaza leziuni ireversibile in plamani, care se inrautatesc in timp. Afla din acest articol care sunt cauzele si simptomele pneumoniei interstitiale, metodele de diagnostic si tratament!
- Ce este pneumonia interstitiala?
- Cauze pneumonie interstitiala
- Simptome pneumonie interstitiala
- Diagnosticul pneumoniei interstitiale
- Tratamentul pneumoniei interstitiale
- Complicatiile pneumoniei interstitiale
Ce este pneumonia interstitiala?
Pneumonia interstitiala este cunoscuta si sub denumirea de pneumopatie interstitiala.
Amandoi termenii sunt folositi pentru a defini un grup mai mare de boli care provoaca fibroza (cicatrici) si inflamatii plamanilor. Cicatricile apar in interstitiu, tesutul care inconjoara sacii aerieni, vasele de sange si caile respiratorii ale plamanului. Fibroza provoaca rigiditate in plamani, face dificila respiratia si transportul oxigenului in sange.
Exista 8 tipuri patologice diferite de pneumonii interstitiale, si anume:
- Pneumonie interstitiala obisnuita
- Pneumonie interstitiala nespecifica
- Pneumonie de organizare criptogena
- Pneumonia interstitiala descuamativa
- Bronsiolita respiratorie - boala pulmonara interstitiala
- Pneumonie interstitiala acuta
- Pneumonie interstitiala limfoida
- Fibroelastoza pleuroparenchimala idiopatica
Aceste boli pulmonare au caracteristici similare (arata asemanator la radiografie), dar au cauze, tratamente si perspective diferite. Afectiunile respective sunt mai frecvente la adulti, dar pot sa apara rar si la copii.
Cauze pneumonie interstitiala
Inflamarea si cicatrizarea tesutului interstitial pulmonar reprezinta de fapt o reactie anormala a sistemului imunitar la diverse virusuri, bacterii, substante daunatoare sau boli ereditare. Printre factorii de risc care pot provoca fibroza plamanilor se numara:
- alta afectiune de sanatate. Boala pulmonara interstitiala se poate dezvolta ca urmare a unei boli autoimune, precum: artrita reumatoida, sclerodermia, polimiozita / dermatomiozita, lupusul si sarcoidoza. De asemenea, si alte afectiuni precum boala de reflux gastroesofagian pot fi un important factor de risc.
- Expunerea indelungata la substante toxice sau agenti poluanti. Praful de carbune, azbest, fumul de tigara sau produsele chimice folosite in saloanele de coafura pot provoca pneumonie interstitiala.
- Mostenire genetica. Anumite boli genetice pot favoriza aparitia pneumoniei interstitiale. Acestea includ neurofibromatoza (o boala in care tumorile cresc pe nervi) si boala Gaucher (caracterizata prin marirea organelor interne).
- Anumite medicamente. Medicatia folosita in chimioterapie, anumite antibiotice sau antiinflamatoarele nesteroidine pot afecta tesutul plamanilor provocand pneumonii interstitiale.
- Alte cauze necunoscute. Boala pulmonara idiopatica este cea provocata de o cauza necunoscuta. Pneumonia interstitiala idiopatica afecteaza de obicei persoanele cu varsta peste 60 de ani.
Simptome pneumonie interstitiala
Simptomele pneumoniei interstitiale includ in principal dificultati de respiratie si tuse neproductiva.
Alte simptome:
- Cefalee
- Inapetenta
- Durere toracica
- Dispnee sau respiratie ingreunata in timpul repausului
- Scaderea tolerantei la efort
- Oboseala
- Pierdere in greutate
Pneumonia interstitiala acuta afecteaza de obicei adultii peste 40 de ani.
Simptomele manifestate de persoanele bolnave mai includ:
- Respiratie suieratoare
- Febra
- Albastrirea pielii si unghiilor din cauza lipsei oxigenului
- Aritmii (ritmuri cardiace anormale)
- Somnolenta
Febra, tusea si dificultatile de respiratie se dezvolta in decurs de 1-2 saptamani. De obicei, aceste simptome progreseaza in timp in insuficienta respiratorie acuta. Este important sa consulti un medic cand apar primele simptome de boala deoarece daunele provocate sunt ireversibile.
Diagnosticul pneumoniei interstitiale
Pentru a se stabili corect diagnosticul de pneumonie interstitiala, medicul specialist va folosi mai multe metode. Acestea includ:
- Consult medical. Examenul clinic si istoricul medical ajuta la identificarea afectiunilor sistemice (tulburari care afecteaza intregul corp). De asemenea, doctorul va intreba pacientul daca acesta a fost expus la substante nocive de-a lungul vietii.
- Test al functiei pulmonare. Acesta este de folos pentru a verifica cat de bine functioneaza plamanii.
- Teste de imagistica. Radiografiile pieptului si scanarile CT (tomografie computerizata de inalta rezolutie) reprezinta principalul instrument imagistic pentru evaluarea pneumoniilor interstitiale idiopatice.
- Bronhoscopie. Aceasta este procedura prin care un bronhoscop este introdus prin nas sau gura in plamani pentru a privi in caile respiratorii.
- Biopsie pulmonara. Proba de tesut pulmonar este esentiala pentru examinarea sa la microscop. Biopsia poate identifica tipul de pneumonie interstitiala.
- Analize de sange. Acestea nu pot confirma diagnosticul, dar se fac pentru a exclude alte afectiuni.
- Electrocardiografie sau ecocardiografie. Acestea se efectueaza pentru a vedea daca inima a fost afectata.
Tratamentul pneumoniei interstitiale
Pentru a evita problemele severe de sanatate, tratamentul trebuie inceput cat mai devreme. Leziunile pulmonare sunt ireversibile, astfel metodele de tratament se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si incetinirea evolutiei afectiunii.
Tratamentul depinde de mai multi factori, inclusiv de tipul de pneumonie interstitiala si de gravitatea bolii. Medicul specialist va stabili un plan de tratament adecvat
Tratamentul va include:
- Medicamente care reduc inflamatia si cicatrizarea plamanilor. Acestea pot fi steroizi si alte medicamente reumatologice, care au in compozitia lor micofenolat, azatioprina, leflunomide, rituximab, ciclofosfamida, tacrolimus si altele.
- Terapia cu oxigen. Oxigenul este livrat printr-un tub in nas pentru a usura respiratia. Aceasta terapie creste nivelul de oxigen din sange, astfel incat fiecare respiratie sa fie mai productiva.
- Terapie pulmonara, care sa includa exercitii de respiratie si activitate fizica crescuta. Acestea au rolul de a imbunatati starea de sanatate a plamanilor.
- Transplant pulmonar. In unele cazuri severe, pacientul are nevoie de transplant pulmonar pentru a-si prelungi viata.
Renuntarea la fumat face parte din orice tratament al pneumoniei interstitiale. Fumul de tigara agraveaza simptomele acestei afectiuni respiratorii, accelerand evolutia sa.
Complicatiile pneumoniei interstitiale
Boala pulmonara interstitiala poate provoca complicatii grave de sanatate. Acestea sunt:
- Hipertensiune arteriala in plamani (hipertensiune pulmonara). Aceasta apare atunci cand tesutul cicatricial sau nivelul scazut de oxigen afecteaza cele mai mici vase de sange. In acest fel, fluxul de sange care ajunge in plamani este limitat.
- Insuficienta cardiaca dreapta. Aceasta afectiune este o consecinta a hipertensiunii pulmonare si afecteaza ventriculul drept al inimii. Acesta este mai putin muscular decat ventriculul stang si, din acest motiv, pompeaza mai greu pentru a deplasa sangele prin arterele pulmonare obstructionate. Cand nu mai face fata, ventriculul drept esueaza.
- Insuficienta respiratorie. Aceasta apare in stadiul final al bolii pulmonare interstitiale cronice. Este cauzata de nivelurile scazute de oxigen din sange, cresterea presiunii din arterele pulmonare si ventriculul drept.
Rata de supravietuire pneumonie interstitiala
Prognosticul pacientului depinde de cauza si severitatea pneumoniei interstitiale.
In cazurile usoare, pacientii pot functiona normal pe tot parcursul vietii fara tratament. Starea acestora este de cele mai multe ori stabila. Cu toate acestea, exista cazuri severe, in care pneumonia se inrautateste in timp. Aceste persoane au nevoie de tratament pentru tot restul vietii pentru a-si ameliora simptomele.
Conform statisticilor, ratele de supravietuire la 5 ani variaza de la 20% pentru fibroza pulmonara idiopatica, la 60% in pneumonia interstitiala limfoida, 80% in pneumonia interstitiala nespecifica si aproape 100% pentru pneumonia organizatoare criptogena.
Metode de preventie
Nu exista nicio modalitate de a preveni pneumonia idiopatica sau genetica. Totusi, este posibil sa se previna pneumoniile cu cauze cunoscute. Pentru a reduce riscul de imbolnavire, se pot lua urmatoarele masuri:
- Purtarea unei masti pentru protectie impotriva agentilor nocivi. Masca filtreaza particulele din aer si nu lasa substantele toxice sa intre in tractul respirator.
- Renuntarea la fumat. Evitarea fumatului este recomandata pentru a preveni pneumonia, dar si orice alta afectiune pulmonara.
- Vaccinarea impotriva gripei si pneumoniei. Aceasta este o metoda usoara si eficienta de a-ti proteja plamanii.
In concluzie, pneumonia interstitiala este o boala pulmonara inflamatorie care provoaca leziuni (cicatrici) permanente plamanilor.
Afectiunea nu se vindeca complet niciodata, insa exista tratamente pentru a incetini progresia bolii si imbunatati calitatea vietii pacientului. Daca prezinti simptome precum tuse sau probleme de respiratie, este important sa te prezinti de urgenta la medic. Acesta va efectua mai multe analize medicale pentru a stabili daca este vorba de una din bolile pulmonare interstitiale si a stabili tratamentul adecvat.
Resurse:
https://www.erswhitebook.org/chapters/interstitial-lung-diseases/