Atacul de panică poate fi greu de gestionat deoarece declanșează simptome fizice severe. Persoana care are un astfel de episod reacționează exagerat printr-un sentiment puternic de teamă intensă, atunci când nu există de fapt nicun pericol real. Dacă atacurile de panică sunt recurente și provoacă stări constante de anxietate, înseamnă că este vorba de o tulburare de panică. Află din acest articol cum se manifestă un atac de panică, din ce cauză apare și ce trebuie să faci pentru a-l preveni și trata!
Ce este atacul de panică?
Atacul de panică este un tip de răspuns la frică, o exagerare a răspunsului normal al corpului la pericol, stres sau chiar și la entuziasm. Atacurile de panică sunt neplăcute și greu de gestionat. Ele ating punctul culminant în decurs de câteva minute și declanșează simptome fizice puternice, care pot fi copleșitoare pentru persoana afectată.
Studiile arată că atacurile de panică sunt frecvente, până la 35% din populație experimentând un episod la un moment dat în viața lor. Dacă nu se tratează, atacurile de panică frecvente și prelungite pot afecta sănătatea emoțională și fizică a unei persoane.
Simptome atac de panică
În timpul unui atac de panică, o persoană poate dezvolta mai multe simptome fizice puternice. Iată cum se manifestă un atac de panică:
- Bătăi puternice sau accelerate ale inimii
- Amețeli și senzația de leșin
- Frisoane, senzație de cald sau foarte frig, transpirație, tremurături
- Greață
- Durere în piept sau abdomen
- Respirație dificilă
- Pierderea controlului și detașarea de la realitate
- Senzația de iminentă moarte, un sentiment puternic de groază, pericol
- Gândire irațională
- Senzația de slăbiciune musculară în mâini și picoare (tremuratul picioarelor)
- Gură uscată
Cauze atacuri de panică
Cauzele atacurilor de panică pot fi diferite de la o persoană la alta. Atacurile de panică se pot declanșa în situații inofensive și aparent lipsite de stres, de exemplu atunci când te uiți la televizor sau în timp ce dormi.
Specialiștii spun că un atac de panică are loc atunci când este declanșat răspunsul „fugi sau luptă”, dar nu există un pericol real. În mod obișnuit, răspunsul ”fugi sau luptă” este declanșat de creier atunci când corpul se confruntă cu un pericol imediat. În acel moment, corpul este inundat cu o serie de substanțe chimice (inclusiv adrenalină) care declanșează schimbări fiziologice, precum accelerarea ritmului cardiac, respirație dificilă, pomparea sângelui puternic către mușchi.
Cauzele atacurilor de panică reprezintă o combinație de factori, genetici și de mediu. Anumite evenimente, emoții puternice, boli sau experiențe pot determina apariția simptomelor atacurilor de panică. La unii oameni, atacurile de anxietate sunt declanșate fără niciun motiv. Identificarea declanșatorilor reprezintă un pas important în gestionarea acestor episoade de anxietate severă.
Posibilii factori declanșatori pentru un atac de panică pot fi:
- Stresul cronic. În acest caz, organismul produce niveluri mai mari decât de obicei de substanțe chimice precum adrenalină.
- Experimentarea unui eveniment traumatic. Corpul poate fi brusc inundat cu cantități mari de substanțe chimice de stres.
- Hiperventilația obișnuită. Aceasta perturbă echilibrul gazelor din sânge deoarece nu există suficient dioxid de carbon în sânge.
- Exerciții fizice intense
- Aportul excesiv de cofeină, ceai sau alte stimulente puternice
- Anumite boli (diabet, astm, afecțiuni ale urechilor, boli de inimă, hipertiroidism)
- Schimbare bruscă a mediului (de exemplu mersul într-un mediu supraaglomerat)
- Anumite medicamente. Contraceptivele, medicamentele pentru tuse și congestie sau anumite medicamente pentru pierderea în greutate pot provoca un atac de panică.
Cât durează un atac de panică?
Majoritatea atacurilor de panică durează aproximativ 5 - 20 de minute. Ele pot apărea brusc, iar simptomele se pot agrava în 10 minute. Totodată, este posibil să experimentezi simptome ale unui atac de panică pe o perioadă mai lungă de timp.
Tratament atac de panică
Există mai multe metode care te pot ajuta să-ți redobândești controlul și să reduci simptomele unui atac de panică. Acestea includ:
- Respiră adânc. Încearcă să inspiri aerul încet și profund, timp de 4 secunde, apoi expiră la fel de profund. Pentru unele persoane, respirația adâncă nu este de folos în timpul unui atac de panică. În aceste cazuri, trebuie aplicate alte metode.
- Miroase levănțică. Lavanda sau levănțica este un binecunoscut remediu penrtu anxietate, ajutând la calmarea unei persoane.
- Concentrează-te pe un obiect. Când devii copleșit de gânduri, sentimente sau amintiri supărătoare, concentrarea pe un stimul poate reduce alți stimuli.
- Repetă o mantra. O mantra este un cuvânt sau o frază care, dacă o repeți mereu în gând, te ajută să te concentrezi în altă parte și îți oferă putere mentală.
- Fă exerciții fizice ușoare. Mișcarea eliberează endorfine care relaxează corpul și îmbunătățesc starea de spirit. Efectuarea regulată a exercițiilor fizice poate ajuta la reducerea numărului sau a severității atacurilor de panică.
- Remedii naturiste pe bază de plante. Ceaiurile de lavandă, mușețel sau valeriană, la fel și anumite suplimente alimentare te pot ajuta să scapi de anxietate. Discută cu un medic specialist
Medicamente pentru atacuri de panică
În cazul în care atacurile de panică sunt cauzate de anumite afecțiuni (diabet, hipertiroidism, etc), medicul va prescrie medicamente care pot preveni apariția episoadelor de anxietate. Medicația recomandată poate include:
- Inhibitori ai recaptării serotoninei
- Beta-blocante (pentru tratarea bătăilor rapide ale inimii)
- Benzodiazepine
Așadar, atacul de panică este o reacție exagerată de teamă, care declanșează simptome fizice supărătoare. Dacă nu este tratat, atacul de anxietate poate provoca o serie de probleme de sănătate fizică și mentală. Discută cu un medic specialist pentru a vedea care este cel mai bun tratament pentru tine.
Referințe:
https://www.medicalnewstoday.com/
Sursa foto: Pexels.com