Hepatita cronica este o inflamatie a ficatului care dureaza mai mult de 6 luni.
Deoarece nu provoca simptome decat in stadii avansate, boala cronica este depistata tarziu, cand a provocat deja multe daune ficatului. In timp, afectiunea progreseaza in ciroza, cancer sau insuficienta hepatica.
Afla din acest articol cum iti poti da seama ca ai boala si ce poti face pentru a evita complicatiile grave de sanatate!
- De ce apare hepatita cronica?
- Simptomele hepatitei cronice
- Diagnosticul hepatitei cronice
- Tratamentul hepatitei cronice
De ce apare hepatita cronica?
Boala se dezvolta ca urmare a:
- Unei infectii virale (Hepatita B, C sau D)
- Unei reactii autoimune a organismului (hepatita autoimuna) sau a unei tulburari metabolice rare
- Consumului exagerat de alcool (hepatita alcoolica)
- Obezitatii, diabetului zaharat, nivelurilor anormale de colesterol si grasimi din sange (steatohepatita non-alcoolica)
- Administrarii de medicamente sau expunerii la anumite substante toxice (hepatita indusa de medicamente)
Hepatita virala cronica
Exista mai multe tipuri de hepatite provocate de infectia cu un virus hepatic.
Doar unele (B si C) dintre acestea se dezvolta in boli cronice.
Hepatita tip B
- Aceasta apare ca o infectie acuta, insa in unele cazuri, ea se dezvolta in cronica. Virusul hepatitei B se raspandeste prin contactul direct cu sange sau lichid corporal infectat (transfuzii de sange, injectii sau echipamente medicale contaminate, consum de droguri injectabile, contact sexual cu o persoana infectata). Varianta D apare doar in cazul unei persoane care este deja infectata cu virusul hepatitei B. In acest caz, suprainfectia (B si D) provoaca o boala cronica ce este deseori dificil de tratat. Pentru tipul B exista vaccin care protejeaza si impotriva virusului hepatic D.
Hepatita tip C
- Aceasta este aproape intotdeauna o infectie cronica. Ea se transmite in acelasi mod ca varianta B si, in prezent, nu exista vaccin impotriva virusului hepatic C.
Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca 500 de milioane de persoane sunt infectate cu variantele B sau C. Aceste virusuri ucid peste 1,5 milioane de persoane in fiecare an. O persoana din 3 a fost expusa la unul sau la ambii virusi, iar majoritatea persoanelor infectate nu stiu ca sunt bolnave din cauza lipsei simptomelor.
Hepatita C netratata provoaca ciroza la aproximativ 20-30% dintre pacienti. Cu toate acestea, ciroza poate dura zeci de ani pentru a se dezvolta. De obicei, riscul de cancer hepatic este crescut numai daca este prezenta ciroza.
Hepatita B tinde sa se inrautateasca, in unele cazuri rapid, iar alteori de-a lungul mai multor ani. Totodata creste riscul de cancer hepatic, indiferent daca se dezvolta sau nu ciroza. Rareori, hepatita B se rezolva singura, fara tratament. Coinfectia netratata cu hepatitele B si D provoaca ciroza in pana la 70% dintre cazuri.
Boala autoimuna
In acest caz, inflamatia cronica apare din cauza unei anomalii a sistemului imunitar. Mai exact, organismul identifica in mod eronat propriul ficat ca fiind un corp strain si incepe sa-l atace. Hepatita autoimuna este mai frecventa la femei decat la barbati si, in cele mai multe cazuri este tratabila.
Anumite tulburari metabolice rare mostenite pot favoriza aparitia hepatitei cronice. Acestea sunt:
- Boala Wilson (o afectiune in care organismul are dificultati in metabolizarea cuprului) Hemocromatoza (o afectiune in care se depoziteaza cantitati excesive de fier in ficat si in multe alte parti ale corpului)
Boala cauzata de ficatul gras
Ficatul gras este o boala hepatica ce este cauzata la randul ei de consumul excesiv de alcool (steatoza hepatica alcoolica) sau de alti factori, precum obezitatea, diabetul zaharat, nivelul crescut de colesterol si trigligeride in sange (steatoza non-alcoolica).
Steatoza hepatica provoaca acumularea de grasimi in ficat, care pe termen lung duce la inflamatii si cicatrici, care deterioreaza permanent ficatul.
Boala indusa de medicamente
Anumite medicamente pot provoca afectiunea cronica, mai ales atunci cand sunt luate pentru o lunga perioada de timp. Acestea includ amiodarona, izoniazida, metotrexat, metildopa, nitrofurantoina, tamoxifen si rareori acetaminofen. De obicei, acest tip de boala se vindeca daca se opreste administrarea medicamentelor respective.
Simptomele hepatitei cronice
Simptomele hepatitei cronice sunt putin sezizabile fiindca este o boala silentioasa. In stadii incipiente, ea nu provoaca simptome, de aceea afectiunea nu este depistata decat tarziu, atunci cand a provocat deja multe daune ficatului. Persoanele bolnave se plang cel mai frecvent de oboseala, care se agraveaza pe tot parcursul zilei. Alte simptome frecvente includ:
- Stare generala de rau
- Lipsa poftei de mancare
- Disconfort in partea superioara a abdomenului
- Febra usoara
Atunci cand boala a progresat si exista dovezi ale cirozei, pot aparea urmatoarele simptome:
- Marirea splinei
- Vase de sange mici, asemanatoare panzei de paianjen, vizibile la suprafata pielii
- Inrosirea palmelor
- Acumularea de lichid in abdomen (ascita)
- Sangerare usoara (in acest caz ficatul nu mai poate sintetiza suficient proteinele care ajuta la formarea cheagurilor de sange)
- Icter (ingalbenirea pielii si albului ochilor), mancarimi ale pielii si materii fecale decolorate. Aceste simptome apar deoarece ficatul deteriorat nu mai poate elimina bilirubina din sange.
- Deteriorarea functiei creierului (encefalopatie hepatica). Aceasat apare deoarece ficatul nu mai este capabil sa elimine toxinele, iar acestea se acumuleaza in creier.
Hepatita autoimuna poate provoca alte simptome care implica alte sisteme ale corpului. Acestea pot include:
- Dereglarea ciclului menstrual
- Dureri si umflaturi articulare
- Greata
- Anemie
- Inflamatia glandei tiroide sau a rinichilor
Diagnosticul hepatitei cronice
Medicul specialist poate suspecta boala atunci cand exista simptome sau analizele de sange de rutina au detectat cresterea enzimelor hepatice.
Testele suplimentare pentru diagnosticarea hepatitei cronice includ:
- Teste de sange specifice (hepatice). Acestea ajuta la identificarea cauzei si determinarea gravitatii leziunilor hepatice.
- Biopsia hepatica. Aceasta determina cat de severa este inflamatia ficatului si daca sunt cicatrici (fibroza) sau ciroza.
- Teste de imagistica specializate. Acestea includ elastografia cu ultrasunete si elastografia prin rezonanta magnetica si determina cat de rigid este tesutul hepatic.
- Depistarea cancerului de ficat. La pacientii cu tipul B sau ciroza se efectueaza screening pentru cancerul hepatic la fiecare 6 luni. Pentru acest lucru sunt utilizate diverse analize ale sangelui si mai multe ecografii specifice.
Tratamentul hepatitei cronice
Tratamentul hepatitei cronice se concentreaza pe tratarea cauzei si gestionarea complicatiilor atunci cand acestea apar (ascita si encefalopatia hepatica).
Persoanele infectate cu virus hepatic B si C sunt tratate cu medicamente antivirale menite sa suprime virusul. In unele cazuri, tratamentul de 8-24 saptamani poate fi suficient, insa anumite persoane vor avea nevoie de tratament cu medicamente antivirale pe o perioada nedefinita de timp.
Tratamentul hepatitei alcoolice este abstinenta completa fata de alcool.
Boala cronica indusa de medicamente necesita oprirea sau schimbarea medicamentului respectiv.
Boala cronica autoimuna se trateaza cu corticosteroizii si alte medicamente care suprima sistemul imunitar. Aceste medicamente scad de obicei simptomele, reduc inflamatia ficatului si prelungesc viata pacientului.
Persoanele cu hepatita cronicizata provocata de steatoza non-alcoolica trebuie sa slabeasca, sa adopte o dieta sanatoasa si sa faca mai multa miscare. De asemenea, este important sa se mentina controlul asupra diabetului (daca este cazul) pentru a reduce excesul de grasimi si inflamatia ficatului.
Daca se dezvolta ciroza sau insuficienta hepatica, poate fi necesar un transplant de ficat.
Dieta in cazul hepatitei cronice
Stilul de viata sanatos este foarte important. Pacientii au nevoie de un regim alimentar echilibrat si miscare regulata pentru a-si imbunatati starea generala de sanatate. Este esential sa reduca aportul de sare in alimentatie si sa consume alimente bogate in substante nutritive.
Medicul va stabili un plan nutritional adecvat, insa in general, sunt PERMISE si recomandate urmatoarele alimente:
- Cat mai multe fructe si legume proaspete. Merele, fructele de padure, citricele, fragii, capsunile, zmeura, pepenele verde, strugurii, ciresele si caisele au multe vitamine si sunt pline de antioxidanti, asadar sunt esentiale in dieta bolnavului de ficat. Ca si legume sunt recomandate: salata verde, sfecla rosie, ardei gras, conopida, spanac, rosii, ridichi, ceapa, telina si altele.
- Cereale integrale, ovaz, orez brun, orz si quinoa. Cerealele integrale contin multe fibre, care ajuta la mentinerea controlului greutatii. De asemnenea, ele sunt bogate in vitamine si minerale necesare functionarii optime a organismului.
- Proteine slabe, precum: peste, carne de pui fara piele, albus de ou, fasole. Aportul adecvat de proteine este esential pentru o functie imunitara sanatoasa si detoxifierea organismului.
- Produse lactate cu continut scazut de grasimi
- Grasimi sanatoase precum cele din nuci, avocado sau ulei de masline
De EVITAT sunt alimentele bogate in calorii, grasimi, sare si zaharuri, precum:
- Unt, smantana si alte produse lactate grase
- Carne grasa, alimente prajite, mancaruri de la fast-food
- Produse zaharoase, precum: fursecuri, prajituri, bauturi carbogazoase si produse de patiserie ambulate
- Produsele foarte sarate
- Crustaceele crude sau insuficient gatite, care pot adaposti virusuri si bacterii
Suplimentele alimentare pentru regenerarea ficatului
Persoanele cu boli hepatice cronice ar trebui sa discute cu medicul despre administrarea de multivitamine care pot stimula vindecarea. De asemenea, suplimentele alimentare pe baza de plante pot fi luate in considerare deoarece acestea pot avea proprietati de regenerare a ficatului. Suplimentele pe baza de silimarina sau alte plante medicinale pot fi de folos, insa ele ar trebuie folosite doar la recomandarea unui specialist si tinand cont si de prezenta altor afectiuni medicale.
In concluzie, hepatita cronica este o afectiune periculoasa care afecteaza calitatea vietii pacientului.
Netratata, ea poate provoca complicatii serioase de sanatate, inclusiv cancer hepatic, de aceea este important sa fii atent la orice simptome care ar putea indica o problema a ficatului.
Referinte:
https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hepatitis/data-and-statistics
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/chronic-hepatitis