Persoanele care suferă de anxietate se confruntă cu îngrijorări excesive și incotrolabile privind evenimentele din viața de zi cu zi și este o problemă cu care se confruntă, în principal, femeile ajunse la vârsta adultă. Uneori, aceste stări sunt experimentate și de adolescente, care sunt copleșite de sarcinile de la școală, job ori de problemele din familie.
Potrivit specialiștilor, persoanele care se confruntă cu anxietate nu-și pot controla îngrijorarea, sunt agitate, manifestă stări de oboseală, dar și probleme de concentrare. Aceste stări, însă, pot fi combătute cu ajutorul exercițiilor, a meditației și a oricărei activități care te poate ajuta să nu mai ai gânduri care îți creează aceste stări. De asemenea, anxietatea poate fi combătută cu ajutorul unor remedii naturiste, pe care le poți pregăti chiar la tine acasă.
Care sunt cele mai bune remedii pe care le poți încerca pentru a preveni anxietatea, află mai jos:
Ceaiul de lavandă
Cea mai simplă modalitate pentru a combate anxietatea este, fără doar și poate lavanda. Această plantă ce face parte din familia lamiaceae este cunoscută pentru proprietățile terapeutice. Aceasta are, de asemenea, rolul de a dezinfecta rănile, de a ține la distanță insectele, dar și de a combate migrenele. Lavanda te poate ajuta, de asemenea, să combați stările nervoase, dar și să reduci stresul și anxietatea.
Pentru a te bucura de efectele ceaiului de lavandă, alege să-ți prepari ceai de lavandă. Fierbe 250 ml de apă, amestecă o linguriță de plantă, iar apoi lasă la infuzat. Consumă cel puțin două căni pe zi.
Floarea pasiunii
Floarea pasiunii este o plantă medicinală ce își are originile în pădurile din Statele Unite ale Americii. Aceasta poate fi folosită ca sedativ natural, având puterea de a combate hiperactivitatea, insomnia, dar și tensiunea arterială. Folosită constant și corect, floarea pasiunii te poate ajuta să-ți vindeci anxietatea și să te relaxezi. De asemenea, ea poate induce somnul și poate ameliora tulburările nervoase.
Fierbe 250 ml de apă în clocot, adaugă o lingură de plantă, iar apoi lasă la infuzat. Consumă amestecul fie seara, înainte de somn, fie atunci când te simți copleșită de stres.
Mușețel
O plantă la îndemâna oricui este, fără doar și poate, mușețelul. Recunoscut pentru proprietățile terapeutice pe care le are încă din cele mai vechi timpuri, mușețelul ajută nu doar la calmarea durerilor de stomac, elimină flatulența, dezinfectează rănile și reduce inflamațiile. În același timp, această plantă are proprietăți anxiolitice, având proprietatea de a calma tulburările nervoase și anxietatea. Ce trebuie să faci? Ei bine, prepară-ți o infuzie și consumă cel puțin 2-3 căni de ceai de mușețel pe zi. Pentru un gust plăcut, adaugă și puțină miere.
Valeriană
Folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a combate tulburările de somn și anxietatea, valeriana are proprietăți terapeutice. Astfel, experții în medicină naturopată recomandă rădăcina de valeriană, întrucât are un aport bogat de acid gamma-amniobutiric, un neurotransmițător inhibitor central. De asemenea, conține și alți compuși care ajută la ameliorarea anxietății și a insomniei, printre care acid valeric, acid isovaleric și hesperidina, care are efect sedativ.
Valeriana poate fi consumată atât sub forma unor mâncăruri, dar și pentru prepararea unor băuturi, reducând stările de anxietate în situații stresante. Așadar, pentru a-ți pregăti ceai de valeriană, fierbe 250 ml de apă în clocot, iar apoi lasă rădăcina la infuzat pentru câteva minute. Consumă ceai de valeriană constant, timp de două săptămâni pe lună, după care fă o pauză. Utilizată în exces, poate da somnolență. Tocmai de aceea, este indicat să fie consumată seara, înainte de somn.