Hepatita reactiva este o manifestare sau complicatie a unor afectiuni medicale existente. De obicei, apare ca urmare a unor boli gastro-intestinale, diverse infectii sau intoxicatii, boli ale tesutului conjunctiv si alte tulburari. Se caracterizeaza prin inflamarea ficatului si poate duce la leziuni si cicatrici permanente, afectand grav functia hepatica. Afla din acest articol DE CE se dezvolta hepatita reactiva, CARE sunt simptomele sale si CUM se poate trata!
Ce este hepatita reactiva?
Hepatita reactiva (sau secundara) este o reactie a tesutului hepatic ca raspuns la o boala extrahepatica. Afectiunea poate fi diagnosticata atat la copii, cat si la adulti si se caracterizeaza prin inflamarea ficatului si aparitia de necroze focale ale hepatocitelor in diferite parti ale lobulilor. Se disting diferite tipuri morfologice de hepatita secundara nespecifica, in functie de localizarea leziunilor inflamatorii in diferite parti ale lobulilor si gradul lor de activitate. Acestea sunt:
Hepatita portala
Se caracterizeaza prin inflamarea si extinderea tractului portal cu necroza a hepatocitelor individuale.
Hepatita lobulara
Se distinge prin prezenta necrozei parenchimale localizata in jurul venei centrale.
Cauze hepatita reactiva
Principalele cauze hepatita reactiva
- Bolile infectioase (reumatism, poliartrita reumatoida, nodoza periarteritica)
- Tulburari ale sistemului endocrin
- Boli neurologice
- Boli autoimune (Lupus eritematos sistemic, sindrom Sjogren, dermatomiozita, etc)
- Bolile alergice
- Astmul bronsic
- Boli ale tractului gastro-intestinal (ulcer gastric si duodenal, afectiuni dupa gastrectomie, cancer de stomac, boli ale tractului biliar, duodenului si pancreasului, colita ulcerativa)
- Diabetul zaharat
- Anemia hemolitica
Pe langa aceste boli, infectiile bacteriene si virale, leziunile protozoale si infectiile cu helminti (paraziti intestinali) pot provoca hepatita reactiva. De asemenea, diverse intoxicatii, arsuri si interventii chirurgicale hepatice pot determina modificari reactive hepatice.
Simptomele hepatitei reactive
Simptomele hepatitei reactive trec neobservate.
Afectiunea progreseaza incet, asemenea hepatitei cronice persistente. In principal, pacientul va avea simptomele bolii de baza, aceea care a provocat acest tip de hepatita. In plus, exista si anumite semne sau simptome care pot indica prezenta hepatitei reactive. Acestea sunt:
- Oboseala cronica si senzatie constanta de slabiciune
- Durere de cap
- Stare de indispozitie si iritabilitate
- Dureri in hipocondrul drept
- Greata
- Lipsa poftei de mancare
Spre deosebire de hepatita cronica, in afectiunea reactiva nu apare icterul si nici culoarea inchisa a urinei sau decolorarea fecalelor. In unele cazuri, se identifica o crestere moderata a ficatului, iar in situatii mai rare, boala poate fi insotita de splenomegalie (marirea splinei).
Dupa efectuarea testelor de sange, se poate observa un continut crescut de enzime hepatice (ALT, AST), prezenta bilirubinei si un grad usor de disproteinemie (anomalie cantitativa sau calitativa a proteinelor din plasma sangvina).
Cum iti dai seama ca suferi de hepatita reactiva
Prezenta hepatitei reactive se stabileste numai dupa excluderea tuturor celorlalte cauze posibile ale bolii. Astfel, se vor efectua analize de sange si teste suplimentare.
Analize hepatita reactiva
- Examinare fizica aprofundata a pacientului. Pacientul este intrebat daca ia anumite medicamente, daca consuma alcool sau droguri si daca exista riscul de toxicitate la locul de munca.
- Analiza biochimica a sangelui. Aici se urmareste daca exista o crestere a testelor hepatice si prezenta bilirubinei. De asemenea se fac anumite teste ca sa se elimine posibilitatea prezentei virusurilor hepatice si anumite teste pentru a vedea daca este vorba de o hepatita autoimuna.
- Analiza generala a urinei si fecalelor
- Ecografie. Cu ajutorul acesteia se observa abdomenul, ficatul si vezica biliara si se pot depista eventuale anomalii.
- Biopsia ficatului. Aceasta este importanta pentru a determina fibroza hepatica sau necroza.
- Scanari RMN si CT. Acestea sunt necesare pentru a identifica orice anomalie a ficatului sau a altor organe din corp.
Pe baza rezultatelor investigatiilor medicale, se stabileste diagnosticul, inclusiv gradul de afectare a tesuturilor si celulelor hepatice.
Tratamentul hepatitei reactive
Cea mai eficienta metoda de tratament consta in primul rand in vindecarea bolii asociate (ulcer, colita, gastrita, diabet etc) care a determinat aparitia hepatitei. Exista anumite medicamente care pot ajuta la tratarea bolii, medicul va stabili exact planul de tratament adecvat. Terapia medicamentoasa poate include:
- Enzime care normalizeaza sistemul digestiv
- Probiotice
- Vitamine din grupa B, vitamina C, vitamina E
- Interferon si ribavirina
In unele cazuri, este posibil sa fie nevoie de injectarea unei solutii intravenoase, care ajuta la eliminarea substantelor toxice din ficat. In plus, pe langa medicatia specifica, sunt necesare urmatoarele masuri pentru o recuperare completa:
- Eliminarea exercitiilor fizice severe
- Reducerea stresului
- Regim alimentar strict
Pacientul trebuie sa urmeze o dieta specifica bolilor de ficat si sa respecte, in general, anumite recomandari.
Recomandarile dietei hepatitei reactive
- Sa elimine complet consumul de alcool
- Sa excluda alimentele prajite, sarate, picante si afumate, produsele de patiserie, muraturile si conservele
- Sa consume alimente cu continut scazut de grasimi (peste si carne slaba), fructe si legume
- Sa aiba portii mici si dese (sunt recomandate 5-6 mese pe zi), cu un interval de 2-3 ore intre mese
- Sa consume alimente calde
- Sa se hidrateze corespunzator (cel putin 2 l zilnic)
Care este pronosticul hepatitei reactive?
Pronosticul hepatitei reactive poate fi favorabil
Daca diagnosticul si tratamentul sunt corecte, pronosticul este favorabil. Ea se poate vindeca complet, mai ales daca boala nu a patruns in tesuturile mai profunde ale ficatului si s-a limitat doar la parenchim.
Este deosebit de important ca pacientul sa urmeze tratamentul si indicatiile medicului cu privire la dieta. Orice inflamatie a ficatului afecteaza functia hepatica si se poate transforma intr-o afectiune cronica, precum ciroza.
In concluzie, hepatita reactiva este o afectiune secundara, care apare in urma altor boli.
Este esential sa fii atent la simptomele care iti pot indica prezenta hepatitei, sa consulti un doctor specialist daca este cazul si sa urmezi cu strictete tratamentul si indicatiile medicale. Aceasta afectiune se poate vindeca in totalitate, insa netratata poate provoca boli cronice severe, precum ciroza hepatica.