Hepatita este caracterizata prin inflamatia ficatului si este cel mai adesea cauzata de infectii virale. Unele tipuri de hepatita provoaca doar un anumit disconfort si in cele din urma dispar, in timp ce altele se pot transforma in cancer si pot fi mortale. Afla din acest articol mai multe informatii utile despre hepatita, inclusiv simptome, cauze, tratament si metode de preventie!
- Ce rol are ficatul?
- Care sunt cauzele aparitiei hepatitei?
- Tipuri de hepatita cauzate de virusul hepatic
- Simptomele hepatitei
- Diagnosticul hepatitei
- Cum se trateaza hepatita?
- Complicatiile hepatitei
- Cum te poti proteja impotriva hepatitei?
Ce rol are ficatul si ce se poate intampla daca se imbolnaveste?
Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp, dupa piele. El indeplineste unele dintre cele mai complexe functii din organism, printre care:
- Are rol in metabolismul corpului (transforma glucoza din sange in energie)
- Detoxifica organismul (elimina substantele chimice toxice din corp)
- Inmagazineaza nutrientii: glicogen, minerale (fier), vitamine (in special liposolubile)
- Elimina, cu ajutorul plamanilor si rinichilor, toxinele rezultate din procesele digestive
- Produce anticorpi necesari pentru combaterea infectiilor si bolilor
- Secreta bila, o substanta cu un rol deosebit in digestia alimentelor
- Controleaza circulatia sanguina, pastrand in echilibru trigliceridele, acizii grasi si colesterolul
Daca apare o inflamatie a ficatului sau daca acesta este slabit si marit, devine incapabil sa functioneze normal. Ca urmare, toxinele care in mod obisnuit ar fi filtrate de ficat se acumuleaza in organism, iar anumiti nutrienti nu sunt prelucrati si depozitati asa cum ar trebui.
Care sunt cauzele aparitiei hepatitei?
Hepatita este de obicei cauzata de o infectie virala, dar exista si alte cauze pentru aparitia bolii. Acestea includ:
- Boli autoimune. In cazul unor persoane, sistemul imunitar al organismului identifica in mod gresit ficatul ca fiind un corp strain si incepe sa-l atace. In acest fel, provoaca o inflamatie continua, usoara sau severa, care impiedica functionarea corecta a ficatului. Hepatita autoimuna este de obicei mai frecventa la femei decat la barbati.
- Consumul excesiv de alcool. Alcoolul poate provoca inflamatii si leziuni hepatice care pot duce la insuficienta hepatica si ciroza, o afectiune cronica caracterizata prin ingrosarea si cicatrizarea ficatului. Boala hepatica cauzata de alcool se numeste hepatita alcoolica.
- Consumul de droguri, medicamente si alte toxine. Toate acestea pot afecta ficatul, provocand hepatita si alte boli grave de ficat.
Tipuri de hepatita cauzate de virusul hepatic
Exista 5 tipuri de hepatite virale, si anume: hepatita A, B, C, D si E, pentru fiecare dintre acestea fiind responsabil un virus hepatic diferit.
Hepatita A
Boala este cauzata de virusul hepatic A (VHA). Acest tip de hepatita se transmite cel mai frecvent prin consumul de alimente sau apa contaminate de la o persoana infectata cu acest tip de hepatita. Hepatita A este foarte contagioasa, bolnavii fiind capabili sa raspandeasca virusul inainte de a se simti rau.
Infectia cu virusul VHA poate aparea la orice varsta, insa copiii sunt cei mai predispusi la contractarea sa. Afectiunea poate duce la o inflamatie a ficatului, dar de obicei nu se dezvolta intr-o boala cronica. In unele cazuri, nu este nevoie de tratament, iar persoanele infectate devin imune pentru tot restul vietii. Virusul este raspandit in intreaga lume, insa cele mai afectate populatii sunt cele din tarile in curs de dezvoltare, care au o igiena precara. Vestea buna este ca exista un vaccin impotriva hepatitei A.
Hepatita B
Aceasta se transmite prin sange sau contactul cu lichide corporale infectioase, precum secretii vaginale sau material seminal care contin virusul hepatitei B (VHB). Consumul de droguri injectabile, transfuziile de sange, seringile contaminate in timpul procedurilor medicale, relatiile sexuale cu un partener infectat sau impartirea periutei de dinti sau altor produse de igiena personala cu cineva infectat, cresc riscul de a face hepatita B. De asemenea, infectia cu virusul VHB poate fi transmisa de la mama la fat in momentul nasterii sau de la un membru al familiei la sugar in copilarie.
Hepatita B se dezvolta de obicei intr-o afectiune cronica (ciroza hepatica sau cancer hepatic) si poate pune viata pacientului in pericol. Din acest motiv, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea impotriva virusului hepatic B.
Hepatita C
Aceasta boala este cauzata de virusul hepatitei C si se raspandeste prin transfuzii de sange si produse din sange contaminate cu VHC, injectii sau echipamente medicale contaminate si prin consumul de droguri injectabile. Este posibil ca infectarea sa aiba loc si prin contact sexual, dar aceasta este mult mai putin frecventa. In prezent, nu exista vaccin impotriva VHC. In unele cazuri, persoanele infectate se pot vindeca, insa majoritatea bolnavilor raman infectati pe tot parcursul vietii. Hepatita C este o boala cronica ce poate provoca ciroza si insuficienta hepatica.
Hepatita D
Aceasta este o boala grava care este cauzata de virusul hepatitei D (VHD). VHD este contractat prin contact direct cu sangele infectat si afecteaza doar persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatic B. VHD nu se poate multiplica fara prezenta hepatitei B. Infectia pe termen lung cu hepatita D si hepatita B poate creste riscul de a dezvolta probleme grave, cum ar fi ciroza si cancerul hepatic. Nu exista vaccin specific pentru aceasta boala, dar vaccinul impotriva hepatitei B te poate proteja de hepatita D.
Hepatita E
Aceasta afectiune este cauzata de virusul hepatitei E (VHE). Hepatita E se gaseste in principal in zone cu igiena slaba, dar a fost asociata si cu consumul de carne de porc cruda sau insuficient gatita, dar si cu carne de mistret, de vanat si crustacee.
Hepatita E este, in general, o infectie usoara si pe termen scurt, care nu necesita tratament. Cu toate acestea, unele persoane (in special cele care au un sistem imunitar slabit) pot face forme grave. Pana in acest moment, nu s-a dezvoltat un vaccin pentru hepatita E.
Simptomele hepatitei
Formele infectioase de hepatita precum hepatitele B si C nu provoaca simptome in stadiile incipiente ale bolii. Hepatita cronica se dezvolta lent, astfel incat simptomele sale pot fi prea subtile pentru a fi observate. In schimb, hepatita acuta isi face prezenta rapid.
Urmatoarele simptome ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma:
- Senzatia de oboseala si somnolenta
- Simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, dureri de cap si dureri musculare
- Pierderea poftei de mancare
- Urina inchisa la culoare
- Scaun deschis la culoare
- Durere abdominala
- Slabire inexplicabila
- Icter (ingalbenirea pielii si ochilor)
- Dureri articulare
Diagnosticul hepatitei
Pentru un diagnostic corect, este nevoie de mai multe teste medicale, si anume:
- Consult fizic
In timpul examinarii, medicul va apasa usor abdomenul pentru a vedea daca exista durere sau sensibilitate. De asemenea, acesta va cauta semne de icter si va pune intrebari despre starea generala de sanatate a pacientului, inclusiv daca acesta este obosit, daca a observant o slabiciune musculara sau o pierdere a poftei de mancare.
- Teste de sange
Acestea sunt utilizate pentru a identifica infectia cu virusul hepatic, tipul de hepatita virala, gravitatea infectiei si daca o hepatita este activa sau inactiva. De asemenea, analizele de sange au rolul de a evalua cat de eficient functioneaza ficatul.
- Teste de imagistica (Ecografia cu ultrasunete, elastografia tranzitorie, scanarile RMN si CT)
Ecografia arata daca ficatul este inflamat si daca exista zone extinse de tesut cicatricial in ficat (ciroza). Elastografia tranzitorie este un test imagistic avansat care masoara cat de tare sau moale este tesutul ficatului. Rigiditatea sugereaza prezenta fibrozei sau a tesutului cicatricial, iar gradul de rigiditate indica cat de grava este hepatita virala. Scanarile RMN (rezonanta magnetica) si CT (tomografie computerizata) pot depista cancerul de ficat.
- Biopsie hepatica
In cazuri rare, cand rezultatele studiilor imagistice nu sunt suficient de concludente pentru a arata gradul de afectare a ficatului, este recomandata efectuarea unei biopsii hepatice. Aceasta determina gradul de cicatrizare al ficatului afectat de hepatita virala. Informatiile furnizate de biopsie ajuta la stabilirea tratamentului.
Cum se trateaza hepatita?
Tratamentul pentru hepatitele A, B sau C difera in functie de tipul de hepatita si de gravitatea leziunilor hepatice rezultate.
Hepatita A nu necesita de obicei tratament. Medicul va recomanda odihna la pat daca exista simptome care provoaca un disconfort semnificativ. Exista posibilitatea aparitiei varsaturilor sau diareei, iar in aceste cazuri sunt importante hidratarea si nutritia corespunzatoare.
Pentru Hepatita B acuta nu este necesar un anumit tratament. In schimb, hepatita cronica B este tratata cu medicamente antivirale pentru a opri replicarea virusului si pentru a proteja ficatul de alte daune. Tratamentul pentru hepatita cronica B poate dura 6 luni - 1 an si necesita, de asemenea, evaluari medicale periodice si monitorizare pentru a determina daca virusul raspunde la tratament.
Pentru persoanele cu hepatita C, scopul tratamentului cu medicamente antivirale este de a preveni reproducerea sau copierea virusului si eliminarea virusului din fluxul sanguin. Daca virusul hepatitei C se afla in organism de mai bine de 6 luni, infectia este considerata cronica. Fara tratament, majoritatea persoanelor cu hepatita C acuta dezvolta forma cronica a bolii. Medicul va prescrie anumite medicamente antivirale, in functie de tulpina virusului hepatitei C prezenta in organism. Dupa tratamentul cu medicatia antivirala, pacientul va efectua teste de sange timp de 6 luni pentru a vedea daca mai este prezent virusul hepatitei C in sange.
Tratamentul pentru hepatita C poate provoca efecte secundare, precum depresie, anemie, neutropenie (numar redus de celule albe care determina un risc crescut de infectii), probleme pulmonare sau oculare. Este esential ca pacientul sa discute cu doctorul despre aceste efecte, astfel incat sa poata fi tinute sub control si tratate la timp.
Pentru hepatitele D si E nu exista in prezent medicamente antivirale sau alte terapii pentru tratarea lor. Persoanele infectate cu aceste boli sunt sfatuite sa se odihneasca suficient, sa bea multe lichide, sa adopte o dieta nutritiva si sa evite alcoolul. Femeile insarcinate care dezvolta aceste infectii necesita o monitorizare si ingrijire atenta.
Daca cicatrizarea ficatului sau ciroza cauzata de hepatita virala sunt atat de avansate incat medicatia antivirala nu este eficienta, medicii pot recomanda un transplant de ficat.
In tratamentul hepatitei autoimune, se utilizeaza corticosteroizi care sunt eficienti la aproximativ 80% dintre persoanele bolnave. Exista si alte medicamente care suprima imunitatea, doctorul va stabili planul de tratament adecvat pentru fiecare pacient in parte.
Complicatiile hepatitei
Pe langa bolile cronice de ficat pe care le pot provoca hepatitele, functionarea incorecta a ficatului poate cauza insuficienta hepatica si alte complicatii ce includ:
- Tulburari de sangerare
- Ascita (o acumulare de lichid in abdomen)
- Hipertensiune portala (cresterea tensiunii arteriale in venele portale care patrund in ficat)
- Encefalopatie hepatica (oboseala, pierderi de memorie si abilitati mentale diminuate datorita acumularii de toxine in creier)
- Carcinom hepatocelular (o forma de cancer la ficat)
- Moarte
Cum te poti proteja impotriva hepatitei?
Exista mai multe modalitati de prevenire a infectiei cu virusurile hepatice, si anume:
- Spala-te pe maini bine cu apa si sapun. Aceasta este necesara nu doar dupa prepararea si inainte de consumarea alimentelor, ci si dupa fiecare utilizare a WC-ului, dupa schimbarea scutecelor, etc.
- Evita sa mananci alimente sau preparate insuficient gatite. Este recomandat sa eviti consumul de peste sau fructe de mare in stare cruda sau insuficient preparate termic. De asemenea, fructele si legumele consumate in stare cruda trebuie spalate cu apa din abundenta.
- Protejeaza-te in timpul contactelor sexuale. Folosirea prezervativului reprezinta o metoda eficienta de prevenire a infectiei cu virusul hepatic.
- Administrarea imunoglobulinei antihepatita B (HBIG) nou-nascutilor ale caror mame sunt infectate. In plus, este necesara vaccinarea acestora la 12 ore dupa nastere.
- Vaccineaza-te. Cea mai eficienta metoda deprevenire a hepatitelor A, B si D este vaccinul. Acesta nu contine virusuri vii si este foarte sigur. Vaccinul contine o doza de anticorpi care ajuta organismul sa lupte cu virusul hepatitei. De obicei, nu sunt raportate reactii adverse semnificative, cu exceptia inrosirii locului de injectie pentru cateva zile.
- Evita alcoolul, drogurile si alte substante care pot fi daunatoare.
- Evita sa folosesti periute de dinti, aparate de ras si instrumente de manichiura ale altor persoane.
- Verifica daca echipamentele de tatuaj, piercing sau medicale sunt sterile.
In concluzie, hepatita este o boala care afecteaza ficatul. Unele tipuri de hepatita nu necesita tratament si dispar de la sine, insa exista si altele care pot crea grave probleme de sanatate si pot pune in pericol viata pacientului. Este important sa fii atent la simptomele hepatitei si sa consulti un medic de specialitate daca este cazul. Tine cont de informatiile din acest articol si ia-ti toate masurile de precautie necesare pentru a preveni infectarea cu un virus hepatic.
Referinte:
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/hepatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92025/