Oamenii au folosit încă din cele mai vechi timpuri diverse tratamente cu aloe vera pentru piele, păr sau alte afecțiuni medicale. Datorită efectelor antioxidante și antiinflamatoare puternice, aloe vera este o plantă minune care ajută la întărirea sistemului imunitar, ameliorarea durerilor articulare sau tratarea mai multor infecții. Îți prezentăm în acest articol mai multe informații despre aloe vera, inclusiv beneficiile și contraindicațiile sale!  

Valoarea nutritivă a aloe vera

Aloe vera conține peste 70 de substanțe deosebit de benefice pentru organism, inclusiv: vitamine, enzime, minerale, zaharuri, lignină, saponine, acizi salicilici și aminoacizi. Iată care sunt cei mai importnți nutrienți din compoziția acestei plante uimitoare:

  • Antioxidanți. Aloe vera conține vitaminele A (beta-caroten), C și E., care sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. De asemenea, conține vitamina B12, acid folic și colină, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi.
  • Enzime. Contine mai multe enzime care sunt implicate în reactiile chimice din organism sub forma de catalizatori. Bradikinaza ajută la reducerea inflamației excesive, de aceea se utilizează diverse tratamentele cu aloe vera pentru piele. Celelalte enzime din aloe vera ajută la descompunerea zaharurilor și a grăsimilor.
  • Minerale. Aloe vera conține calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc. Aceste minerale sunt esențiale pentru buna funcționare a metabolismului.
  • Zaharuri. Oferă monozaharide (glucoză și fructoză) și polizaharide: (glucomanani/polimanoză). De asemenea, din gelul de Aloe vera a fost izolată o glicoproteină cu proprietăți antialergice, numită alprogen și un compus antiinflamator, C-glucosil cromonă.
  • Antrachinone. Antrachinonele sunt compuși fenolici cunoscuți pentru efectul lor laxativ. Aloina și emodina acționează ca analgezice, antibacteriene și antivirale.
  • Acizi grași. Studiile au arătat că aloe vera conține 4 steroizi vegetali; colesterol, campesterol, β-sisosterol și lupeol, care au acțiune antiinflamatoare. În plus, lupeolul are și proprietăți antiseptice și analgezice.
  • Hormoni. În aloe vera se găsesc hormoni precum auxine și gibereline, care ajută la vindecarea rănilor. În plus, au efecte antiinflamatoare.
  • Acid salicilic. Acesta are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.
  • Saponine. Acestea sunt substanțe care au proprietăți de curățare și antiseptice.
  • Lignina. Aceasta este o substanță inertă, dar când este inclusă în preparate topice, ea sporește efectul de penetrare al celorlalte ingrediente în piele.

Beneficii aloe vera

Aloe vera este o plantă medicinală, având capacitatea de a reduce simptomele mai multor afecțiuni, precum:

  1. Ușurează problemele intestinale

Sucul de aloe vera poate fi de folos pentru tratarea mai multor afecțiuni digestive. El ajută la detoxifierea intestinului, neutralizează aciditatea stomacului, ameliorează constipația și ulcerul gastric.

  1. Reduce inflamațiile și durerile articulare

Tratamentele cu aloe vera applicate topic pot fi de folos pentru reducerea durerii și a inflamațiilor provocate de artrită. În plus, consumul de suc de aloe ajută la inhibarea reacției autoimune asociate cu anumite forme de artrită.

  1. Ajută la tratarea afecțiunilor gingivale

Clătirea gurii de mai multe ori pe zi cu suc de aloe vera poate ajuta la eliminarea bacteriilor și a altor agenți patogeni din cavitatea bucală. În plus, aloe vera s-a dovedit a avea efecte pozitive în tratarea infecțiilor gingivale. Pentru a beneficia de efectele antiinflamatoare, analgezice și antiseptice ale plantei de aloe vera, amestecă gelul proaspăt dintr-o frunză cu puțină apă și fă gargară.

  1. Poate fi eficientă în tratarea congestiei pulmonare

Aloe acționează ca un expectorant puternic atunci când plămânii sunt congestionați. Amestecă gelul de aloe cu suc de lămâie și puțină apă și bea pe tot parcursul zilei.

Aloe vera beneficii pentru piele

Dacă suferi de diverse afecțiuni de piele, poți folosi mai multe tratamente cu aloe vera. Iată care sunt beneficiile acestei plante pentru piele:

  • Calmarea rănilor provocate de arsuri

În cazul în care ai suferit arsuri minore, inclusiv arsuri solare, aplică gel de aloe vera pe zona afectată de până la trei ori pe zi.

  • Vindecarea rănilor și tăieturilor

Dacă ți-ai zgâriat ușor pielea, aloe vera te poate ajuta să-ți reduci durerea. În plus, structura moleculară a plantei ajută la vindecarea rapidă a rănilor și reducerea cicatricilor prin stimularea colagenului și combaterea bacteriilor.

  • Hidratarea pielii uscate

Gelul de aloe vera poate fi de folos atât pentru ten gras, cât și ten foarte uscat. Se absoarbe ușor și, în plus, ajută și la hidratare. Aplică aloe vera pe piele după baie pentru a ajuta la etanșarea umidității în piele.

  • Eliminarea herpesului și acneei inflamatorii

Datorită efectelor antimicrobiene, aloe vera poate ajuta la tratarea herpesului, iar grație proprietăților antiinflmatoare, se pot folosi tratamente cu aloe vera pentru a scăpa de acnee. Aplică gel de aloe vera cu un tampon de bumbac direct pe coș sau herpes, de trei ori pe zi.

  • Tratarea eczemelor și psoriazisului

Efectele hidratante ale plantei de aloe vera pot ajuta la ameliorarea mâncărimilor asociate cu eczeme. În plus, aloe poate fi eficientă la ameliorarea dermatitei seboreice și psoriazisului. Pentru cele mai bune rezultate, aplică gel de aloe vera de două ori pe zi pe zona afectată a pielii.

Aloe vera pentru păr

Pe lângă beneficiile aloe vera pentru ten, această plantă are efecte pozitive și asupra părului. O mască cu aloe vera pentru păr te va ajuta să elimini efectul de electrizare al părului și să-ți hidratezi podoaba capilară. Dacă este amestecată cu oțet de mere sau iaurt, aloe vera este bună și pentru tratarea mătreții.

Pentru un păr strălucitor, amestecă 2 linguriţe de gel de aloe vera cu 1 linguriţă de ulei de cocos până se formează o pastă. Aplică masca pe întreaga lungime a părului, apoi acoperă cu un prosop sau cu o cască pentru păr. Lasă amestecul să acţioneze timp de 30 de minute. Spală apoi părul.

Mască cu aloe vera pentru păr cu mătreață

Amestecă 4 linguriţe de gel de aloe vera cu 2 linguriţe de oţet de mere și 1 linguriţă de miere, apoi aplica pasta pe scalp. Lasă să acționeze timp de 20 de minute, iar apoi clăteşte şi spală părul. Această mască se poate aplica o dată pe săptămână.

Aloe vera contraindicații

Deși există mai multe tratamente cu aloe vera pentru piele, păr și alte afecțiuni medicale, este important să utilizezi această plantă cu precauție. Unele persoane pot avea reacții alergice la gelul de aloe vera. De asemenea, dacă este administrat în doze mai mari decât cele recomandate, sucul de aloe vera poate avea un efect laxativ puternic și poate provoca crampe abdominale.

Persoanele care suferă de diabet trebuie să discute cu medicul înainte de a consuma aloe vera deoarece ea poate scădea nivelul glicemiei. Această proprietate a plantei de aloe vera, combinată cu efectele medicamentelor pentru diabet, poate provoca anumite probleme de sănătate diabeticilor.

Referințe:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/aloe-vera-for-face

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

Sursa foto: Shutterstock.com