Rinita alergica este o conditie medicala caracterizata prin inflamarea mucoasei nazale.
Este o afectiune relativ comuna care, lasata netratata, poate provoca probleme respiratorii mai grave, afectand calitatea vietii pacientului. De obicei, persoanele cu rinita raspund bine la tratament.
Afla din acest articol care sunt simptomele rinitei alergice, cauzele si cele mai eficiente metode de tratament si preventie!
- Ce este rinita alergica
- Simptomele rinitei alergice
- Rinita la copii
- Cauza rinitei alergice
- Factori de risc
- Tipuri
- Diagnosticul rinitei alergice
- Tratamentul rinitei
- Tratament naturist
- Complicatiile rinitei alergice
- Masuri de preventie a rinitei alergice
Ce este rinita alergica?
Rinita este o reactie anormala a sistemului imunitar la expunerea la anumite substante denumite alergeni. Termenul de ”rinita” inseamna de fapt „inflamatie a nasului”.
Nasul produce mucus, un lichid care in mod normal este subtire si limpede. Rolul mucusului este a de impiedica praful, particulele, bacteriile, virusii si alergenii sa intre in plamani. De obicei, mucusul se scurge pe gat, intr-o cantitate mica si subtire. Cand nasul se irita, produce mai mult mucus decat in mod normal si acesta devine gros si de o culoare galben-pal. Substantele din mucus pot irita partea din spate a gatului, provocand tuse si alte simptome similare racelii.
De obicei, rinita este o afectiune temporara si se vindeca de la sine dupa cateva zile. Cu toate acestea, la persoanele cu alergii, rinita poate fi o problema cronica (rinita cronica alergica). Acest lucru inseamna ca aproape intotdeauna este prezenta sau reapare des.
Rinita poate dura mai multe saptamani, luni sau chiar ani dupa expunerea la alergeni (daca nu este tratata).
Simptomele rinitei alergice
Simptomele rinitei alergice includ:
- Senzatia de mancarime in nas si ochi
- Stranut
- Congestie nazala (nas infundat)
- Curgerea nasului (secretii nazale de culoare galbena foarte deschisa)
- Mucus (flegma) in gat (picurare postnazala)
- Tuse
- Durere sau disconfort in gat
- Cearcane
- Presiune la nivelul nasului si obrajilor
- Probleme de miros
- Piele uscata si senzatie de mancarime a pielii
- Ochi umezi (aposi) si inrositi
- Durere de cap si senzatie de oboseala (aceste simptome apar dupa expunerea indelungata la alergeni)
Simptomele rinitei alergice variaza de la o persoana la alta. Unele persoane pot avea simptome usoare si doar sezonier (in special primavara daca sunt alergice la polen), iar altele pot experimenta simptome mai severe pe tot parcursul anului.
Rinita alergica la copii
Copiii cu rinita prezinta aceleasi simptome ca si adultii.
Cei mai predispusi sunt copiii sub 10 ani. Daca observi ca cel mic are semne de raceala aproape in aceeasi perioada in fiecare an, cel mai probabil el poate avea rinita. De obicei, simptomele cele mai frecvente ale rinitei la copii sunt conjunctivita alergica (ochi inrositi si aposi) si nasul infundat. La copii poate aparea respiratia dificila sau suieratoare. In acest caz, este nevoie de un consult medical de urgenta deoarece este posibil ca cel mic sa dezvolte astm bronsic.
Cauza rinitei alergice
Cauza rinitei alergice este un alergen.
Daca o persoana are sistemul imunitar suprasensibil, acesta va reactiona la alergeni eliberand anticorpi pentru a-i combate. Anticorpii sunt proteine speciale din sange care sunt de obicei produse pentru a combate virusii si bacteriile. Anticorpii determina celulele organismului sa elibereze mai multe substante chimice (inclusiv histamina) care provoaca inflamarea stratului interior al nasului (mucoasa nazala) si producerea excesului de mucus. Acestea cauzeaza simptome alergice, inclusiv stranut, nas infundat sau curgator.
Cei mai cunoscuti alergeni sunt:
- Polenul. Acesta este produs de anumiti copaci sau flori, in special primavara si spre sfarsitul verii.
- Praful si mucegaiul. Acesti alergeni se pot gasi atat in spatiile interioare, cat si exterioare.
- Saliva, urina sau parul de animale. Majoritatea oamenilor sunt alergici la parul de pisici si caini, insa exista posibilitatea si ca alte animale sa provoace rinita (hamsteri, cai, porci de guineea etc)
- Acarienii. Acestia sunt insecte minuscule care se hranesc cu celulele moarte de piele umana. Acarienii se gasesc in saltele, covoare, canapele, perne si paturi. Reactia alergica a organismului este provocata de o substanta chimica gasita in excrementele acarienilor. Acarienii de praf sunt prezenti pe tot parcursul anului, in special in timpul iernii.
Factori de risc pentru aparitia rinitei alergice
Nu toti oamenii au reactii alergice la contactul cu diversi alergeni. Nu se cunosc cauzele exacte pentru care unele persoane au alergii, insa principalii factori de risc sunt considerati a fi urmatorii:
- Genetica. Alergiile apar adesea in familii. Daca parintii sau rudele de gradul I au alergii sau astm bronsic, este posibil ca si copilul sa dezvolte la randul sau diverse alergii.
- Factori de mediu. Studiile au aratat ca anumite lucruri pot creste riscul unei persoane de a dezvolta alergii, printre care: expunerea la o varsta frageda la fum de tigara si acarieni, la aer poluat, vant, umezeala sau temperaturi foarte scazute.
- Alti factori. Acestia includ parfumurile, diverse substante chimice, fumul obtinut prin arderea lemnului etc.
Tipuri
Exista mai multe tipuri de rinita, si anume:
- Rinita sezoniera sau „febra fanului”. Aceasta este o reactie alergica la polenul din copaci, buruieni sau flori. Acest tip de rinita apare mai ales primavara si toamna, cand polenul se afla in aer.
- Rinita perena. Ea este cauzata de alergenii care sunt prezenti pe tot parcursul anului, si anume: acarieni, mucegai, matreata animalelor sau diversi gandaci.
- Rinita non-alergica. Aceasta nu este cauzata de alergeni. Fumul, substantele chimice sau alte conditii iritante de mediu pot provoca rinita non-alergica. Modificarile hormonale, defectele fizice ale nasului (cum ar fi un sept deviat), medicamentele si utilizarea excesiva a spray-urilor nazale pot fi, de asemenea, responsabile pentru rinita. Acest tip de rinita este mai frecventa la pacientii cu astm non-alergic. Simptomele sale sunt similare cu simptomele rinitei alergice.
- Rinita infectioasa. Aceasta este de fapt raceala obisnuita. Ea apare atunci cand un virus se instaleaza in membranele mucoasei nazale si a cavitatilor sinusale si provoaca o infectie a tractului respirator superior.
Diagnosticul rinitei alergice
Diagnosticul rinitei alergice se stabileste in urma unui consult fizic, dupa observarea simptomelor. In plus, pentru a confirma rinita, medicul va recomanda efectuarea mai multor teste suplimentare. Acestea sunt:
- Prick-test cutanat. Acesta este cel mai frecvent test de alergie. Medicul foloseste o mica lanseta pentru a zgaria usor pielea, apoi elibereaza pe piele o picatura dintr-o solutie care contine alergeni. Daca apare o mica umflatura rosie pe piele, inseamna ca persoana respectiva este alergica la una din substantele folosite.
- Patch- test cutanat. Acesta este folosit pentru a diagnostica reactia alergica intarziata a pielii, cum este cea care apare in dermatita de contact. Astfel se testeaza alergia la vopseaua de par, cosmetice, parfumuri si alti alergeni de contact care afecteaza tenul.
- Test de sange sau test radioalergosorbent. Acesta masoara cantitatea de anticorpi impotriva anumitor alergeni din sange.
- Teste respiratorii. Acestea sunt utilizate pentru a testa alergia la praf, par de animale, polen sau anumite alergii alimentare.
- Alte teste. prin diverse teste alergologice se pot descoperi alergiile la oleaginoase (nuci, alune, migdale, nuca de cocos) sau la fructele de mare (creveti, diversi pesti sau animale marine).
Tratamentul rinitei
Cel mai eficient tratament al rinitei alergice este evitarea contactului cu substantele care declanseaza alergie nazala (alergenii). Totusi, acest lucru nu este posibil 100%. Prin urmare, exista anumite medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea sunt:
1. Antihistaminicele
Ele se iau pe cale orala sau sub forma de spray nazal. Amelioreaza stranutul, mancarimea in nas sau ochi si reduc congestia nazala. Uneori, dupa administrarea antihistaminicelor pot aparea efecte adverse, precum somnolenta, dureri de cap, anxietate sau insomnie. In cazuri rare, antihistaminicele pot provoca efecte gastrointestinale, urinare si circulatorii.
2. Decongestionantii
Acestia sunt luati pe cale orala sau sub forma de spray nazal sau picaturi. Ajuta la micsorarea captuselii pasajelor nazale, desfundand astfel nasul. Decongestionantii trebuie utilizati pe termen scurt, de obicei nu mai mult de 3 zile deoarece altfel pot inrautati simptomele.
3. Corticosteroizii nazali
Aceste medicamente sunt utilizate sub forma de spray nazal. Ajuta la reducerea inflamatiei nasului si blocheaza reactiile alergice. Reprezinta cel mai eficient tratament pentru rinita, deoarece pot reduce toate simptomele, inclusiv congestia nazala. Corticosteroizii nazali au putine efecte secundare si sunt recomandate pe termen lung.
4. Antagonistii receptorilor de leucotriene
Acestia blocheaza actiunea unor substante chimice importante, altele decat histamina, care sunt implicate in reactii alergice.
5. Imunoterapia
Persoanele care nu raspund la tratamentul cu medicamente pot apela la imunoterapie. Aceasta presupune modificarea raspunsului imun al organismului la alergeni cu ajutorul unor injectii antialergice. Imunoterapia este un tratament pe termen lung care ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii reactiilor alergice. Printre efectele benefice ale imunoterapiei se numara:
- Imbunatatirea starii de spirit. Deoarece se reduc durerile de cap, oboseala si iritabilitatea, starea mentala si emotionala a pacientului se amelioreaza.
- Nu are efecte secundare. Spre deosebire de medicamentele pentru alergii, imunoterapia nu provoaca efecte secundare si nu interactioneaza cu alte medicamente.
- Imbunatirea sistemului imunitar. Pe langa tratarea alergiilor actuale, imunoterapia ajuta la prevenirea dezvoltarii de alergii noi in viitor. De asemenea, scade riscul de a dezvolta alte boli legate de alergie, cum ar fi astmul.
Tratament naturist
Tratamentul naturist pentru rinita depinde de tipul de alergeni care cauzeaza reactia alergica a sistemului imunitar.
Solutii la o reactie alergica:
- Folosirea aerului conditionat. Daca pacientul are alergii sezoniere sau la polen, cel mai bine este sa foloseasca un aparat de aer conditionat in loc sa deschida ferestrele primavara sau toamna. Aerul conditionat ar trebui sa contina un filtru special pentru alergii.
- Utilizarea unui dezumidificator sau a unui filtru de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA). Aceste aparate pot controla alergiile provocate de alergeni din interior.
- Aspirarea saptamanala si spalarea cearsafurilor si saltelelor. Daca pacientul este alergic la acarieni, trebuie sa spele cearsafurile la peste 54,4 grade Celsius. Aspiratorul ar trebui sa aiba filtru HEPA, iar saltele de pat si canapelele trebuie curatate in mod regulat de acarieni. De asemenea, persoanele alergice ar putea renunta la covoare.
- Medicina alternativa. Multe persoane apeleaza la diverse terapii naturale pentru a combate febra fanului sau alte alergii. Acestea sunt acupunctura, irigarea nazala cu apa de mare, mierea sau probioticele. Unele tratamente pot fi utile pentru gestionarea alergiilor sezoniere, dar este important sa discuti cu un medic specialist inainte de a incerca orice tratament sau remediu naturist. Acestea pot interactiona cu alte medicamente si pot provoca reactii adverse.
Complicatiile rinitei
Complicatiile rinitei alergice pot varia de la pierderea somnului si oboseala constanta in timpul zilei, pana la scaderea functionarii cognitive generale si scaderea calitatii vietii. In plus, rinita poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea altor afectiuni medicale, inclusiv:
- Sinuzita acuta si cronica
- Aparitia polipilor nazali
- Otita medie sau alte infectii ale urechilor si tulburari auditive
- Aparitia diverselor probleme dentare cauzate de respiratia pe gura
- Dezvoltare cranio-faciala anormala
- Apnee de somn (oprirea respiratiei in timpul somnului)
- Agravarea astmului existent sau risc crescut de a dezvolta astm
- Dureri de cap severe si oboseala cronica (Acestea pot duce la scaderea productivitatii persoanei in cauza la locul de munca. De asemenea pot provoca scaderea calitatii vietii deoarece pacientul nu va fi capabil sa efectueze mai multe activitati zilnice.)
Masuri de preventie a rinitei
Cea mai eficienta masura de prevenire a rinitei alergice reprezinta evitarea contactului cu alergenii. Alte metode de a evita alergiile sunt:
- Mentinerea unor practici simple de igiena sanitara. Evita sa-ti atingi nasul des si spala-te pe maini cu apa si sapun pentru a limita contactul cu potentiali alergeni.
- Folosirea unui aspirator cu un filtru certificat pentru astm si alergie. Acest aparat reduce expunerea la alergeni in timpul aspirarii.
- Spalarea lenjeriei de pat si a fetelor de perna in apa fierbinte si detergent pentru a reduce alergenii.
- Folosirea de huse rezistente la acarieni pentru perne, paturi, plapumi, saltele si arcuri.
- Limitarea accesului animalelor de companie in dormitor. De asemenea, poate fi nevoie sa-i speli de 2 ori pe saptamana.
- Renuntarea la covoare.
- Folosirea dusului de fiecare data cand intri in casa.
- Purtarea de ochelari de soare si palarie cu boruri largi pentru a reduce polenul care intra in ochi.
- Pastrarea ferestrelor inchise in timpul primaverii sau toamnei, atunci cand exista o cantitate ridicata de polen in aer. Utilizeaza aparatul de aer conditionat in masina si acasa.
- Mentinerea spatiului de locuit uscat si ventilat corespunzator. Alergiile pot aparea si de la mucegai.
In concluzie, rinita alergica este o reactie exagerata a organismului la contactul cu diversi alergeni.
Aceasta reactie alergica provoaca mai multe simptome suparatoare care pot afecta calitatea vietii pacientului. Programeaza-te la un consult medical la aparitia primelor simptome de rinita si urmeaza cu strictete tratamentul stabilit de medicul specialist.
Referinte:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10476318/