Cearcănele la ochi sunt foarte frecvente, toate persoanele dezvoltă astfel de cercuri întunecate la un moment dat în viață. De obicei, femeile sunt mai predispuse decât bărbații la dezvoltarea cearcănelor sub ochi. Cunoscute sub denumirea de hiperpigmentare periorbitală, cearcănele pot fi de culoare albastru până la maro închis sau negru și apar, de obicei, din cauza lipsei de somn și stresului. În unele cazuri, ele sunt un simptom al unei boli. Află din acest articol de la ce se fac cearcănele mai exact, câte tipuri de cercăne la ochi există și cum poți scăpa rapid de ele!

Tipuri de cearcăne

Există mai multe tipuri de cearcăne, clasificate în funcție de mai multe criterii, precum: aspectul, modelul de pigmentare și vascularizarea zonei de sub ochi. Așadar, se pot distinge:

  • Cearcăne pigmentate- acestea au o nuanță de maro sub ochi și apar din cauza mai multor factori, precum: lipsa somnului, expunerea la soare, consumul de alcool, dulciuri în exces, etc
  • Cearcăne vasculare- acestea pot avea fie o nuanță de albastru sau violet, fie rozacee. Se pot umfla și forma pungi sub ochi, însă acest lucru nu este obligatoriu să se întâmple. Acest tip de cearcăne apar cel mai adesea din cauza degradării structurii pielii ca urmare a îmbătrânirii, din cauza circulației proaste a sângelui la nivelul ochilor.
  • Cearcăne structurale- acestea sunt cenușii, apar șanțuri lacrimale, se pierde grăsimea și este vizibilă o proeminență osoasă.
  • Cearcănele mixte- acestea sunt cele mai frecvente și reprezintă o cominație între variantele de mai sus.

Cearcăne la ochi: cauze

Cearcănele la ochi pot apărea din mai multe cauze și nu trebuie neapărat să fie asociate cu o problemă de sănătate. Ele pot fi o trăsătură genetică, făcându-și prezența încă din copilărie și agravându-se pe măsura înaintării în vârstă.

Cei mai cunoscuți factori care pot favoriza apariția cearcănelor la ochi pot fi:

  • Oboseala sau somnul excesiv

Dacă ești foarte obosit deoarece ai stat treaz mult peste ora normală de culcare, este posibil ca a doua zi să te trezești cu cearcăne la ochi. Lipsa de somn poate face ca pielea să devină palidă și mai subțire, permițând apariția cercurilor întunecate și favorizând vizibilitatea vaselor de sânge de sub piele. Există cazuri în care lipsa somnului poate provoca acumularea de lichid sub ochi, făcându-i să pară umflați. În acest caz, cearcănele la ochi sunt, de fapt, umbre făcute de pleoapele umflate. Nu doar oboseala poate provoca umflarea ochilor, ci și somnul excesiv.

  • Vârsta înaintată

Pe măsura înaintării în vârstă, pielea devine mai subțire și, de asemenea, se pierde grăsimea și colagenul care menține elasticitatea pielii. Astfel, vasele de sânge de sub piele devin mai vizibile, ceea ce face ca zona de sub ochi să fie mai întunecată.

  • Ecranele gadgeturilor care provoacă oboseala ochilor

Dacă petreci prea mult timp privind la televizor sau la ecranul computerului și al telefonului, ochii îți vor fi mai tensionați. În acest caz, vasele de sânge din jurul ochilor se vor mări, iar pielea din această zonă se va întuneca.

  • Alergiile

Atunci când o persoană alergică este expusă la anumiți alergeni, sistemul său imunitar eliberează în organism histamine. Acestea produc mai multe simptome, precum: mâncărimea, roșeața și umflarea ochilor. În plus, provoacă dilatarea vaselor de sânge de sub ochi, făcându-le astfel mai vizibile sub piele. Din cauza mâncărimii, persoana alergică își poate freca ochii, iar acest lucru duce la inflamație și vase de sânge sparte. Toate acestea contribuie semnificativ la apariția umbrelor întunecate sub ochi.

Alte cauze care pot duce la apariția cearcănelor sub ochi sunt:

  • Deshidratarea. Dacă pielea de sub ochi nu este suficient de hidratată, ea devine uscată, iar ochii par scufundați în orbite. Și consumul de alcool sau fumatul deshidratează pielea, ceea ce determină apariția cearcănelor la ochi.
  • Supraexpunerea la soare. În acest caz, organismul produce un exces de melanină, pigmentul care oferă culoarea pielii. Expunerea excesivă la soare poate provoca întunecarea pigmentării pielii din jurul ochilor.
  • Predispoziția la alte afecțiuni medicale. De exemplu, boala tiroidiană poate favoriza apariția cearcănelor sub ochi.
  • Deficiență de fier (anemie). În cazul anemiei, celulele sanguine nu sunt capabile să transporte suficient oxigen către țesuturile corpului, inclusiv cele de sub ochi. Acest lucru poate determina apariția cearcănelor.

Remedii pentru cearcăne la ochi

Tratamentul cearcănelor la ochi se bazează pe corectarea cauzei. Este recomandat să consulți un medic dermatolog specialist pentru a vedea dacă sunt necesare medicamente. Principalele măsuri pe care le poți lua pentru ameliorarea cearcănelor de sub ochi sunt de fapt anumite modificări ale stilului de viață. Acestea includ:

  • Odihnă suficientă
  • Evitarea expunerii excesive la soare
  • Evitarea, pe cât posibil, a alergenilor care provvoacă reacțiile alergice și a agenților poluanți
  • Renunțarea la fumat
  • Exerciții de relaxare și detensionare pentru a reduce stresul
  • Adoptarea unei diete alimentare echilibrate, bogate în probiotice, antioxidanți, vitamine și minerale
  • Hidratarea corespunzătoare (cel puțin 2 l în fiecare zi)
  • Limitarea consumului de cofeină și alcool

Există și anumite remedii naturiste pe care le poți lua în considerare pentru a-ți reduce cearcănele. Acestea include, printre altele, aplicarea de pliculețe de ceai sub ochi sau comprese cu cartofi cruzi.

Așadar, cearcănele la ochi pot apărea din mai multe cauze, inclusiv unele afecțiuni medicale, precum anemie. Dacă cearcănele nu se estompează după un somn adecvat sau cu ajutorul remediilor naturiste, este important să mergi la un consult de specialitate pentru a identifica și trata cauza lor.

Referințe:

Healthline.com

Insider.com

Sursa foto: Shutterstock.com