Despre beneficiile ouălor s-a vorbit mult de-a lungul timpului, iar acum a venit momentul să afli ce se întâmplă în organsimul tău atunci când le incluzi în dietă.

Potrivit nutriționiștilor, gălbenușul de ou, acea parte care conține colesterol, este bogat în nutrienți. Conform Mayo Clinic, însă, ouăle îți pot afecta sănătatea inimii, întrucât ele conțin 187 mg de colesterol, însă nu sunt periculoase pentru sănătate așa cum sunt alimentele bogate în grăsimi saturate.

Studiile de specialitate efectuate de-a lungul timpului au arătat, de asemenea, că ouăle joacă un rol important în ceea ce privește menținerea sănătății inimii. Spre exemplu, oamenii de știință au arătat că un consum de 1-3 ouă pe zi poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol bun din sânge - HDL.

De asemenea, un studiu realizat pe mai mulți ani, pe aproape 85.000 de persoane, a arătat că persoanele care consumă ouă zilnic prezintă un risc mai scăzut cu 28% de a dezvolta AVC, în timp ce riscul de infarct scade cu 18%. De asemenea, persoanele care alegeau să mănânce până la cinci ouă pe zi prezentau o reducerea a riscului de cardiopatie ischemică cu 12%.

Oul este considerat a fi un aliment complet, întrucât este o sursă bogată de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Gălbenușul conține vitamine liposolubile: A, D și E. În plus, lecitina din gălbenuș are un rol metabolic important intervenind în procesele de sinteză de la nivelul creierului, dar și în procesele de ardere a grăsimilor la nivel celular. De cealaltă parte, albușul conține albumina, ovomucina, ovotransferina și lizozim, care ajută la îmbunătățirea colesterolului bun - HDL.