Cel mai probabil ești conștient de riscurile de sănătate la care te expui când fumezi, însă este posibil să nu știi cum să renunți la fumat! Dacă ai încercat mai multe metode, dar acestea nu au dat niciun rezultat, nu trebuie să îți pierzi speranța. Îți prezentăm în acest articol mai multe informații utile despre cum poți renunța la acest obicei nesănătos!
De ce este greu să renunți la fumat?
Fumatul este atât o dependență fizică, cât și un obicei psihologic. La nivel fizic, nicotina din țigări provoacă o anumită dependență, ceea ce înseamnă că, atunci când încerci să renunți la doza regulată de nicotină, organismul tău va experimenta simptome fizice de sevraj.
Prin urmare, dacă vrei să te lași de fumat, te poți aștepta la una din următoarele simptome:
- Anxietate, iritabilitate și stări depresive
- Dificultate de concentrare și afectarea memoriei
- Tulburări de somn
- Dorință crescută de a fuma și mânca
- Ameţeală
- Constipație
- Tuse
La nivel psihologic, fumatul este adesea asociat cu o stare de bine. Din acest motiv, este posibil să apelezi la țigări atunci când vrei să-ți îmbunătăți dispoziția, să elimini stresul și să te relaxezi. Prin urmare, este normal să te întrebi cum să renunți la fumat dacă acest obicei te face să te simți mai bine? Răspunsul este că poți găsi moduri mai sănătoase prin care poți experimenta aceste sentimente.
Nu în ultimul rând, fumatul este înrădăcinat ca un ritual zilnic. Îți poate veni automat să fumezi o țigară la cafeaua de dimineață, atunci când iei o pauză la serviciu sau când ajungi acasă, după o zi agitată. Este posibil și ca prietenii, familia sau colegii tăi să fumeze, iar acest lucru va face mai dificilă renunțarea la fumat.
Tocmai din aceste motive, atunci când decizi că vrei să te lași de fumat, va trebui să abordezi atât dependența, cât și rutina și obiceiurile pe care le-ai dezvoltat odată cu fumatul. Trebuie să știi că acest lucru nu este imposibil. Ai nevoie de puțin sprijin, determinare și un plan bine stabilit!
Cum să renunți la fumat: 6 metode care funcționează
Chiar dacă ai eșuat de multe ori până acum, trebuie să continui să te întrebi cum să renunți la fumat și, cu siguranță, vei reuși. Iată câteva metode de a renunța la fumat:
- Găsește un motiv foarte bun ca să te lași de fumat
De multe ori, fumătorii își găsesc scuze de ce nu renunță la acest obicei nesănătos. Unii spun că nu pot depăși simptomele sevrajului, alții cred că daunele au fost produse deja și nu mai rezolvă nimic dacă se lasă de fumat. Unele persoane susțin că nu este momentul potrivit deoarece trec printr-o perioadă stresantă și fumatul este o modalitate de relaxare. Adevărul este că toate acestea pot fi depășite dacă te concentrezi la un motiv bun de a renunța la fumat, în loc să te gândești la motivele pentru care încă mai fumezi.
Beneficiile renunțării la fumat sunt imense, de la obținerea unui miros mai plăcut și efectuarea de economii, până la scăderea riscului de boli grave și reducerea riscului de a îmbolnăvi persoanele dragi care fumează pasiv din cauza ta.
- Evită factorii declanșatori
Mulți oameni fumează atunci când beau alcool, când își savurează cafeaua sau când socializează. Dacă este și cazul tău și te întrebi cum să renunți la fumat, trebuie să-ți schimbi pentru o perioadă obiceiurile. Încearcă să găsești alternative pentru momentele și situațiile asociate fumatului. De exemplu, încearcă să renunți la alcool sau să bei doar în locurile unde fumatul este interzis. Consumă nuci sau mestecă un bețișor de scorțișoară atunci când simți nevoia să fumezi.
De asemenea, pentru câteva săptămâni este important să eviți socializare cu fumătorii. Discută cu prietenii și familia ta și fă-le cunoscută decizia ta de a renunța la fumat. Solicită-le sprijinul, și anume să nu fumeze o perioadă când se află în preajma ta.
La locul de muncă, găsește colegi nefumători cu care să socializezi în pauze sau găsește alte lucruri de făcut, de exemplu o mică plimbare. Iar dacă obișnuiești să fumezi după o masă, poți încerca să mănânci fructe sau un alt desert sănătos, chiar și gumă.
- Ia în considerare terapia de înlocuire a nicotinei
Când renunți la fumat, sevrajul de nicotină îți poate provoca dureri de cap, îți poate afecta starea de spirit sau distruge energia. Terapia de înlocuire a nicotinei poate reduce aceste impulsuri. Diverse studii au arătat că mestecarea gumei, pastilele și plasturii cu nicotină pot fi de folos atunci când vrei să renunți la fumat.
- Cum să renunți la fumat mai ușor? Recompensează-te!
Cu banii pe care i-ai da pe fumat, poți ieși în oraș cu familia sau îți poți cumpăra ceva frumos. Încearcă să pui pe hârtie cât vei economisi pe an dacă renunți la fumat și vei avea surprize plăcute. Fă-ți un plan cu acești bani și, de fiecare dată când te întrebi de ce să te lași de fumat, gândește-te la lucrurile pe care ți le-ai propus să le faci cu acel buget.
- Oferă o momeală creierului
Când ai poftă să fumezi, spune-ți că mai trebuie să aștepți încă 10 minute, iar în această perioadă încearcă să faci ceva pentru a-ți distra atenția. Este un truc simplu care te poate ajuta să îți amâni pofta de tutun.
- Fă mișcare
Activitatea fizică îți poate distrage atenția de la fumat. Chiar și o scurtă perioadă de timp de activitate fizică poate face ca pofta să dispară. Încearcă să mergi pe scări, să faci genuflexiuni, flotări, să te plimbi sau să faci stretching. Orice exerciții fizice sunt bune, însă dacă ele nu te atrag, este în regulă să încerci altceva.
Așadar, după ce ai aflat cum să renunți la fumat, încearcă să pui în aplicare aceste sfaturi. Chiar dacă nu reușești de prima dată, trebuie să încerci din nou și din nou.
Sursa foto: Pixabay.com