Daca ai o alergie si vrei s-o tratezi fara medicamente, poti apela la antihistaminice naturale.
Tratamentul medicamentos cu antihistaminice este deosebit de eficient pentru ameliorarea simptomelor alergice.
Cu toate acestea, se stie ca aceste medicamente pot declansa diverse efecte secundare, precum ameteala, greata sau gura uscata.
Pe de alta parte, anumite antihistaminice naturale pot fi la fel de eficiente fara sa provoace, insa, efecte adverse.
Afla care sunt cele mai utilizate antihistaminice naturale!
Ce este histamina?
Histamina este o substanta produsa de sistemul imunitar al unei persoane alergice cu scopul de a se apara impotriva alergenilor pe care organismul ii identifica ca invadatori. Histamina provoaca inflamatii si alte simptome alergice in corp.
Cele mai frecvente simptome provocate de diversele tipuri de alergii sunt:
- Nas infundat sau secretii nazale apoase
- Stranut
- Tuse
- Mancarime pe piele, gat, nas sau la nivelul ochilor
- Urticarie si alte eruptii cutanate
- Respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie
- Ochi rosii, unflati sau aposi, cu lacrimare excesiva
- Greata si varsaturi
- Oboseala
Cum functioneaza medicamentele antihistaminice?
Antihistaminicele blocheaza efectele histaminei si astfel, ajuta la ameliorarea simptomelor.
Ele pot calma mancarimea si stranutul si, intr-o masura mai mica, nasul infundat. Exista mai multe medicamente antihistaminice. Unele dintre acestea pot fi cumparate fara prescriptie medicala, iar altele doar pe baza de reteta.
Antihistaminicele sunt disponibile sub forma de pastile, lichide sau tablete care se topesc. Desi sunt foarte eficiente, ele pot provoca efecte adverse, precum: greata, somnolenta, ameteala, gura uscata sau ritm cardiac accelerat.

Care sunt antihistaminicele naturale?
Antihistaminicele se gasesc din abundenta in anumite legume, fructe, plante si ierburi.
Marele lor avantaj este faptul ca nu produc efecte secundare negative, precum medicamentele. Cu toate acestea, este esential sa consulti un specialist inainte de administrarea oricarui remediu natural. Unele plante pot interactiona cu anumite medicamente, de aceea este important sa fii precaut.
De asemenea, spre deosebire de medicamente, in cazul antihistaminicelor naturale poate dura mai mult timp ca ele sa-si faca efectul. De exemplu, in doza corespunzatoare, ele incep sa functioneze dupa aproximativ 2 saptamani sau chiar mai mult.
Vitamine si substante naturale cu efect antihistaminic
- Quercetina
Quercetina face parte din grupul flavonoidelor, pigmentii vegetali care sunt in mare parte responsabili de culorile fructelor, legumelor sau florilor. Studiile au aratat ca flavonoidele au un efect antioxidant, antiinflamator, antiviral si antialergic. La randul sau, quercetina este considerata a fi un antihistaminic natural care ajuta la stabilizarea celulelor mastocite astfel incat acestea sa nu mai elibereze histamina sau alti compusi alergici si inflamatori. Quercetina se regaseste in citrice, ceapa, usturoi, mere, patrunjel, rosii, broccoli, salata verde, leguminoase, fructe de padure si vin.
- Bromelaina
Bromelaina este o enzima care se gaseste in mod obisnuit in ananas. Diverse cercetari au aratat ca bromelaina este eficienta pentru tratarea afectiunilor respiratorii si ameliorarea inflamatiilor alergice. In plus, stimuleaza organismul sa produca substante care reduc durerea cauzate de o inflamatie. Bromelaina este disponibila si sub forma de suplimente alimentare. In functie de simptomele experimentate si indicatiile medicului, este recomandat ca o persoana alergica sa consume 400-500 mg de substanta de 3 ori pe zi pentru a beneficia de efectele sale.
- Vitamina C
Conform studiilor, stresul oxidativ joaca un rol esential in bolile alergice. Avand in vedere faptul ca vitamina C are puternic efect antioxidant si antiinflamatoriu, ea este considerata a fi deosebit de eficienta in tratamentul alergiilor. De fapt, diverse cercetari au aratat ca dozele mari de vitamina C intravenoasa actioneaza ca un antihistaminic natural, reducand semnificativ simptomele alergiilor. In plus, specialistii sustin ca deficitul de vitamina C poate favoriza aparitia alergiilor.
Surse alimentare excelente de vitamina C sunt: coacazele negre, ardeiul gras rosu, varza, patrunjelul, broccoli, varza de Bruxelles, fructul de mango, conopida, capsuni, papaya, spanacul, citricele, socul, napii, piersicile, sparanghelul, piperul Cayenne, ceapa verde, mazarea, ridichile, zmeura, cartofii dulci, rosii, salata, bananele, kiwi, mierea, ananasul, afinele si multe altele.
- Acizi grasi omega-3
Unele cercetari au aratat ca acizii grasi omega-3 pot ajuta la reducerea reactiilor alergice datorita efectului lor antiinflamator. Uleiul de peste este cel mai recomandat impotriva astmului si alergiilor, dar specialistii iti recomanda sa consumi omega-3 si din ulei de seminte de in sau ulei de rapita.
Plante considerate antihistaminice naturale
- Urzica
Urzica este considerata un antihistaminic natural, fiind recomandata ca tratament pentru alergii.
Cercetatorii au descoperit faptul ca frunzele de urzica inhiba productia de histamina si reduc inflamatia cauzata de aceasta substanta. Ceaiul de urzica este eficient pentru decongestionarea cailor respiratorii, usurarea respiratiei, reducerea mancarimilor si secretiilor nazale.
- Astragalus
Planta de astragalus, asemenea quercetinei, are o gama larga de utilizari. Ea reprezinta un remediu eficient pentru modificarea raspunsului imun al organismului. s-a descoperit ca astragalus actioneaza indirect asupra histaminei, prin cresterea productiei de interferon. Interferonul este o proteina imuna specializata care suprima functia celulelor mastocite, inclusiv eliberarea de histamina.
In plus, planta de astragalus este utilizata in medicina traditionala chineza ca tonic pulmonar. Studiile au demonstrat ca ea poate scadea riscul de aparitie a infectiilor respiratorii superioare la copii.
Astragalus este disponibila ca suplimente alimentare, tinctura, dar si sub forma uscata, pentru prepararea ceaiului.
- Panseluta de camp (Trei frati patati)
Aceasta floare frumos colorata este cunoscuta ca avand unul dintre cele mai puternice efecte antialergice. Ea este eficienta pentru tratarea simptomelor mai multor tipuri de alergii (eruptii cutanate, dermatita atopica, probleme respiratorii sau digestive). In plus, are un continut bogat de flavonoizi, vitamina C si A, carotenoizi, fiind asadar un puternic detoxifiant. Pentru efectul sau terapeutic, se foloseste partea aeriana a plantei. Aceasta se recolteaza in lunile mai-august.
- Lemn dulce
Radacina de lemn dulce este o planta aromata din Orientul Mijlociu care are proprietati terapeutice extraordinare. Lemnul dulce este cunoscut in principal pentru abilitatea sa de creste imunitatea si de a reduce simptomele alergice. Radacina de lemn dulce stimuleaza productia de cortizon natural, o substanta cu un puternic rol antialergic si antiinflamator.
Alte antihistaminice naturale
- Otet de mere
Otetul de mere este considerat eficient pentru a trata alergiile sezoniere si problemele respiratorii cauzate de raceli. Pentru a prepara o solutie cu efect terapeutic, dilueaza 1 lingura (10 g) de otet de mere intr-o cana (250 ml) de apa. Bea apoi acest amestec de 2-3 ori pe zi.
- Chimen negru
Chimenul negru are in compozitia sa compusi antialergici, antiinflamatori si imuno-stimulatori. Pe langa faptul ca intareste imunitatea, studiile au aratat ca el poate ameliora simptomele mai multor tipuri de alergii, inclusiv la polen si praf. Cercetatorii sustin ca un consum indelungat (de cel putin 6 sapatamani) de ulei de chimen negru poate imbunatati irigarea nazala si poate reduce inflamatia cauzata de rinita alergica.
In plus, uleiul din chimen negru contine timochinona, o substanta care poate inhiba eliberarea histaminei. Datorita acestui compus, chimenul negru poate fi folosit pentru reducerea inflamatiei la nivelul sistemului respirator, inclusiv ca tratament impotriva alergiilor respiratorii.
Asadar, inainte de a apela la diverse medicamente antihistaminice, este recomandat sa incerci sa consumi cat mai multe dintre aceste alimente si plante, pe tot parcursul anului.
O dieta bogata in antihistaminice naturale te poate ajuta sa previi reactiile alergice si sa-ti imbunatatesti calitatea vietii. Daca simptomele alergiei persista sau se agraveaza, consulta de urgenta un medic specialist.