Alergia solara este dezvoltata de persoanele cu pielea sensibila dupa expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) provenite, de obicei, de la soare.
Ce este mai exact alergia solara?
Cunoscuta si sub denumirea de eruptie polimorfa de lumina, reactia alergica la soare provoaca simptome similare urticariei, si anume eruptii cutante, roseata si mancarimea pielii.
Alergia solara poate afecta pe oricine, insa studiile au aratat ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani sunt cele mai afectate.
Afla din acest articol DE CE apare alergia solara si CUM te poti proteja de efectele daunatoare ale soarelui!
- Cauzele alergiei solare
- Factori de risc ai alergiei solare
- Tipurile alergiei solare
- Simptomele alergiei solare
- Diagnostic alergia solara
- Tratament alergie solara
- Prevenirea alergiilor cauzate de soare
Cauzele alergiei solare
Cauzele alergiei solare nu sunt pe deplin cunoscute, asadar conditia medicala este de cele mai multe ori idiopatica.
Reactia alergica a organismului este declansata de modificarile care apar atunci cand pielea este expusa la soare. Sistemul imunitar recunoaste unele componente ale pielii modificate de soare ca fiind „straine”, iar organismul isi activeaza apararea impotriva acestora.
Alergia la soare apare doar la anumite persoane cu pielea mai sensibila. In unele cazuri, reactia alergica poate fi declansata dupa doar cateva momente scurte de la expunerea la soare.
Factori de risc ai alergiei solare
Chiar daca nu se cunosc exact cauzele alergiei solare, dermatologii considera ca sunt anumiti factori de risc care pot favoriza aparitia sa. Acestia sunt:
- Conditii medicale. Prezenta anumitor afectiuni medicale precum lupus, sindromul Bloom, dermatomiozita, psoriazis si alte boli de piele pot creste sensibilitatea organismului la radiatiile UV.
- Anumite medicamente. Administrarea anumitor medicamente pot provoca o sensibilitate crescuta la soare, favorizand aparitia alergiei solare. Antibioticele, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau cele pentru tensiune arteriala pot fi responsabile pentru declansarea unei reactii alergice la soare.
- Factori genetici. Anumite tipuri de alergii solare sunt mostenite.
Tipurile alergiei solare
Unele dintre cele mai frecvente tipuri de alergii solare sunt:
- Prurigo actinic
Aceasta este o forma mostenita de alergie la soare. Are simptome mai severe si incep devreme, in timpul copilariei sau adolescentei. Mai multe generatii ale aceleiasi familii pot avea aceasta conditie medicala.
- Eruptie fotoalergica
In acest caz, reactia alergica a pielii este declansata ca efect al luminii solare asupra unei substante chimice care a fost aplicata pe piele.
Concret, poate fi vorba despre un ingredient din crema de protectie solara, din parfumuri, produse cosmetice sau unguente cu antibiotic. De asemenea, anumite medicamente pot provoca o eruptie fotoalergica. Acestea includ antibiotice, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si medicamente pentru hipertensiune arteriala si boli de inima.
- Dermatita actinica cronica
Alergie solara caracterizata prin leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste. De asemenea, poate aparea o senzatie de mancarime in zona fetei, scalpului, spatelui, palmelor si talpilor.
- Urticaria solara
Aceasta forma de alergie la soare produce urticarie (umflaturi mari, mancarime, roseata) pe pielea expusa la soare. Este o afectiune rara care afecteaza cel mai adesea femeile tinere.
Simptomele alergiei solare
Simptomele alergiei solare sunt de obicei caracterizate printr-o eruptie cutanata pruriginoasa care apare in primele doua ore dupa expunerea la soare.
Eruptia apare de obicei pe portiunile expuse la soare: gat, decolteu, brate si partea inferioara a picioarelor.
Alte semne si simptome ale alergiei solare includ:
- Frisoane
- Cefalee
- Senzatie de greata
- Stare generala de rau
In cazuri rare, pot aparea pe piele zone plate, cu vezicule mici umplute cu lichid sau zone mici de sangerare sub piele.
Simptomele variaza in functie de tipul alergiilor solare, si anume:
- Prurigo actinic - Eruptiile sunt concentrate pe fata, in special in jurul buzelor. Se manifesta in special la copii si adultii tineri, sub forma de macule si papule eritematoase, intens pruriginoase.
- Eruptie fotoalergica – Aceasta forma de alergie cauzeaza de obicei fie o eruptie rosie pe piele si mancarime, fie vezicule mici. In unele cazuri, eruptia se raspandeste si pe pielea acoperita de imbracaminte. Simptomele eruptiei fotoalergice apar dupa 1-2 zile de la expunerea la soare.
- Urticarie solara - Urticaria apare de obicei pe pielea descoperita in cateva minute de la expunerea la lumina soarelui, dar leziunile dispar dupa 24 de ore de la incetarea expunerii la soare. Urticaria se manifesta prin aparitia unor papule si vezicule pruriginoase.
Diagnostic alergia solara
Diagnosticul alergiei se bazeaza pe observarea simptomelor si pe istoricul eruptiei cutanate.
Alergia poate fi confundata cu cu arsura solara, insa spre deosebire de arsura, alergia apare de obicei la cateva minute dupa expunerea la lumina soarelui si provoaca mancarimi sau durere. Totusi, pentru a confirma diagnosticul, uneori pot fi necesare teste suplimentare. Acestea pot include:
- Analize de sange. Acestea sunt necesare pentru a exclude boala autoimuna lupus eritematos sistemic sau lupus eritematos sistemic discoid.
- Fototestare. In acest tes, o zona mica a pielii este expusa la cantitati masurate de lumina ultravioleta. Daca simptomele pielii apar dupa aceasta expunere, inseamna ca eruptia pielii este legata de soare.
- Teste fotopatch. Prin aceste proceduri, medicul dermatolog va expune o mica suprafata a pielii la o combinatie de lumina ultravioleta si de substanta chimica. Aceasta substanta poate fi un medicament sau un ingredient dintr-un produs de ingrijire a pielii.
- Biopsia pielii. In cadrul acestei proceduri, o mica bucata de piele este indepartata si examinata intr-un laborator pentru a vedea daca nu sunt probleme mai grave ale pielii.
Tratament alergie solara
Tratamentul alergiei solare poate varia in functie de tipul specific de alergie.
In cazul in care simptomele sunt usoare, medicul va recomanda aplicarea de comprese reci (prosop umed si racoros) in zonele de eruptie cutanata pruriginoasa. De asemenea, pot fi folosite spray-uri cu apa rece. In unele cazuri, este nevoie de antihistaminice orale (difenhidramina sau clorfeniramina) pentru a ameliora mancarimea sau de o crema cu cortizon.
Pentru simptome mai severe, pot fi necesare creme antihistaminice sau corticosteroizi. Daca aceste remedii nu sunt eficiente, se poate apela la fototerapie. Acesta este un tratament care desensibilizeaza pielea prin expunerea sa treptata la doze crescute de lumina ultravioleta.
Alte tratamente ale alergiei care pot fi de folos, dupa caz, sunt:
- Terapia PUVA – Aceasta este o combinatie de substante fotosensibilizante (psoralen) si lumina ultravioleta.
- Administrarea de medicamente antimalarice sau comprimate de beta-caroten.
In cazul eruptiei fotoalergica, scopul tratamentului este identificarea si eliminarea medicamentului sau a produsului de ingrijire a pielii care declanseaza reactia alergica. Simptomele pielii pot fi tratate de obicei cu o crema cu corticosteroizi.
Prevenirea alergiilor cauzate de soare
Pentru prevenirea alergiei cauzata de soare, protejarea pielii de expunerea la razele soarelui este esentiala.
Acest lucru se poate realiza astfel:
- Foloseste protectie solara. Sunt recomandate cremele cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30, cu un spectru larg de protectie impotriva razelor ultraviolete (UVA si UVB). Este esential sa utilizezi si un protector solar pentru buze.
- Limiteaza expunerea la soare atunci cand radiatiile sunt cele mai puternice. Evita sa iesi afara intre orele 11:00-15:00.
- Poarta ochelari de soare cu protectie impotriva razelor ultraviolete.
- Poarta pantaloni si bluze cu maneci lungi, din materiale subtiri (in) si o palarie cu boruri largi.
- Discuta cu un medic specialist cu privire la efectele unor medicamente asupra pielii, dupa expunerea la soare.
Alergia solara reprezinta o reactie exagerata a sistemului imunitar ca urmare a expunerii la soare.
Este important sa te protejezi de soare pentru a evita alergiile solare si este esential sa cunosti simptomele alergiilor pentru a solicita un tratament adecvat.