Tuturor ni s-a întâmplat să avem o respirație urât mirositoare, iar sentimentul pe care-l ai este unul extrem de stânjenitor, mai ales dacă trebuie să vorbești cu cineva. Sunt mai multe cauze care pot cauza un miros neplăcut în gură, însă de cele mai multe ori este vorba de igiena orală. Îți prezentăm în acest articol mai multe informații utile despre mirosul urât din gură, dar mai ales cum poți scăpa rapid de el!

Principalele cauze pentru respirația urât mirositoare

Cunoscută și sub denumirea de halitoză, respirația urât mirositoare poate provoca îngrijorare, jenă și anxietate. Cu toate acestea, dacă identifici cauza ei, este relativ ușor de remediat. Iată care sunt principalele motive de ce îți miroase gura:

  • Igienă orală precară. Aceasta este cea mai frecventă cauză pentru halitoză. Atunci când particulele de alimente se blochează între dinți sau în altă parte din cavitatea bucală, ele sunt descompuse de bacteriile care cresc acolo. Acest proces provoacă un miros urât în gură. Bacteriile pot provoca, de asemenea, carii dentare și afecțiuni gingivale (gingivita).
  • Boala de reflux gastroesofagian. Aceasta este o afecțiune digestivă în care acidul din stomac se scurg înapoi în esofag.
  • Depozite de alimente pe amigdale. Dacă alimentele se blochează în amigdale, uneori se întăresc și formează depozite de calciu. Acestea sunt cunoscute sub numele de pietre ale amigdalelor și pot provoca respirație urât mirositoare.
  • Uscarea gurii. Dacă organismul tău nu produce suficientă salivă, poate apărea un miros urât în gură. Fumatul poate provoca uscăciunea gurii și, de asemenea, anumite medicamente.
  • Infecții ale tractului respirator. Dacă ai o infecție în nas, gât sau plămâni, este posibil ca gura ta să miroasă urât.
  • Anumite afecțiuni medicale. De exemplu, diabetul favorizează apariția problemelor gingivale, ceea ce duce la apariția respirației urât mirositoare. De asemenea, bolile hepatice sau renale pot provoca miros urât în gură din cauza substanțelor toxice care nu mai sunt filtrate corespunzător de ficat sau rinichi.
  • Alimentația. Mâncărurile picante, usturoiul, ceapa sau începerea unei diete ketogenice pot fi cauza halitozei.
  • Cancer oral sau orofaringian. În rare cazuri, halitoza este cauzată de cancerul buccal sau localizat în zona dintre nas și gură. Pe lângă mirosul urât, cancerul poate avea și alte simptome, precum: răni care nu se vindecă, dureri în gură, dificultăți la înghițire, apariția unui nodul în gât și pierderea în greutate inexplicabilă.

Tratament respirație urât mirositoare

Tratamentul depinde de cauza care a dus la respirația urât mirositoare. De exemplu, în cazul în care placa bacteriană, este responsabilă pentru halitoză, aceasta poate fi îndepărtată prin periaj și folosirea aței dentare.

Iată câteva sfaturi pentru o igienă orală mai bună astfel încât să se prevină mirosul urât în gură:

  • Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi cu o pastă care conține fluor. Periajul trebuie să dureze aproximativ 2 minute. Pentru a preveni creșterea bacteriilor pe mâncarea blocată între dinți, este recomandat să folosești ata dentară cel puțin o dată pe zi.
  • Curăță și limba. Bacteriile se pot acumula și pe limbă, provocând un miros urât. ”Răzuiește” cu capătul tare al periuței de dinți pentru a îndepărta acest strat subțire de peliculă bacteriană.
  • Nu consuma băuturi sau alimente bogate în zahăr.
  • Evită uscarea gurii. Pentru acest lucru trebuie să bei multă apă, să eviți fumatul și alcoolul. De asemenea, poți mesteca gumă pentru a stimula producția de salivă. Dacă uscarea gurii este serioasă, medicul poate prescrie anumite medicamente pentru a crește cantitatea de salivă.

Remedii respirație urât mirositoare: 5 trucuri eficiente

Există câteva remedii naturiste pe care le poți încerca pentru a scăpa de respirația urât mirositoare. Iată 5 dintre acestea:

  • Mestecă pătrunjel după fiecare masă

Pătrunjelul este un remediu popular și eficient pentru halitoză. Datorită conținutului ridicat de clorofilă, pătrunjelul poate avea un efect de deodorizare. Studiile în laborator au arătat că pătrunjelul poate combate eficient compușii de sulf care provoacă mirosul urât în gură.

  • Consumă iaurt

Iaurtul conține bacterii sănătoase numite lactobacillus. Acestea pot ajuta la combaterea bacteriilor rele din intestin. În plus, studiile arată că iaurtul poate ajuta, de asemenea, la reducerea respirației urât mirositoare. Este recomandat, însă, să se consume cel puțin o porție pe zi de iaurt simplu, fără grăsimi.

  • Semințe de fenicul sau anason

Semințele de fenicul și anason au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru a împrospăta respirația. În unele părți ale Indiei, semințele de fenicul prăjite sunt încă folosite ca și odorizante pentru gură, fiind consumate după cină. Aceste semințe au un gust dulce și conțin uleiuri esențiale aromate care oferă un miros proaspăt.

  • Încearcă un măr după ce ai mâncat usturoi

Studiile au arătat că merele crude pot combate mirosul usturoiului. Cercetătorii au descoperit că anumiți compuși naturali din mere neutralizează compușii urât mirositori din usturoi. Merele sunt atât de eficiente deoarece neutralizează compușii din fluxul sanguin, mai degrabă decât dezodorizarea gurii.

  • Prepară-ți o apă de gură din oțet de mere

Oțetul de mere conține un acid natural numit acid acetic. Acidul împiedică creșterea bacteriilor, deoarece acestea nu se pot dezvolta în medii acide. Pentru a-ți prepara apa de gură, adaugă 2 linguri de oțet de mere la 1 cană de apă. Fă gargara cu această soluție timp de cel puțin 30 de secunde, apoi scuip-o.

Bicarbonat de sodiu pentru respirație urât mirositoare

Studiile au demonstrat că bicarbonatul de sodiu poate ajuta la înlăturarea respirației urât mirositoare. Acest lucru este posibil deoarece bicarbonatul ucide bacteriile din gură. Poți prepara o apă de gură cu bicarbonat de sodiu, adăugând 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu la 1 cană de apă caldă. Fă gargară timp de cel puțin 30 de secunde, apoi scuip-o.

Așadar, respirația urât mirositoare este cauzată în principal de igiena precară. În acest caz, poți încerca remediile menționate în acest articol. Dacă mirosul urât din gură persistă, cel mai bine ar fi să consulți un doctor pentru a stabili cauza halitozei și a găsi un tratament adecvat.

Referințe:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24592995/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017930/

Sursa foto: Shutterstock.com