Sindromul de colon iritabil este o boală care afectează sistemul digestiv. Se manifestă pe termen lung și afectează calitatea vieții unei persoane. Deși nu există un tratament care să vindece complet afecțiunea, sunt alimente care te pot ajută să-ți ameliorezi simptomele. Află din acest articol ce regim alimentar ar trebui să ții dacă suferi de sindrom de colon iritabil!

Ce înseamnă colon iritabil

Cunoscut și sub denumirea de „colon spastic”, sindromul de colon iritabil este o afecțiune gastrointestinală funcțională, care se caracterizează prin modificări vizibile ale obiceiurilor intestinale (constipație, diaree sau fluctuații), dureri abdominale, balonare și alte simptome, precum: arsuri la stomac, greață și vărsături.

De obicei, durerile de stomac sunt mai puternice după masă și se ameliorează după defecare. Ele pot fi declanșate și de consumul anumitor alimente sau băuturi. Pot exista zile în care simptomele sunt mai ușoare și zile în care acestea sunt mai rele. În majoritatea cazurilor, simptomele oferă un disconfort general și nu sunt neapărat foarte dureroase.

Pe lângă simptomele evidențiate mai sus, sindromul de colon iritabil mai prezintă și alte semne, precum:

  • Flatulență
  • Mucus în scaun
  • Oboseală și lipsă de energie
  • Amețeli
  • Dureri de spate
  • Probleme de urinare (nevoia frecventă, senzația de golire incomplete a vezicii urinare etc)

Cauzele sindromului de colon iritabil

Cauzele sindromului de colon iritabil nu sunt pe deplin cunoscute. Oamenii de știință consideră că afecțiunea este provocată de o combinație de factori genetici, mediu și stil de viață.

În general, mesele neregulate, lipsa activității fizice și a somnului de calitate cresc riscul de a dezvolta această afecțiune gastrointestinală.

Alți factori care pot favoriza iritarea colonului includ:

  • Infecțiile microbiene

Consumul de alimente sau apă contaminată poate duce la sindromul colonului iritabil post-infecțios. Agenții patogeni responsabili pentru această boală includ specii de Campylobacter și Salmonella, care modifică microbiomul intestinal și afectează sanatatea sistemului digestiv. Pentru a evita infectarea, este important să limitezi, pe cât posibil consumul anumitor alimente cu risc crescut. Acestea includ: germeni de lucernă, aluat negătit, carnea de vită măcinată, carnea de pasăre, stridiile, peștele crud, ouăle, salatele de la restaurante și produsele lactate nepasteurizate. De asemenea, este important să te asiguri că bei apă filtrată.

  • Stresul și alți factori psihologici

Cercetătorii au descoperit că există legături între sănătatea psihologică și sănătatea intestinală a unei persoane. Mai multe studii au arătat că stresul psihologic poate avea un impact substanțial asupra motilității, secreției, permeabilității și sensibilității generale a tractului intestinal. Într-un studiu efectuat de oamenii de știință din India, peste 44% din persoanele diagnosticate cu sindromul de colon iritabil suferă de o formă de anxietate.

  • Cantitatea de hormoni

Conform studiilor, cantitatea de hormoni intestinali și sexuali pot influența dezvoltarea și progresia sindromului de colon iritabil. Cercetătorii au descoperit că un hormon intestinal, peptida intestinală vasoactivă, este de obiceii anormal de ridicată la persoanele care suferă de această afecțiune. De asemenea, hormonii sexuali estrogeni au un impact semnificativ în fiziologia tractului gastrointestinal. De exemplu, multe femei au raportat agravarea simptomelor în timpul menstruației, despre care se crede că se datorează nivelurilor crescute de prostaglandine, hormoni ce contribuie la contracțiile musculare atât în ​​uter, cât și în tractul gastrointestinal. În general, s-a constatat o ameliorare a simptomelor la femeile aflate la menopauză.

Alimentație pentru colonul iritabil

Aproximativ 50% dintre persoanele cu sindrom de colon iritabil au simptome mai grave după ce mănâncă. Acest lucru se datorează faptului că se creează un dezechilibru în flora bacteriană intestinală, ceea ce duce la activarea sistemului imunitar intestinal și la o inflamație ușoară. La unele persoane, simptomele sunt declanșate de anumite alimente, așadar este important să descoperi ce fel de produse te fac să te balonezi și să te simți rău.

Alimentele pe care trebuie neapărat să le incluzi în regimul pentru colonul iritabil sunt fibrele.

Fibrele sunt considerate substanțe nutritive deosebit de bune pentru tractul gastrointestinal. Acestea se pot găsi în fructe, legume și cerealele integrale. Însă, când vine vorba de sindromul colonului iritabil, contează foarte mult și tipul de fibre pe care le consumi.

Organismul reacționează diferit la fibrele solubile și insolubile. Dacă ai un colon iritabil cu diaree predominantă, atunci fibrele solubile sunt cele mai bune deoarece încetinesc procesele în tractul digestiv. Fibrele insolubile pot accelera procesele și, astfel, poate atenua constipația.

  • Fibrele solubile se găsesc în: fasole uscată, ovăz, orz, banane, cartofi, pulpă de mere, pere și altele.
  • Fibrele insolubile se găsesc în: cereale integrale, nuci, porumb, morcovi, fructe de pădure, struguri, mere și pere cu coajă.

Alimente interzise în sindromul de colon iritabil

Alimentele la care ar trebui să renunți dacă suferi de sindrom de colon iritabil sunt cele FODMAP (oligo-, di- și monozaharide fermentabile și polioli). Acestea pot provoca senzația de balonare, dureri abdominale, greață, flatulență și constipație.

Exemple de alimente FODMAP sunt:

  • Asparagus
  • Ceapă, varză, castraveți, cartofi
  • Usturoi
  • Porumb
  • Pepene
  • Produse lactate (iaurt, lapte de vacă și produse derivate)
  • Paste
  • Fistic
  • Marmeladă
  • Mâncare din conserve
  • Băuturi carbogazoase

Pe lângă aceste alimente, NU sunt recomandate: cafeaua, alcoolul și mâncarea picantă.

Remedii naturiste colon iritabil

Există anumite alimente care pot fi utile pentru gestionarea sindromului de colon iritabil. Acestea includ:

  • Kiwi. Specialiștii spun că două kiwi pe zi, timp de o lună, pot îmbunătăți funcția intestinală fără a agrava simptomele.
  • Mentă. Studiile au arăta că uleiul de mentă este eficient pentru reducerea simptomelor acestei afecțiuni gastrointestinale. Beneficiile mentei pot dura până la o lună după oprire, ca urmare a modificărilor pozitive de durată ale microbiomului intestinal.
  • Ardei iute. Deși unii bolnavi nu tolerează mâncarea picantă, în unele cazuri, ardeiul iute poate fi benefic, deoarece are efecte analgezice.
  • Semințe de in. Acestea sunt utile pentru tratarea constipației, balonării și durerilor abdominale. Se recomandă 2 linguri de semințe de in măcinate pe zi, timp de 4 săptămâni.

Iată și alte măsuri pe care le poți lua ca să te simți mai bine:

  • Gătește mâncăruri acasă, folosind ingrediente cât mai proaspete
  • Ține un jurnal cu ceea ce mănânci și notează inclusiv simptomele pe care le ai după consumul fiecărui aliment
  • Evită alimentele care nu îți fac bine
  • Găsește modalități de a te relaxa
  • Fă multă mișcare

În concluzie, sindromul de colon iritabil este o afecțiune gastrointestinală care se manifestă, în general, prin dureri abdominale, balonări, constipație și diaree. În funcție de simptomele pe care le ai, este necesar să-ți schimbi regimul alimentar. De asemenea, este bine să înveți tehnici de gestionare a stresului, să faci mișcare și să incluzi mai multe fibre în dieta ta.

Referințe:

https://www.niddk.nih.gov/

https://www.nhs.uk/

Sursa foto: Pexels.com