Anumite remedii pentru hemoroizi s-au dovedit a fi foarte eficiente, însă unele așa-zise tratamente îți pot face mai mult rău decât bine. Îți prezentăm în acest articol cum poți scăpa în mod natural de hemoroizi și ce remedii nu ar trebui să încerci niciodată!
Ce sunt hemoroizii și de ce apar?
Hemoroizii sunt vene umflate situate în apropierea anusului. Inflamația lor provoacă durere rectală, mâncărime, sângerare și ocazional vene proeminente în afara anusului.
Sunt 2 tipuri de hemoroizi, și anume:
- Interni- Aceștia apar în interiorul rectului, dar nu se pot vedea sau simți. În schimb, pot sângera sau pot elibera un mucus. Hemoroizii interni pot ieși în afara anusului.
- Externi- Aceștia apar în zona exterioară a rectului. Sunt vizibili, dureroși și sângerează.
Hemoroizii se pot dezvolta fără niciun motiv, însă de cele mai multe ori sunt asociați cu constipație cronică sau diaree, efort în timpul mișcărilor intestinale și statul prelungit la toaletă.
Hemorozii sunt foarte frecvenți la populația adultă, în special la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. De obicei, trec de la sine după câteva zile, dar dacă nu reușești să scapi de ei, trebuie să știi că există mai multe remedii naturiste pentru hemoroizi.
Remedii pentru hemoroizi: ce tratamente naturale poți încerca
Dacă sângerarea rectală este cauzată de hemoroizi, există câteva remedii naturale care îți ameliorează simptomele și reduc disconfortul.
Încearcă unul din aceste tratamente:
- Băi de șezut
Băile de șezut sunt printre cele mai bune remedii pentru hemoroizi. Specialiștii îți recomandă să stai în apă caldă timp de 15 minute, de mai multe ori pe zi, mai ales după o mișcare intestinală. Băile de șezut înmoaie și calmează zona, oferind o ușurare a durerii și o reducere a iritației și mâncărimii. Poți adăuga în apă sare Epsom sau poți face băi de șezut cu ceai de levănțică.
- Hamamelis
Hamamelisul este folosit adesea pentru tratarea inflmațiilor și iritațiilor pielii, inclusiv a hemoroizilor. Crema pe bază de hamamelis poate reduce atât mâncărimea, cât și durerea, cele două simptome principale ale hemoroizilor externi. Hamamelis poate fi găsit și sub formă lichidă și aplicat pe un tifon sau dischetă de bumbac pe hemoroizii externi.
- Fibre Psyllium Husk
Psyllium este o fibră solubilă obținută din planta Plantaho Ovata, care are efecte laxative. Psyllium se găsește sub formă de pudră, semințe sau suplimente și ajută la creșterea aportului de fibre și înmuierea scaunelor pentru a fi mai ușor să fie eliminate. Ai grijă să bei multă apă cu aceste fibre și să nu crești prea mult și prea repede aportul de fibre deoarece pot provoca gaze sau crampe stomacale.
- Aloe vera
Deși nu există suficiente studii științifice pentru folosirea de aloe vera strict ca remedii pentru hemorozii, proprietățile antiinflamatorii ale acestei plante pot ajuta la calmarea inflamației. Aloe vera este folosită adesea pentru tratarea altor afecțiuni inflamatorii ale pielii. Este, însă, important să fie aloe vera pură, nu din creme sau loțiuni.
- Comprese reci
Compresele reci cu gheață oferă o ameliorare rapidă a inflamației. Înfășoară gheața într-o cârpă sau un prosop de hârtie. Nu aplica niciodată gheață sau ceva înghețat direct pe piele, deoarece pielea se poate irita.
Remedii pentru hemoroizi: schimbarea stilului de viață
Tratarea hemoroizilor cronici implică și modificarea stilului de viață, inclusiv:
- Adoptarea unei diete cu mai multe alimente bogate în fibre
- Creșterea aportului zilnic de apă și băuturi nealcoolice
- Limitarea timpului petrecut pe toaletă
- Evitarea efortului în timpul mișcărilor intestinale
- Evitarea ridicării greutăților
Medicul poate recomanda și tratamente topice, precum creme care conțin hidrocortizon sau oxid de zinc.
Ce NU trebuie să faci dacă ai hemoroizi?
Medicii recomandă să ai o dietă bogată în fibre. Dacă ai hemoroizi, este bine să eviți alimentele cu conținut scăzut de fibre care pot provoca sau agrava constipația și pot duce la hemoroizi. Aceste alimente includ:
- Lapte, brânză, înghețată și alte produse lactate
- Carne
- Mezeluri, pizza, mâncăruri congelate și alte alimente fast-food
De asemenea, este bine să nu încerci remedii pentru hemoroizi precum oțetul de mere și uleiuri esențiale deoarece nu sunt suficiente dovezi că ar funcționa.
Dacă ai aplicat unele tratamente și nu observi îmbunătățiri, ba dimpotrivă, problemele s-au agravat, discută cu un medic pentru a vedea ce ai de făcut!
Sursa foto: shutterstock.com