Pietrele la rinichi, cunoscute sub denumirea științifică de calculi renali, apar în urma depunerilor de săruri și minerale care sunt transportate de urină.
Dacă în cazuri ușoare pietrele la rinichi se manifestă printr-un disconfort ori printr-o senzație de usturime în timpul urinării, în cazuri mai grave, pacienții pot experimenta amețeli, stări de vomă, transpirație excesivă. Acestea pot fi ameliorate, însă, cu ajutorul ceaiurilor naturiste, pe care le poți prepara chiar acasă.
De ce apar pietrele la rinichi
Potrivit oamenilor de știință, pietrele la rinichi ori calculii renali pot fi de mărimi diferite și pot fi determinați de:
- consumul redus de apă
- excesul de exerciții fizice ori sedentarism în exces
- infecții urinare
- obezitate ori consum de alimente cu un aport prea mare de zahăr ori sare.
De cele mai multe ori, pietrele la rinichi se depun în rinichi ori se pot deplasa de-a lungul tractului urinar. Atunci când aceștia obturează calea de eliminare a urinii este posibil să apară un reflux de urină în rinichi, ceea se va manifesta printr-o senzație de durere.
Calculii renali se manifestă, de asemenea, prin durere de spate ori de stomac, prezența sângelui în urină, greață, vărsături ori febră și frisoane.
Ceaiuri care te scapă de pietrele de la rinichi
Ceai de păpădie
În acest caz, poți folosi întreaga plantă, inclusiv rădăcina, care este o sursă bogată de fructoză și inulină. Frunzele au, de asemenea, un conținut bogat de potasiu și compuși fenolici, motiv pentru care are proprietăți diuretice.
Pentru a prepara o infuzie de păpădie trebuie să fierbi 4-10 grame de frunze ori dăcăină și să bei trei căni pe zi.
Ceai de coada-calului
Recomandat pentru tratarea afecțiunilor ușoare ale rinichilor, acest ceai are proprietăți diuretice și remineralizante, astfel că sporește volumul de urină excretat și favorizează curățarea tractului urinar.
Tot ce trebuie să faci este să pui o lingură de plantă în 250 ml de apă caldă, iar apoi să lași la infuzat pentru câteva minute. Poți consuma până la trei căni pe zi.
Ceai de turmeric
Turmericul este recunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii, fiind o sursă bogată de curcumin, care contribuie la menținerea sănătății rinichilor, sporind dizvolvarea pietrelor la rinichi.
Tot ce trebuie să faci este să amesteci o lingură de pudră de turmeric în 250 ml de apă caldă, după care să aștepți să infuzeze. Consumă băutura imediat, pe stomacul gol.
Ceai de urzică
Pentru a-ți păstra sănătatea rinichilor, experții în medicină naturopată recomandă și ceaiul de urzică, care este recunoscut pentru proprietăție antiinflamatorii și detoxifiante. Acesta ajută, de asemenea, la reducerea riscului de infecții la nivelul tractului urinar.
Pentru a prepara ceaiul de urzică trebuie doar să fierbi 100 grame de plantă în 400 ml de apă după care să lași la răcit și să consumi băutura rămasă.
Credit foto: Shutterstock