Bogată în vitamine și nutrienți, varza de Bruxelles este una dintre legumele care ar trebui să se regăsească în dieta oricărei persoane preocupate de sănătate. Îți prezentăm în acest articol care sunt beneficiile sale uimitoare asupra sănătății, dar și cum s-o gătești pentru a obține mâncăruri delicioase!

Varza de Bruxelles: valoare nutrițională

Varza de Bruxelles este bogată în potasiu, vitamina A, C și K1, dar și vitamina B6 și acid folic. De asemenea, este o sursă excelentă de fier, magneziu, fosfor și calciu. În plus, este săracă în calorii, dar bogată în proteine ​​solide și fibre.

De asemenea, această legume minusculă conține anumiți compuși care poartă denumirea de glucozinolați. Aceștia sunt componente de sulforafan, un nutrient extraordinar cu proprietăți antiinflamatorii, neuroprotectoare, anticancerigene și antimicrobiene.

Legumele crucifere, din care face parte și varza de Bruxelles sunt, în general, surse bune de compuși fenolici, flavonoide și carotenoide, substanțe antioxidante deosebit de puternice.

Varza de Bruxelles: beneficii extraordinare asupra sănătății

Datorită ingredientelor active din compoziția sa, varza de Bruxelles are proprietăți uimitoare asupra organismului uman, dacă este consumată în mod regulat.

Iată câteva dintre beneficiile sale:

  • Are capacitatea de a reduce riscul bolilor cardiovasculare

Varza de Bruxelles este bogată în fibre, un nutrient cunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii. Fibrele ajută la scăderea nivelului ridicat de colesterol LDL și prevenirea formării plăcii care poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral. Studiile au arătat că persoanele care consumă legumele crucifere (din care fac parte nu doar varza de Bruxelles, ci și conopida, varza și broccoli) au un risc mai mic de calcifiere a aortei și, astfel un risc scăzut de boli de inimă.

  • Are efecte anticancerigene

Sulforafanul are proprietăți anticancerigene puternice, inhibând enzimele care sunt implicate în activarea celulelor canceroase. Prin urmare, consumul de varză de Bruxelles este o modalitate excelentă de a introduce sulforan în organism. De asemenea, studiile au demonstrat că sucul de varză de Bruxelles are efecte benefice asupra ADN-ului deteriorat din celulele hepatice și oferă beneficii chimioprotectoare.

  • Are efect neuroprotector

Compușii din varza de Bruxelles pot avea efecte protectoare împotriva bolilor sistemului nervos central. Acest lucru  este posibil deoarece această legume minune conține mangan, un nutrient esențial pentru sănătatea creierului. Asta înseamnă că menții sistemul nervos în stare bună și unele dintre sistemele enzimatice ale corpului tău. Sulforafanul ajută la păstrarea longevității celulelor creierului și ajută la prevenirea neurodegenerării.

  • Are proprietăți antiinflamatorii

Inflamația este adesea un factor de bază în multe boli cronice, iar varza de Bruxelles pare să ofere beneficia în reducerea proceselor inflamatorii din organism. Substanța denumită izotiocianat, care este prezentă în legumele crucifere, are capacitatea de a suprima efectele markerilor inflamatori.

Varza de Bruxelles: riscuri

Deși varza de Bruxelles are o mulțime de beneficii pentru sănătate, există și anumite riscuri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când o consumi.

Iată la ce să te aștepți dacă mănânci varza de Bruxelles:

  • Gaze intestinale

Varza de Bruxelles conține rafinoză, o oligozaharidă nedigerabilă, care poate reprezenta o provocare pentru sistemul tău digestive deoarece determină apariția gazelor intestinale. Fiind, de asemenea, bogate în fibre, atunci când acestea sunt combinate cu rafinoză, efectul lor poate fi mai puternic. Totuși, trebuie să știi că acești compuși au un efect benefic asupra bacteriilor din intestin, iar rafinoza este chiar recomandată pentru a ajuta la prevenirea cancerelor digestive. Dacă nu ești obișnuit să mănânci varză de Bruxelles, începe să consumi cantități mici, pe care să le crești treptat.

  • Interacțiuni cu medicamente

Dacă urmezi un tratament cu medicamente pentru subțierea sângelui, ar trebui să discuți cu medicul înainte de a adăuga varză de Bruxelles în dieta ta. Studiile au arătat că un consum zilnic a 400 de grame de varză de Bruxelles poate scădea efectele Warfarinei.

  • Precauție pentru persoanele cu probleme de tiroidă

Persoanele care au probleme cu tiroida ar trebui să gătească varza de Bruxelles, nu să o consume crudă sau sub formă de suc. Acest lucru se datorează compușilor numiți goitrogeni care perturbă absorbția iodului și producția de hormoni tiroidieni. Dacă varza este gătită, aceste proprietăți goitrogenice se diminuează.

Cum se prepară varza de Bruxelles?

Unele persoane pot considera varza de Bruxelles un pic amară, însă dacă știi s-o prepari, vei vedea că are un gust bun.

Iată câteva dintre cele mai populare moduri de a găti varza de Bruxelles:

Varză de Bruxelles la cuptor

Deosebit de savuroasă, varza de Bruxelles la cuptor se gătește foarte ușor:

  1. Taie toate verzele pe jumătate și întinde-le pe o tavă de copt.
  2. Adaugă un lichid și un condiment la alegere. Lichidul poate fi: apă, oțet, sos de soia, suc de lămâie sau supă de legume, iar condimentele pot fi: sare, piper sau alte ierburi. Asigură-te că sunt întinse uniform pe tavă pentru a nu se suprapune.
  3. Gătește-le în cuptor la 218 grade Celsius timp de aproximativ 10-15 de minute. Amestecă-le ușor, apoi mai lasă-le încă 10 minute sau până când frunzele exterioare sunt crocante și maro deschis, dar nu carbonizate.

Varză de Bruxelles la aburi

Este recomandat ca varza de Bruxelles să nu fie fiartă deoarece își pierde din compușii fenolici și alți antioxidanți. Prin urmare, poți găti varza de Bruxelles la aburi:

  1. Pune la fiert puțină apă pe fundul unei oale.
  2. Când ajunge la fierbere, pune deasupra un coș de aburi.
  3. Adaugă înăuntru varza curățată, acoperă și lasă-le să se gătească la abur până când sunt fragede (aproximativ 5 minute). Dacă le lași mai mult, se înmoaie.

Varză de Bruxelles în tigaie

Dacă îți place mai crocantă, o poți pregăti la tigaie:

  1. Încinge tigaia cu o cantitate mică de ulei.
  2. Adaugă varza de Bruxelles și gătește-o, amestecând des pentru a nu se prinde și pentru a se găti uniform.

Cu ce se mănâncă varza de Bruxelles?

Este important să găsești combinațiile care îți plac, însă îți oferim mai jos câteva recomandări:

  • Cu ierburi și condiment, precum: sare, piper, boia de ardei, cimbru, pătrunjel
  • Cu alte legume: usturoi, ceapă, cartofi dulci
  • Cu fructe: rodie, merișoare uscate, mere, pere
  • Cu nuci și semințe: nuci, nuci pecan, nuci de pin, semințe de floarea soarelui
  • Cu lichide și sosuri: oțet balsamic sau de mere, suc de lămâie, sos de soia, supă de legume, sirop de arțar, sirop de curmale, melasă, tahini

Așadar, varza de Bruxelles este un aliment cu multe beneficii pentru sănătate, de aceea este esențial s-o incluzi în dieta ta.

Sursa foto: Pixabay.com