Exista mai multe tipuri de ciroza, insa toate au ca rezultat formarea de tesut cicatricial in ficat.
Indiferent de tipul de ciroza, aceasta afectiune cronica este ireversibila. Ea nu poate fi vindecata, insa exista tratament care poate preveni avansarea deteriorarii ficatului si ajuta la ameliorarea simptomelor. Afla informatii utile despre toate tipurile de ciroza, inclusiv cauzele, simptomele, tratamentul si modalitatile de preventie!
- Ce este ciroza?
- Cauzele cirozei
- Tipuri de ciroza
- Simptome ale cirozei hepatice
- Diagnosticul cirozei hepatice
- Tratamentul cirozei
- Cum poti preveni ciroza si complicatiile sale?
Ce este ciroza?
Ciroza este o complicatie a bolilor hepatice.
Ea implica pierderea celulelor sanatoase ale ficatului si formarea de cicatrici ireversibile ale acestui organ. In ciroza, ficatul este atat de deteriorat, incat isi pierde capacitatea de a-si indeplini functiile normale. Cu cat ficatul este mai deteriorat, cu atat exista un risc mai mare de complicatii de sanatate, care pot pune viata pacientului in pericol.
Cauzele cirozei
Principala cauza a cirozei este consumul excesiv de alcool pe o perioada lunga de timp.
Exista insa si alti factori de risc care pot provoca afectiunea, si anume:
- Hepatita cronica. Aceasta este o infectie virala care provoaca inflamatia ficatului si deteriorarea in timp a celulelor hepatice. Hepatitele B si C sunt principalele responsabile pentru aparitia cirozei, insa si tipurile A si D pot avea ca rezultat cicatrici severe ale ficatului (desi mai rar).
- Boala de ficat gras non-alcoolic (sau steatohepatita). Aceasta reprezinta o acumulare de grasimi in ficat pe o perioada lunga de timp. Ficatul gras apare din cauza altor afectiuni, precum boala coronariana, diabet, obezitate, tratament cu corticosteroizi, colesterol ridicat, hipertensiune arteriala, sindrom metabolic si malnutritie.
- Hepatita autoimuna. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar ataca propriile celule sanatoase din corp, in acest caz, celulele hepatice.
- Colangita biliara primara sau blocarea cailor biliare. Deteriorarea conductelor biliare determina acumularea bilei in ficat, acest lucru ducand mai departe la inflamarea ficatului si cicatrizarea celulelor hepatice.
- Expunerea indelungata la diverse substante toxice si infectii. Toxinele de mediu, drogurile, anumite medicamente si infectiile pe termen lung ca urmare a bacteriilor sau parazitilor pot contribui la cicatrizarea ficatului.
- Tulburari mostenite (genetice). Anumite afectiuni genetice pot interfera cu procesul de metabolism al ficatului sau cu capacitatea acestuia de a gestiona acumularea anumitor substante (fier, cupru) din organism. Prin urmare, acestea pot provoca in timp deteriorarea ficatului si aparitia cirozei.
- Boli de inima. Incapacitatea inimii de a pompa sange in mod eficient poate provoca leziuni ale celulelor hepatice si, in timp, ciroza. Factorii care contribuie la acest tip de congestie in organism includ fumatul, alcoolul sau infectiile musculare cardiace.
Tipuri de ciroza
In functie de cauzele care au dus la aparitia bolii, exista 4 tipuri de ciroza hepatica:
Ciroza alcoolica
Acesta este cel mai frecvent tip de ciroza si apare la 10-20% din persoanele care au consumat excesiv alcool pe o perioada de cel putin 10 ani. Bauturile alcoolice au efecte toxice asupra organismului, insa sensibilitatea individuala la alcool depinde de mai multi factori, precum: varsta, sexul, mostenirea genetica sau afectiunile medicale preexistente. Ciroza alcoolica nu este reversibila si poate pune viata pacientului in pericol.
Ciroza postnecrotica
Aceasta apare ca urmare a bolilor infectioase (hepatita, toxoplasmoza, etc), din cauza consumului indelungat de medicamente, afectiunilor ereditare si metabolice, bolilor cronice inflamatorii intestinale, fibrozei chistica, diabetului zaharat, etc.
Ciroza biliara
Acest tip de ciroza hepatica apare ca urmare a obstructiei prelungite a sistemului biliar hepatic. Ciroza biliara este asociata cu aparitia calculilor biliari, pancreatitei cronice, pericolangitei, atreziei biliare congenitale, fibrozei chistice si altele.
Ciroza cardiaca
Acest tip de ciroza hepatica este rezultatul insuficientei cardiace congestive prelungita si severe a ventriculului drept.
Exista doua etape prin care se caracterizeaza ciroza hepatica, si anume:
- Ciroza compensata. In aceasta etapa, exista inca suficiente celule sanatoase care sa asigure functionarea eficienta a ficatului. In acest stadiu nu exista simptome specifice inflamatiei ficatului deoarece celulele hepatice sanatoase sunt capabile sa „compenseze” acumularea de leziuni ale tesutului cicatricial. Totusi, ciroza hepatica compensata are nevoie de tratament, deoarece altfel starea pacientului poate sa se inrautateasca. Celulele care s-au deteriorat pana acum nu mai pot fi inlocuite, insa tratamentul poate impiedica deteriorarea altor celule.
- Ciroza decompensata. In acest stadiu, tesutul cicatricial este deja foarte extins. Simptomele afectarii ficatului sunt evidente si pot aparea complicatii care sa puna viata pacientului in pericol.
Simptome ale cirozei hepatice
De obicei, pacientii cu boli de ficat nu prezinta simptome, decat in momentul in care deteriorarea ficatului este destul de avansata. Principalele simptome ale cirozei hepatice includ:
- Varsaturi cu sange (acest lucru se datoreaza sangerarii varicelor esofagiene)
- Ascita (acumularea de lichid in abdomen)
- Balonare si dureri abdominale
- Icter (ingalbenirea albului ochilor si a pielii)
- Splina marita
- Invinetire sau hemoragie usoara
- Mancarime la nivelul pielii (excesul de toxine din sange irita pielea)
- Inrosirea palmelor
- Scaderea apetitului si pierderea in greutate (este posibila si cresterea in greutate datorita retentiei de lichide)
- Sangerari ale nasului sau gingiilor (din cauza afectarii functiei de coagulare)
- Oboseala, slabiciune corporala si pierderea masei musculare
- Prezenta unor vase de sange mici sub forma de paianjen sub piele
- Edem (umflarea picioarelor si gleznelor)
- Febra
- Sensibilitate la medicamente (substantele nu mai pot fi filtrate din sange)
- Diaree (uneori cu sange)
- Hemoroizi
- Dificultati de respiratie (datorita retentiei de lichide)
- La barbati, apare disfunctia erectila, ginecomastia (inflamarea tesutului mamar din cauza dezechilibrelor hormonale), atrofie testiculara (diminuarea testiculelor) sau umflarea scrotului
- La femei, apar perioade menstruale anormale
Diagnosticul cirozei hepatice
Diagnosticul precoce al cirozei hepatice poate preveni deteriorarea completa a ficatului deoarece acest organ are capacitatea de a se regenera daca daunele provocate nu sunt prea mari. Daca boala este diagnosticata in stadii avansate, leziunile hepatice pot deveni ireversibile si pot duce la insuficienta hepatica, cancer hepatic sau chiar deces.
Cel mai bun test pentru diagnosticarea cirozei hepatice este biopsia ficatului, insa aceasta se realizeaza daca alte analize nu sunt suficient de concludente. In mod obisnuit, medicul va stabili un diagnostic pe baza urmatoarelor teste:
- Istoricul medical al pacientului si examenul fizic. Anumite simptome fizice ale cirozei hepatice (icter, umflarea abdomenului, edemul, etc) pot fi observate in timpul consultului.
- Endoscopie superioara. Cu ajutorul acesteia, medicul poate observa semne de varice esofagiene.
- Tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Aceste examinari pot detecta ficatul si splina marita, fluidul din abdomen, simptome care sugereaza ciroza hepatica.
- Teste de sange. Acestea masoara nivelul de albumina din sange (in cazul cirozei hepatice avansate cantitatea de albumina este redusa), bilirubina, factorii de coagulare si alti indicatori care pot indica prezenta bolii.
Tratamentul cirozei
Ciroza hepatica nu poate fi vindecata.
Exista insa tratament care sa incetineasca cicatrizarea hepatocelulara si sa amelioreze simptomele.
Tratamentul cirozei include:
- Modificarea stilului de viata. Acesta include pierderea in greutate, adoptarea unei diete cu un continut scazut de sodiu sau pe baza de plante si renuntarea la alcool.
- Medicatie specifica. Antibioticele sunt administrate pentru a evita infectiile, iar vaccinarea este recomandata pentru a preveni hepatita virala, pneumonia si gripa, astfel incat sa se evite complicatiile. Unele medicamente sunt prescrise pentru a ajuta la reducerea toxinelor din sange. Daca pacientul are hipertensiune arteriala, va primi tratament adecvat. La fel si in cazul hepatitei sau altor boli prezente.
- Shunt portosistemic intrahepatic transjugular. Aceasta este o procedura chirurgicala pentru a trata hipertensiunea portala cauzata de ciroza. Medicul plaseaza un mic tub (stent) in ficat pentru a ajuta la ocolirea fluxului de sange in ficat, dirijandu-l inapoi spre inima.
- Transplantul hepatic. Acesta poate fi necesar in cazuri severe si consta printr-o interventie chirurgicala de inlocuire a ficatului deteriorat cu unul sanatos de la un donator.
Cum poti preveni ciroza si complicatiile sale?
Ciroza hepatica este o boala periculoasa deoarece poate pune viata pacientului in pericol. Daca nu este tratata, pot aparea diverse complicatii grave, precum:
- Insuficienta hepatica (ficatul este incapabil sa mai functioneze)
- Hiperactivitatea splinei (aceasta afectiune determina distrugerea rapida si prematura a celulelor sanguine).
- Peritonita bacteriana (inflamatia acuta sau cronica a seroasei peritoneale care poate fi mortala)
- Encefalopatie hepatica (acumularea de toxine in creier care provoaca confuzie, dificultati de memorie si concentare, letargie, incapacitatea miscarii mainilor, tulburari de judecata si respiratie).
- Cancer hepatic (rata de supravietuire in acest caz este foarte mica)
Pentru a preveni ciroza si complicatiile sale, pacientii trebuie sa adopte un stil de viata sanatos si sa renunte la alcool. Alte masuri de preventie includ prevenirea infectarii cu hepatita sau alte infectii (prin vaccinare si obiceiuri de viata sanatoase) si evitarea consumului exagerat de medicamente.
Asadar, toate tipurile de ciroza hepatica determina cicatrizarea ficatului. Aceasta afectiune grava nu poate fi vindecata, insa tratamentul poate impiedica evolutia deteriorarii celulelor hepatice. Fii atent la simptome si consulta un medic daca ai vreo suspiciune de boala.
Referinte:
https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/cirrhosis