Alimentația nesănătoasă, lipsa activităților fizice și stresul zilnic te pot epuiza, iar în acest caz, cel mai probabil vei avea nevoie de mai multe vitamine pentru energie. Lipsa anumitor vitamine și minerale din organism pot duce la oboseală fizică și mentală. Deoarece este important să-ți păstrezi nivelul optim de energie, îți prezentăm în acest articol care sunt cele mai bune vitamine pentru a-ți recăpăta pofta de viață!
Care sunt cauzele pentru senzația constantă de oboseală?
Există mai multe cauze pentru care te simți mai mereu obosit, și anume:
- Prezența anumitor afecțiuni medicale
- Consumul unor porții foarte mari de mâncare (Oboseala apare deaoarece organismul consumă multă energie pentru a digera alimentele)
- Mese bogate în carbohidrați simpli, grăsimi saturate și arome artificiale. Acestea oferă o calitate nutrițională foarte scăzută, în schimb, încarcă corpul cu multe calorii. Pe lângă energia consumată în procesul de digestie, cantitățile mari de carbohidrați și grăsimi determină o glicemie instabilă, care provoacă, de asemenea, consumul de energie.
- Mesele neregulate sau săritul peste mese. Studiile arată că înfometarea (săritul peste mese) poate fi motivul pentru care ești mai obosit, ai o energie scăzută și simți nevoia să mănânci în exces la următoarea masă. Ca rezultat al înfometării și din cauza porției mai mari de la următoarea masă, va apărea senzația de somnolență.
- Nu ai un obiceiuri regulate de somn. Dacă nu dormi suficient într-o noapte, a doua zi vei avea mai multă poftă de mâncare și te vei simți mai somnoros pe toată durata amiezii.
- Bei prea multă cafea. Este în regulă dacă bei o singură cană de cafea dimineața. Însă, prea multă cofeină va face în cele din urmă să dispară efectul de stimulare a energiei.
Care sunt cele mai bune vitamine pentru energie?
Pentru a-ți păstra nivelul optim de energie, este important să-ți iei vitaminele și mineralele din alimentație. De asemenea, trebuie să te odihnești corespunzător și să elimini obicieurile nocive care te epuizează. Iată care sunt cele mai bune vitamine pentru energie:
- Vitamina B12
Vitaminele B sunt deosebit de importante pentru funcționarea creierului, inclusiv pentru producerea de energie. Una dintre cele mai importante vitamine pentru energie este vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină.
Vitamina B12 joacă un rol esențial în producerea de ADN și celule roșii din sânge, precum și în funcționarea sistemului nervos. În plus, vitamina B12 este necesară pentru a transforma alimentele în energie în organism. Prin urmare, dacă organismul are o carență de vitamina B12, vor apărea simptome precum: slăbiciune, oboseală severă, schimbări de dispoziție, paloare și predispoziție la îmbolnăviri.
Vitamina B12 trebuie obținută din surse externe, deoarece corpul uman nu o poate produce în mod natural. Vitamina B12 se găsește în alimente precum:
- Ficat de vită
- Pește (somon, păstrăv)
- Șuncă
- Piept de pui
- Brânză
- Ouă
- Lapte
- Iaurt
Dacă nu ai o dietă bogată în vitamina B12, poți apela la suplimente. Din fericire, vitamina B12 este solubilă în apă, astfel dacă iei o cantitate mai mare decât are nevoie organismul, ea va fi eliminată prin urină.
- Vitamina C
Vitamina C este un alt exemplu excelent de vitamine pentru energie. Ea ajută la combaterea oboselii și funcționarea corectă a organismului. În plus, protejează celulele, păstrează pielea sănătoasă, vasele de sânge, oasele și cartilajele, dar influențează pozitiv și ritmul cardiac și ajută la pierderea în greutate.
Vitamina C este un nutrient esențial cu un rol important în transformarea alimentelor și băuturilor în energie utilizabilă, împreună cu absorbția altor vitamine, minerale și micronutrienți. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport zilnic de 45 mg de vitamina C. Ea poate fi găsită într-o serie de alimente, în special în:
- Fructe (căpșuni, portocale, lămâi, coacăze negre, ananas, kiwi)
- Legume (Kale, broccoli, ardei roșii și verzi)
În plus, vitamina C poate fi găsită și sub formă de supliment alimentar.
- Vitamina D
Studiile au arătat că deficiența de vitamina D poate provoca oboseală musculară, dureri de oase, crampe musculare, modificări ale dispoziției și chiar depresie. În mod obișnuit, vitamina D este una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba de vitamine pentru energie. Ea combate oboseala și stările de depresie, menținând nivelul de energie ridicat și îmbunătățind starea de spirit. În plus, asigură absorbția calciului în organism, menține sănătatea oaselor și întărește sistemul imunitar.
Cea mai bună sursă de vitamina D este soarele, însă ea poate fi găsită și în alimente, precum:
- Pește gras (macrou, somon, hering)
- Carne roșie
- Ficat
- Galbenuș de ou
- Spanac
- Boabe de soia
- Ciuperci
- Alimente fortificate
Specialiștii recomandă ca adulții până la 70 de ani să ia 600 UI de vitamina D zilnic, iar cei peste 70 de ani să ia 800 UI/zi. Recomandările pot varia pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează, așadar este important să discuți cu un medic înainte de a administra suplimente de vitamina D.
Ce alte vitamine și minerale se recomandă pentru oboseală?
Este normal să te simți din când în când obosit, însă dacă ești mereu foarte slăbit, înseamnă că ai o deficiență de anumite vitamine și minerale. Pentru a-ți recăpăta forțele, iată care sunt cele mai bune vitamine pentru energie:
- Vitamina K
Diverse studii au arătat că vitamina K 2 ar putea îmbunătăți funcția mitocondrială a organismului, mai exact celulele care generează cea mai mare parte a energiei chimice necesare. Prin urmare, o cantitate optimă de vitamina K poate menține un nivel adecvat de energie.
Vitamina K poate fi luată ca supliment alimentar sau poate fi găsită în alimente, precum:
- Broccoli, spanac, roșii
- Prune uscate, kiwi, afine, avocado, mure, rodii
- Coenzima Q10
Coenzima Q10 este o substanță asemănătoare vitaminelor care se găsește în special în rinichi, ficat, pancreas și inimă. Recomandată pentru afecțiuni ale inimii și dureri de cap, coenzima Q10 are efecte uimitoare împotriva oboselii. Ea stimulează celulele să producă mai multă energie sub formă de adenozin trifosfat, un compus care este implicat în transferul de energie în celule.
Studiile au arătat, de asemenea, că pacienții care suferă de oboseală cronică au de obicei niveluri anormal de scăzute de Coenzima Q10 în organism.
Această substanță se găsește în alimente precum:
- Organe (rinichi, ficat și inimă)
- Carnea de pui, vită și porc
- Pește gras (macrou, sardine și hering)
- Fructe: portocale și căpșuni
- Seminte de susan
- Legume: Spanac, conopidă și brocoli
- Arahide, fistic
Fierul – mineralul esențial pentru creșterea energiei
În cazul în care ai un deficit de fier în organism, cel mai probabil ai o afecțiune cunoscută sub numele de anemie. Unul dintre efectele secundare majore ale anemiei este oboseala. Pentru a-ți crește nivelul de energie este nevoie să incluzi în dieta ta mai multe alimente bogate în fier. Aceste alimente includ:
- Carne
- Ouă
- Legumele cu frunze verzi (spanac, kale, broccoli etc)
În plus, este important să consumi suficiente alimente cu vitamina C, deoarece acestea ajută corpul să absoarbă mai bine fierul. Dacă alimentația nu îți poate oferi necesarul de fier, este recomandat să apelezi la un supliment de fier, însă trebuie să discuți cu un medic pentru a determina care este doza adecvată.
Așadar, atunci când te simți epuizat, apelează la aceste vitamine pentru energie. În acest fel, îți vei putea duce toate activitățile zilnice la bun sfârșit și îți vei recăpăta pofta de viață!
Sursa foto: Pexels.com