Persoanele care au alergie la praf manifesta simptome alergice suparatoare pe tot parcursul anului.

Aceste simptome pot scadea calitatea vietii unui individ, afectandu-i atat viata sociala, cat si cea profesionala.

Afla din acest articol ce anume cauzeaza alergia la praf, cat de grave sunt manifestarile clinice si ce poti face pentru a ameliora simptomele alergiei la praf!

Cum apare alergia la praf?

Alergia reprezinta o reactie exagerata a sistemului imunitar impotriva unui anumit corp strain (denumit alergen) pe care organismul il percepe ca invadator. In cazul alergiei la praf, alergenii sunt in principal acarienii, mici insecte ce traiesc in interiorul unei case. Atunci cand organismul intra in contact cu acesti acarieni, corpul elibereaza o substanta chimica (histamina) cu scopul de a elimina intrusii. Histamina provoaca inflamatii si supraproductie de mucus.

Acarienii

Acarienii de praf sunt insecte minuscule care traiesc in interior.

Mediul lor propice sunt incaperile calde si cu umezeala mare. Ei pot fi gasiti in special in perne, saltele, arcuri, paturi, covoare, jucarii de plus sau canapele. Acarienii sunt foarte mici si nu se vad decat la microscop. Ei se hranesc cu materii organice, cum ar fi celulele de piele moarta ale corpului uman. Ei nu sunt considerati paraziti deoarece nu musca, nu inteapa si nu transmit boli.

Asadar, in mod obisnuit, acarienii sunt insecte inofensive.

Cu toate acestea, atat enzimele din fecalele lor, cat si cojile lor dure pot provoca anumitor persoane alergii si simptome de astm. De obicei, cea mai mare expunere la acarieni se produce in timpul somnului sau atunci cand praful e deranjat in timpul manipularii asternuturilor de pat.

Alte cauze ale alergiei la praf

Pe langa acarieni, in praful din casa exista si diverse alte particule ce pot provoca alergie.

Acestea includ spori de mucegai, polen, matreata de la animalele de companie, deseuri de gandaci morti sau saliva. Toate acestea particule microscopice pot declansa o reactie alergica.

Simptome

In general, simptomele alergiei la praf sunt asemanatoare cu cele ale rinitei alergice si pot fi usoare sau severe.

Daca persoana alergica are deja o afectiune respiratorie (de exemplu astm), alergia o poate agrava.

Alergia la praf - simptome comune:

  • Stranut
  • Curgerea nasului (secretii nazale)
  • Ochi rosii sau aposi
  • Nas infundat
  • Senzatie de mancarime la nivelul nasului, gurii sau gatului
  • Piele iritata
  • Scurgere postnazala (un flux de mucus din spatele nasului in gat)
  • Presiune la nivelul sinusurilor
  • Tuse

De obicei, rinita alergica e insotita si de manifestari clinice la nivelul ochilor (conjunctivita alergica). Astfel, persoana alergica poate experimenta si:

  • Senzatia de usturime a ochilor
  • Lacrimarea excesiva
  • Nevoia de a freca ochii (daca persoana alergica se freaca la ochi, simptomele sale se vor inrautati)

Daca alergia la acarieni declanseaza astmul persoanei alergice, e posibil ca aceasta sa experimenteze urmatoarele semne si simptome:

  • Respiratie dificila
  • Presiune toracica sau durere
  • Respiratie suieratoare
  • Probleme de somn cauzate de dificultati de respiratie
  • Tuse

Crizele astmatice datorate alergiei la praful din casa apar, de obicei, noaptea. Ele sunt frecvente in incaperi cu umiditate ridicata si cu mult praf.

Socul anafilactic

Persoanele alergice la acarieni au experimentat soc anafilactic ca urmare a consumului de alimente contaminate cu particule de acarieni de praf. Acest sindrom rar a primit denumirea de anafilaxie orala a acarienilor. Este raportat adesea la persoanele tinere cu alte afectiuni alergice.

Socul anafilactic poate pune viata in pericol a persoanei alergice, provocand insuficienta organelor, coma si chiar deces. Semnele socului anafilactic sunt:

  • Umflarea gatului si a gurii
  • Respiratie dificila
  • Ameteala
  • Stare de confuzie
  • Albastrirea pielii sau a buzelor
  • Scaderea brusca a tensiunii arteriale
  • Pierderea cunostintei

Persoanele cu antecedente de alergie severa trebuie sa poarte cu ele un autoinjector de epinefrina (adrenalina) in caz de urgenta.

Diagnostic alergie la praf

Medicul alergolog va stabili diagnosticul de alergie la praf dupa observarea simptomelor.

In timpul consultului medical, medicul va intreba pacientul despre istoricul alergiilor in familie. Persoanele cu membri ai familiei cu diverse alergii sau astm sunt predispuse la dezvoltarea la randul lor a unor alergii.   

Adesea, medicul efectueaza teste cutanate in scopul de a determina alergenul ce declanseaza reactia alergica. In cadrul testului cutanat (prick test), se va intepa sau zgaria usor pielea persoanei suspecte de alergie si medicul va elibera in zona testata un extract cu alergeni obisnuiti. Acestia pot fi acarieni de praf, polen, epiteliile animalelor de companie si alti alergeni. Daca persoana respectiva are o reactie pozitiva oricat de mica (zona rosie, umflata), acest lucru poate indica faptul ca ea e alergica la acea substanta. E posibil sa fie nevoie de repetarea testului de mai multe ori.

In unele situatii, cand testele cutanate nu pot fi efectuate, medicul alergolog va recomanda un test de sange. Acesta e necesar in a identifica anticorpii specifici unui anumit alergen.

Tratament alergie praf

Nu exista un tratament specific impotriva alergiilor la praf.

Cel mai eficient tratament este evitarea contactului cu alergenul ce declanseaza starea alergica. Prin urmare, e esential sa mentii in casa un mediu curat.

Evitarea alergenilor

Chiar daca nu poti scapa in totalitate de acarieni, exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a reduce numarul acestora si a curata bine casa de praf. Acestea includ:

  • Redu umiditatea din incaperi. Pentru a minimiza cresterea acarienilor, e important sa mentii umiditatea sub 50%. In zonele umede, instalarea unui aer conditionat si a dezumidificatoarele te poate ajuta. In zilele uscate, deschide ferestrele timp de o ora pe zi pentru a aerisi foarte bine camera si a ajuta astfel la eliminarea umiditatii din casa. Exista anumite dispozitive speciale care te pot ajuta sa masori umiditatea din casa. Acestea poarta denumirea de higrometru.
  • Redu locurile unde pot creste acarienii. Indeparteaza o parte din mobilier, elimina draperiile si perdelele, redu numarul jucariilor de plus si a obiectelor de decor ce pot colecta praful. Tine putine covoare in casa si aspira des pentru a indeparta particulele de praf si acarienii. Foloseste un aspirator cu un filtru de inalta eficienta (HEPA) si curata des pardoselile cu un mop. Spala lenjeria de pat in apa fierbinte o data pe saptamana. De asemenea, foloseste perne cu proprietati antialergenice, adica cu umplutura din poliester in locul celor cu pene.
  • Redu praful. Daca reduci cantitatea de praf din casa iti poti imbunatati calitatea generala a aerului interior. Foloseste o carpa umeda pentru a sterge suprafetele de praf si aspira des. Protejeaza-te prin purtarea unei masti de protectie atunci cand faci curat prin casa sau apeleaza la cineva care nu e alergic sa te ajute la curatenie.

Tratament medicamentos

Alergia la praf nu se poate vindeca complet, dar exista anumite metode care ajuta la ameliorarea simptomelor.

Alergia la praf - metode ameliorare simptome:

  • Decongestionante. Aceste medicamente ajuta la eliberarea pasajelor nazale si usureaza respiratia persoanei alergice.
  • Antihistaminice prescrise de medic. Acestea blocheaza efectele histaminei eliberate de sistemul imunitar, ca reactie de aparare impotriva alergenilor.
  • Spray-uri nazale cu corticosteroizi. Acestea ajuta la reducerea inflamatiilor mucoasei nazale.
  • Imunoterapie. Aceasta procedura implica administrarea (in cantitati mici) de substante la care persoana e alergica. Imunoterapia poate fi efectuata prin injectii sau administrarea de tablete orale. Tratamentul are ca scop deensibilizarea progresiva a organismului fata de un anumit alergen, astfel incat acesta sa nu mai produca o reactie alergica. De obicei, imunoterapia se recomanda persoanelor cu simptome severe si persistente sau celor care nu raspund la tratamentul medicamentos.

Remedii naturiste

In plus fata de medicamente, exista si o serie de remedii naturiste ce pot oferi o usurare a simptomelor persoanelor cu alergie la praf.

Alergie praf - remedii naturiste:

  • Ceaiuri.  Anumite plante pot ajuta la reducerea inflamatiilor si calmarea cailor respiratorii iritate. De exemplu, ghimbirul si ceapa au proprietati antiinflamatoare, iar ceaiul de menta functioneaza ca un decongestionant. Adauga o lingurita cu miere in ceai pentru a calma iritatiile si mancarimea de la nivelul  gatului.
  • Irigare nazala cu apa de mare. Solutiile saline pot fi de folos in a eliberara caile respiratorii si usurarea respiratiei.
  • Bai cu aburi. Inhalarea de aburi este eficienta la ameliorarea congestiei nazale.

In concluzie, alergia la praf poate afecta calitatea vietii unei persoane alergice.

Pe langa simptomele suparatoare ce dureaza pe tot parcursul anului, aceasta alergie poate provoca sau agrava astmul bronsic. Prin urmare, este deosebit de important sa-ti iei toate masurile si a reduce contactul cu acarienii si celelalte tipuri de alergeni care intra in compozitia prafului. Mentine-ti casa curata, doar asa vei reusi sa nu creezi conditii favorabile cresterii acarienilor si vei putea sa-ti ameliorezi simptomele. In plus, discuta cu medicul specialist pentru a vedea care este cel mai potrivit tratament impotriva alergiei la praf.