Persoanele care au o alergie la mucegai experimenteaza simptome similare cu cele cauzate de alti alergeni aerieni, precum polenul sau praful.
Daca esti alergic la mucegai, inseamna ca sistemul tau imunitar considera sporii respectivi ca fiind daunatori si ii ataca, declansand simptome suparatoare.
Afla de ce apare alergia la mucegai, care sunt persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta o reactie alergica si ce trebuie sa faci pentru a ameliora simptomele!
- Ce este mucegaiul?
- Tipuri de mucegaiuri alergenice
- Cauzele alergiei la mucegai
- Simptomele alergiei la mucegai
- Metode de diagnostic
- Tratamentul pentru alergia la mucegai
- Masuri de preventie
Ce este mucegaiul?
Mucegaiul este un tip de ciuperca ce se dezvolta in medii umede, atat in interior, cat si exterior. El poate fi gasit in bai, subsoluri, bucatarii si in orice locuri unde e o umiditate ridicata pe o perioada lunga de timp. Cel mai adesea, dezvoltarea mucegaiiului intr-o casa este cauzata de o ventilatie necorespunzatoare si o izolatie neadecvata a peretilor si podelelor.
In aer liber, mucegaiul creste pe busteni putreziti, in gramezi de compost, pe frunze cazute si pe ierburi. Se raspandeste prin ”seminte ” care nu pot fi vazute cu ochiul liber. Acestea poarta denumirea de spori si calatoresc prin aer, mai ales atunci cand este vant, ceata sau roua. Sporii de mucegai se pot raspandi si prin apa sau prin atasarea lor de parul animalelor.
Atunci cand inspira acesti spori, unele persoane pot avea reactii alergice la nivelul cailor respiratorii.
Tipuri de mucegaiuri alergenice
Exista mai multe tipuri de mucegaiuri, insa unele dintre ele provoaca mai usor reactii alergice decat altele. Iata care sunt acelea de care trebuie sa te feresti in casa ta:
- Alternaria
Acesta este un tip de mucegai comun in aer liber, iar sporii sai cauzeaza adesea reactii alergice. Exista mai multe specii, insa toate apar ca niste pete gri inchise. Se poate dezvolta si in interior, in special pe suprafetele umede precum lemn, fier, sub gresie, tapet, hartie si panza.
- Aspergillus
Acest gen de mucegai este unul dintre cele mai frecvente mucegaiuri din spitale. Aspergillus este atat de comun incat probabil este imposibil sa eviti sa respiri cel putin unii dintre sporii sai. Pentru majoritatea persoanelor, inspirarea sporilor de mucegai Aspergillus nu este daunatoare. Cu toate acestea, exista cateva specii care pot provoca boli grave atunci cand sunt inhalate de persoane immunocompromise (cu boala pulmonara obstructiva cronica sau astm). De asemenea, unii oameni pot avea un raspuns alergic sever la inhalarea sporilor din specia Aspergillus fumigatus. Acest raspuns imun se numeste aspergiloza alergica bronhopulmonara si provoaca inflamatia cailor respiratorii.
- Cladosporium
Cladosporium este un alt tip de mucegai foarte raspandit. Se poate gasi pe materiale de constructii ude, pe pereti vopsiti acrilic, lemn, tapet, covor si saltea, in ventilatoare si in multe alte zone.
- Penicillium
Exisa sute de specii din acest gen de mucegai, dintre care cele mai cunoscute sunt acelea utilizate pentru a produce antibioticul penicilina. Este un mucegai albastru-verde care se dezvolta pe alimente. Unele specii de Penicillium produc spori care actioneaza ca alergeni la persoanele cu sistem imunitar hipersensibil.
Cauzele alergiei la mucegai
Asemenea oricarei alte alergii, alergia la mucegai reprezinta o reactie exagerata a organismului care apare la anumite persoane. Mucegaiul este identificat de corp ca fiind un agent invadator si, pentru a se apara, elibereaza histamina si alte substante toxice. Acestea provoaca inflamatii si alte simptome alergice.
Orice persoana poate dezvolta o alergie la sporii de mucegai, insa sunt anumiti factori de risc care favorizeaza aparitia reactiilor alergice.
Factori de risc alergia mucegaiului:
- Mostenire genetica. Daca ai in familie rude cu alergii sau astm, esti mai predispus la dezvoltarea unei alergii la mucegai.
- Mediul de lucru sau de locuit intr-o zona cu mucegai. Ocupatiile in care expunerea la mucegai poate fi ridicata includ: agricultura, prelucrarea produselor lactate, exploatarea forestiera, tamplaria, sera si altele. De asemenea, persoanele care traiesc in case unde umiditatea este ridicata (mai mare de 50%), sunt mai predispuse la alergii. Casele cu aerisire slaba, cu ferestre si usi etanse pot prinde umezeala in interior si nu pot fi ventilate in mod adecvat. In acest fel, se creeaza conditii ideale pentru dezvoltarea mucegaiului si creste riscul de aparitie a alergiilor.
Simptomele alergiei la mucegai
Simptomele alergiei la mucegai pot aparea imediat sau la cateva ore dupa inhalarea sporilor. Daca sporii de mucegai se depun pe interiorul mucoasei nasului, se pot declansa simptome de rinita alergica. Cand ajung la plamani, pot provoca simptome de astm la persoanele sensibile. In cazuri rare, apare o boala grava numita aspergiloza bronhopulmonara alergica.
In mod obisnuit, simptomele alergiei la mucegai sunt:
- Stranut
- Nas infundat sau secretii nazale
- Mancarime in gat sau in interiorul urechilor
- Urticarie
- Pleoape umflate si mancarime la ochi
- Tuse
- Respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie
- Iritatii ale pielii
Mucegaiurile din interior provoaca simptome pe tot parcursul anului. Cele din exterior declanseaza reactii sezoniere. Expunerea la mucegai poate declansa si alte afectiuni, precum: conjunctivita, sinuzita fungica alergica, astmul bronsic sau eczeme.
Metode de diagnostic
Cele mai utilizate metode de diagnostic pentru alergia la mucegai sunt: observarea simptomelor si efectuarea de teste alergologice. Dupa o discutie cu pacientul referitoare la simptomele experimentate, daca medicul suspecteaza alergia la mucegai, va recomanda urmatoarele teste:
- Teste cutanate. Acestea sunt cele mai folosite teste pentru a confirma diagnosticul de alergie. Sunt eficiente pentru a determina exact ce tipuri de mucegaiuri cauzeaza reactia alergica. Procedura implica zgarierea usoara a pielii sau inteparea cu un ac mic, apoi plasarea in zona respectiva a unor extracte minuscule de diferite tipuri de mucegaiuri. Daca persoana este alergica, cel mai probabil zona se va inrosi si umfla.
- Analiza de sange. Cunoscut si sub denumirea de test radioalergosorbent, aceasta analiza de sange masoara nivelul de anticorpi imunoglobulina E (IgE) din fluxul sanguin. Acesti anticorpi specifici sunt produsi de organism ca raspuns imun al sistemului imunitar la mucegai. O proba de sange este apoi analizata de un laborator pentru sensibilitatea la diferite tipuri de mucegaiuri.
Tratamentul pentru alergia la mucegai
In prezent, nu exista un tratament care sa vindece complet alergia la mucegai. Cea mai eficienta metoda de a gestiona alergia este evitarea expunerii la alergenul respectiv. Sunt, totusi, cateva masuri pe care le poti lua pentru a ameliora simptomele provocate de reactiile alergice. Iata care sunt:
- Spray-uri nazale cu corticosteroizi. Acestea sunt cele mai eficiente medicamente pentru alergii. Ajuta la tratarea inflamatiei cailor respiratorii superioare, insa pot avea efecte secundare precum sangerari nazale si uscaciunea nasului.
- Antihistaminice. Aceste medicamente blocheaza eliberarea histaminei si amelioreaza mancarimea, stranutul si secretiile nazale. Se gasesc antihistaminice fara prescriptie medicala. Atentie, insa, pot provoca somnolenta si gura uscata.
- Decongestionante. Aceste medicmanete sunt disponibile sub forma de spray-uri nazale sau tablete. Ele nu trebuie utilizate mai mult de cateva zile deoarece provoaca reactii adverse, precum: insomnie, pierderea poftei de mancare, palpitatii la inima, anxietate, dureri de cap.
- Medicamente care blocheaza eliberarea de leucotriene. Leucotrienele sunt substante chimice produse de sistemul imunitar impotriva alergenului. Medicamentele care blocheaza leucotrienele trebuie luate doar sub supraveghere medicala deoarece pot provoca reactii adverse grave.
- Imunoterapie. Aceasta este o procedura medicala prin care se desensibilizeaza organismul la mucegai. Se foloseste doar pentru alergii severe si persistente si este un tratament de lunga durata. Imunoterapia pentru alergia la mucegai este sub forma de injectii si este disponibila doar pentru anumite tipuri de mucegaiuri.
Masuri de preventie
Te poti proteja de expunerea la mucegai prin urmatoarele masuri de preventie:
- Redu umiditatea din casa. Poti masura cu precizie umiditatea din casa folosind un higrometru. Este important sa o mentii sub 45% sau chiar la 35%. De asemenea, foloseste un dezumidificator pentru a indeparta umezeala. Asigura-te, insa, ca il cureti in mod regulat.
- Foloseste aer conditionat cu filtru HEPA deoarece acestea capteaza sporii de mucegai. De obicei, aparatele de aer conditionat cu filtru HEPA sunt mai eficiente decat dispozitivele electrostatice de curatare a aerului. Dispozitivele care trateaza aerul interior cu caldura, ioni sau ozon nu sunt recomandate.
- Asigura-te ca baile sunt ventilate corespunzator. Lasa pornit ventilatorul o perioada dupa ce ai terminat de facut dus.
- Nu folosi covorase de baie.
- Nu pastra ziare si reviste vechi. Cand sunt lasate in zone umede, pot mucegai foarte repede.
- Repara scurgerile la instalatiile sanitare.
- Poarta masca de protectie cand faci curat in curte.
Asadar, cand ai o alergie la mucegai trebuie sa fii atent deoarece acest alergen se poate gasi in orice loc cu umezeala mare. Cu toate acestea, daca esti constient de potentialele pericole si iti iei masuri de precautie, poti limita riscul de aparitie a unor probleme de sanatate.