Daca te confrunti cu probleme digestive atunci cand consumi produse din gluten, nu inseamna ca ai o alergie la gluten.
Exista 3 afectiuni medicale care pot fi declansate de aceasta substanta, si anume: boala celiaca, alergia la grau sau intoleranta non-celiaca la gluten. Toate aceste conditii medicale au simptome similare si astfel, de cele mai multe ori, sunt greu de diagnosticat. Totusi, diferenta majora consta in felul in care sistemul imunitar raspunde la gluten.
Afla din acest articol care sunt simptomele si cauzele acestor afectiuni, pentru a le intelege mai bine si pentru a le identifica mai usor!
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina care se regaseste in grau, orz si secara.
Graul este folosit ca ingredient in diverse produse alimentare, in special in paine, paste si cereale. El poate fi prezent si in supe instant, inghetata, sosuri pentru salata si altele. Orzul se gaseste frecvent in bere si in alimentele care contin malt. Secara este ingredientul folosit in painea de secara, berea de secara si anumite cereale.
Glutenul se poate gasi nu doar in alimente, ci si in medicamente sau produse nealimentare.
Iata cateva exemple de produse ce pot contine gluten:
- Amidon alimentar modificat, conservanti si stabilizatori alimentari
- Medicamente, suplimente de vitamine si minerale
- Suplimente nutritive pe baza de plante
- Produse de infrumusetare (sampon, sapun, balsam, lotiune de corp etc)
- Pasta de dinti si apa de gura
- Plastilina si vopsele
- Adezivi folositi la timbre si plicuri
- Bomboane
Alergie la gluten vs boala celiaca vs intoleranta la gluten
Alergia apare atunci cand sistemul imunitar al unei persoane se hipersensibilizeaza si are o reactie exagerata la contactul cu un alergen. Organismul identifica alergenul ca fiind un invadator si il ataca, producand anticorpi Imunoglobulina IgE. In timpul procesului alergic, o substanta prezenta in alergen se leaga de anticorpii IgE specifici prezenti pe globulele albe din corp, inclusiv celulele mastocite si bazofile. Celulele elibereaza apoi substante chimice precum histamina si leukotriene. Acestea au scopul de a elimina agentul daunator, dar provoaca inflamatii si alte simptome alergice.
Studiile au aratat ca glutenul nu provoaca reactii alergice care sa implice anticorpii IgE. Alte substante din grau pot, insa, declansa o alergie.
Conform Colegiului American de Alergie, Astm si Imunologie, nu exista o alergie la gluten.
Boala celiaca este o boala autoimuna. Acest lucru inseamna ca sistemul imunitar raspunde anormal la gluten, atacand vilozitatile din intestinul subtire. Vilozitatile sunt niste protruzii fine de forma unor degete. Ele sunt responsabile de absorbtia nutrientilor in organism. Distrugerea vilozitatilor poate avea consecinte grave asupra sanatatii, precum malnutritie si leziuni intestinale permanente.
Intoleranta la gluten non-celiaca mai poarta denumirea de celiachie sau enteropatie glutenica.
In general, se spune despre o anumita persoana ca are o sensibilitate la gluten daca are anumite simptome asemanatoare cu boala celiaca, insa analizele nu confirma aceasta afectiune. De obicei, intoleranta la gluten determina un anumit disconfort digestiv, insa nu provoaca leziuni intestinale precum boala celiaca. De asemenea, este putin probabil sa provoace simptome severe care necesita ingrijire de urgenta, ca in cazul alergiei la grau. La persoanele alergice la grau se poate declansa, in cazuri rare, socul anafilactic, o reactie severa care poate fi fatala.
Simptomele afectiunilor provocate de gluten
Simptomele afectiunilor provocate de gluten sunt asemanatoare si astfel dificil de diagnosticat.
In plus, acestea pot fi confundate cu manifestarile clinice ale altor boli precum: sindromul colonului iritabil, anemia cauzata de carenta de fier sau diverticulita.
Simptomele alergiei la grau
Alergia la grau este mai frecventa la copii, insa multi dintre acestia o depasesc pana la varsta de 12 ani. Simptomele alergiei la grau apar de obicei dupa cateva minute sau ore dupa ingerarea unui produs fabricat din grau. Simptomele pot varia, de la usoare la foarte severe, inclusiv soc anafilactic.
Cele mai frecvente semne ale alergiei la grau sunt:
- Iritarea gurii si gatului
- Urticarie, eruptii cutanate, mancarime sau umflaturi ale pielii
- Congestie nazala
- Dureri de cap
- Ochi rosii, aposi, umflati
- Respiratie dificila
- Diaree, greata si varsaturi
Simptomele bolii celiace
Simptomele bolii celiace sunt diferite la copii si adulti.
De obicei, copiii au probleme digestive, precum:
- Senzatia de balonare si gaze intestinale
- Diaree cronica sau constipatie
- Scaune de culoare foarte deschisa
- Dureri abdominale
- Greata si varsaturi
- Iritabilitate
- Pubertate intarziata
- Cresterea in inaltime necorespunzatoare in raport cu varsta
- Scadere in greutate
- Probleme dentare
Adultii cu boala celiaca pot avea si ei probleme digestive. In plus, ei experimenteaza:
- Dureri de cap si articulare
- Anemie
- Oboseala cronica
- Anxietate si depresie
- Osteoporoza
- Furnicaturi ale mainilor si picioarelor
- Stare generala de rau
Simptomele intolerantei la gluten
La anumite persoane cu predispozitie genetica, dupa consumul de alimente care contin gluten, apare o inflamatie la nivelul mucoasei intestinale. Aceasta inflamatie se manifestata prin urmatoarele simptome:
- Diaree si constipatie
- Oboseala cronica (in special mentala)
- Gaze, balonare si dureri abdominale
- Durere de cap
In unele cazuri, intoleranta la gluten poate provoca keratoza. Aceasta este o afectiune cutanata, caracterizata prin aparitia unor mici umflaturi pe piele.
Cauze
Cauzele alergiei la grau includ factorul genetic si varsta. Reactiile alergice apar mai frecvent la copii deoarece sistemele lor digestive si imunitare nu sunt suficient de mature. Totusi, s-a observat ca majoritatea copiilor scapa de aceasta alergie pe masura ce inainteaza in varsta.
Fiind o boala autoimuna, afectiunea celiaca este considerata a avea o cauza genetica. De asemenea, statisticile arata ca ea este mai frecventa la femei si la persoanele cu alte afectiuni cronice. Aceste afectiuni includ: sindromul Down, Turner si Williams, diabet zaharat de tip 1, tiroidita si hepatita autoimuna.
Cauzele intolerantei la gluten nu sunt pe deplin cunoscute. Unii specialisti explica afectiunea prin faptul ca, la unele persoane, mucoasa tractului digestiv nu functioneaza asa cum ar trebui. Acest lucru permite bacteriilor sa intre in sange sau ficat, provocand inflamatii. Totusi, factorul genetic are un rol important in dezvoltarea intolerantei la gluten. Astfel, persoanele care au in familie rude diagnosticate cu celiachie sau o boala autoimuna sunt mai predispuse la imbolnavire.
Diagnostic
Diagnosticarea celor trei afectiuni medicale se face cu ajutorul testelor de laborator. Acestea includ analize de sange pentru identificarea bolii celiace si teste cutanate pentru depistarea alergiei la grau. Nu exista teste specifice pentru diagnosticarea intolerantei la gluten. Prin urmare, aceasta conditie medicala se va diagnostica prin excluderea celorlalte doua afectiuni.
Pentru diagnosticul bolii celiace, se folosesc mai multe teste. Acestea includ:
- Analize de sange. Acestea se efectueaza pentru a verifica prezenta anticorpilor frecventi in cazul persoanelor cu boala celiaca. Nivelurile crescute ale anumitor proteine ale anticorpilor indica o reactie imuna la gluten.
- Testarea genetica. Aceasta presupune recoltarea unei cantitati mici de sange si este o procedura non-invaziva.
- Biopsie intestinala. Aceasta inseamna prelevarea unor probe de tesut din intestinul subtire pentru a vedea daca exista leziuni.
Pentru diagnosticarea alergiei la grau, cel mai frecvent test este cel cutanat (prick-test). Procedura implica zgarierea usoara a pielii si picurarea unei solutii ce contine alergenul suspectat. Daca persoana testata este alergica, in cateva minute vor aparea diverse reactii alergice. Alergia la grau nu inseamna ca persoana este alergica la gluten, ci poate fi si la alta proteina din grau.
Diagnosticul de intoleranta la gluten se stabileste prin excluderea alergiei la grau si boala celiaca. Daca rezultatele testelor specifice sunt negative, pacientul va urma o dieta fara gluten timp de cateva saptamani. El va pastra o evidenta amanuntita a simptomelor experimentate in aceasta perioada. Daca simptomele se imbunatatesc, pacientul va reintroduce treptat glutenul in alimentatie. Daca simptomele se intorc, cel mai probabil exista o intoleranta la gluten.
Tratament
Tratamentul pentru boala celiaca implica o dieta fara gluten. Aceasta reprezinta singura terapie eficienta care poate reduce semnificativ manifestarile clinice suparatoare. Dieta este foarte stricta deoarece chiar si o cantitate mica de gluten poate declansa simptome, inclusiv dureri abdominale si balonare.
Pacientul trebuie sa fie foarte atent la etichetele produselor pe care le consuma. In prezent, sunt disponibile o serie dealimente fara gluten.
Producatorii elimina glutenul din faina de grau sau folosesc un inlocuitor, cum ar fi faina de ovaz sau naut.
Deoerece dieta fara gluten implica anumite riscuri de sanatate, pacientul va fi monitorizat regulat de catre un medic specialist. In acest fel, afectiunea poate fi tinuta sub control si se pot preveni complicatiile. Insa, inainte de a incepe o dieta fara gluten este important ca boala celiaca sa fie diagnosticata corect.
Tratamentul pentru o alergie la grau implica o dieta stricta fara grau.
Tratamentul intolerantei la gluten implica o dieta fara gluten, dar nu este la fel de strict ca in cazul bolii celiace. Masura in care trebuie eliminat glutenul din alimentatie depinde de severitatea simptomelor si de propriul nivel de toleranta. Consumul ocazional de produse cu gluten este putin probabil sa cauzeze probleme grave de sanatate, ca in cazul bolii celiace. De aceea un diagnostic corect este deosebit de important.
Ce sa faci cand consumi produse din gluten in mod accidental?
Glutenul se gaseste in nenumarate alimente si bauturi. De aceea, chiar daca tii o dieta fara gluten, este posibil sa mananci accidental un produs care contine aceasta substanta. Iata ce trebuie sa faci in acest caz:
- Bea multa apa
- Consuma mese mici care nu sunt condimentate sau grase
- Bea ceai de ghimbir sau menta pentru calmarea simptomelor de la nivelul stomacului
Riscuri de sanatate ale dietei fara gluten
Statisticile arata ca tot mai multi oameni incearca sa elimine glutenul din alimentatie, fara sa consulte in prealabil un medic. Acest lucru trebuie evitat deoarece o dieta fara gluten poate creste riscul de:
- Crestere in greutate, hiperglicemie (nivel ridicat de zahar din sange) si diabet de tip 2. Acestea pot aparea deoarece multe produse prelucrate fara gluten sunt bogate in grasimi, zahar si calorii si sarace in fibre.
- Deficiente nutritionale. Persoanele care mananca produse fara gluten chiar daca nu au o boala celiaca pot avea o lipsa de substante nutritive, precum: fibre, fier, calciu, folat, tiamina, riboflavina si niacina.
- Boli cardiovasculare. Aceste probleme pot aparea pe termen lung din cauza lipsei de nutrienti esentiali pentru sanatatea inimii.
Asadar, nu exista o alergie la gluten, sunt mai multe afectiuni medicale in care glutenul este factorul comun pentru declansarea mai multor simptome. Daca ai observat ca nu te simti bine dupa ce mananci produse din gluten, este esential sa consulti un medic pentru mai multe investigatii.
Referinte:
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/wheat-gluten/