Este relativ frecvent ca o persoana sa aiba alergie la ochi din cauza prafului, polenului, fumului sau altor alergeni.
Alergiile la ochi, cunoscute sub denumirea de conjunctivita alergica apar atunci cand ochii reactioneaza exagerat la o substanta care ii irita.
In cele mai multe cazuri, alergiile la ochi provoaca simptome usoare sau moderate, insa exista situatii in care pot cauza arsuri semnificative, mancarime si sensibilitate la lumina.
Afla din acest articol DE CE apar alergiile oculare, CARE sunt principalele sale simptome si CE poti face pentru a le preveni si trata!
- Ce este alergia la ochi
- Tipuri de alergeni
- Tipuri alergii oculare
- Simptomele alergiilor oculare
- Alergie vs infectie oculara
- Diagnosticul alergiilor oculare
- Tratamentul alergiilor oculare
- Remedii naturiste
- Metode de prevenire a conjunctivitei alergice
Ce este alergia la ochi?
Alergia la ochi reprezinta de fapt o reactie exagerata a sistemului imunitar al unei persoane ca urmare a expunerii la o anumita substanta iritanta (denumita alergen).
Atunci cand ochii intra in contact cu respectivul alergen, organismul identifica alergenul ca un corp strain invadator si se apara, producand o substanta numita histamina.
Histamina eliberata provoaca inflamatia si inrosirea pleoapelor si tesutului conjunctiv. Persoana alergica are, in plus, o senzatie de arsura si mancarime. Spre deosebire de alte tipuri de conjunctivita, alergiile oculare nu se transmit de la o persoana la alta. Cu toate acestea, alergiile la ochi sunt foarte frecvente. Studiile arata ca 1 din 10 persoane a avut cel putin un episod alergic pe parcursul vietii. Oricine poate dezvolta o alergie oculara, insa de obicei aceasta apare in special la persoanele care au un istoric familial de alte alergii, astm sau alergii sezoniere.
De obicei, persoanele care au alergii la ochi au si alergii nazale si experimenteaza simptomele aferente (stranut, nas infundat, etc).
Tipuri de alergeni
Exista mai multi alergeni care pot provoca alergiile oculare.
De obicei, alergenii sunt substante inofensive care nu cauzeaza probleme majoritatii persoanelor. Totusi, exista anumiti indivizi care au un sistem imunitar extrem de sensibil si astfel sunt mai predispusi la reactii alergice.
Cauze comune pentru alergii oculare:
- Praful din interior
- Fumul cauzat de poluare (noxe) sau fumul de tigara
- Polenul din iarba, copaci sau flori (planta de ambrozie este una dintre cele mai frecvente cauze ale alergiilor)
- Mucegaiul din spatiile interioare
- Matreata de pe pielea animalelor de companie
De asemenea, alergiile oculare pot fi cauzate de reactii la anumite produse cosmetice, parfumuri sau picaturi pentru ochi, inclusiv lacrimi artificiale utilizate pentru tratarea ochilor uscati.
Alergiile oculare si lentilele de contact
In sezonul alergiilor sezoniere, multe persoane care poarta lentile de contact se plang de o senzatie crescuta de disconfort. De multe ori, probleme asemanatoare simptomelor alergice au intampinat persoanele care au inceput sa poarte lentile de contact moi dupa ce au purtat mult timp lentile de contact standard (mai dure). Studiile au aratat, totusi, ca persoanele nu dezvolta alergii oculare la lentilele de contact in sine, ci la substantele care se acumuleaza pe suprafata lentilelor. Tipul de conjunctivita asociata lentilelor de contact poarta denumirea de conjunctivita papilara.
Tipuri alergii oculare
Alergia la ochi sau conjunctivita alergica poate fi grupata in 2 tipuri principale. Acestea includ:
- Conjunctivita alergica sezoniera
Aceasta forma de alergie oculara este asociata cu alergiile sezoniere care apar de obicei in lunile de primavara, vara si, uneori, toamna. Expunerea la polen, si alti alergeni din aer provoaca acest tip de alergie la ochi.
- Conjunctivita alergica perena
Forma perena persista pe tot parcursul anului. Ea este, in general, declansata de alergeni din interior, precum matreata animalelor de companie, praful si sporii de mucegai.
Conjunctivita mai poate fi clasificata in:
- Conjunctivita de contact.
Cunoscuta si sub denumirea de dermatoconjunctivita, aceasta alergie este cauzata de produse cosmetice, picaturi pentru ochi sau alte substante chimice care irita conjunctiva. Contactul cu aceste substante duce la un raspuns alergic, care apare de obicei la 2 - 4 zile dupa ce substanta intra in contact cu ochii.
- Conjunctivita papilara si giganto-papilara.
Aceasta este o conjunctivita severa asociata cu anumite substante acumulate pe lentilele de contact. Se caracterizeaza prin prezenta mucusului in exces si formarea unor papile pe partea interioara a pleoapelor. Papilele pot fi mici sau mari, in functie de severitatea alergiei.
In cazuri rare, pot aparea complicatii ale conjunctivitei alergice, si anume Keratoconjunctivita sau keratita. Aceasta se caracterizeaza prin inflamatia simultana a conjunctivei si corneei. Poate provoca ulcere la cornee, crescand riscul de cicatrizare si posibilitatea pierderii permanente a vederii.
Simptomele alergiilor oculare
Simptome principale alergii oculare:
- Senzatie de mancarime intensa si nevoia constanta de a freca ochii. In cazul in care persoana alergica se freaca la ochi, simptomele se agraveaza.
- Ochi rosii si aposi. Ochii se irita pe masura ce capilarele sau vasele de sange mici se umfla in conjunctiva.
- Pleoape umflate (in special dimineata)
- Pungi sub ochi / Cearcane
- Senzatie de arsura
- Inrosirea conjunctivei (cauzata de dilatarea vaselor de sange de la nivelul conjunctivei)
- Fotofobie (intoleranta la lumina puternica) - apare doar in cazuri mai grave
- Vedere incetosata (ocazional)
- Tulburari ale somnului
Conjunctivita alergica poate afecta ambii ochi sau doar pe unul dintre ei. In unele cazuri, alergia la ochi este insotita si de simptomele tipice ale unei rinite alergice, si anume: stranut, secretii nazale sau nas congestionat.
Alergie vs infectie oculara
Infectiile oculare pot proveni din mai multe cauze - virusuri, bacterii, paraziti sau ciuperci. Simptomele variaza in functie de cauza, dar, in general, infectiile au o lista mai lunga de simptome in comparatie cu alergiile.
In plus fata de alergii, infectiile oculare prezinta si urmatoarele semne si simptome: durere de ochi, senzatia unui corp strain in ochi, scurgerea de puroi din ochi si sensibilitate la lumina. Alergiile oculare nu sunt contagioase, dar pot crea un mare disconfort. Infectiile oculare sunt contagioase si risca sa deterioreze ochiul si vederea.
Diagnosticul alergiilor oculare
Diagnosticul alergiilor oculare se stabileste de un medic alergolog in urma consultului fizic si observarea simptomelor.
Alergologul va intreba pacientul despre istoricul sau medical, despre istoricul familial (ce alergii au membrii familiei) si despre simptomele experimentate (cand au inceput si cat au persistat).
Pe langa examenul fizic, medicul va efectua o serie de teste suplimentare, care includ:
- Test cutanat (prick-test). Acesta este esential pentru a determina cauza principala a simptomelor. Procedura implica inteparea sau zgarierea usoara a pielii si introducerea unei cantitati mici de alergeni pe locul respectiv. Medicul urmareste daca exista o reactie adversa, precum o umflatura sau o roseata a ochilor.
- Test de sange. In cazul in care testele cutanate nu sunt posibile, medicul va recomanda efectuarea unor teste de sange. Acestea il ajuta sa determine anticorpii specifici ai anumitor alergeni.
Tratamentul alergiilor oculare
Tratamentul unei alergii oculare este esential deoarece mancarimea si iritatiile pot crea un real disconfort pentru persoana alergica.
Simptomele alergice ii pot afecta acesteia capacitatea de a citi, de a se concentra, lucra sau chiar dormi.
Cele mai eficiente masuri de a ameliora simptomele alergiei oculare includ:
- Evitarea alergenilor din aer. Daca stii ca esti alergic la ceva anume, specialistii recomanda sa stai in casa in zilele in care cantitatea de polen este foarte ridicata. Inchide geamurile si foloseste aer conditionat pentru a filtra aerul din interior. Filtrele HEPA pot limita expunerea la alergeni aerieni. Daca iesi afara, poarta ochelari de soare pentru a-ti proteja ochii de potentiali alergeni. De asemenea, spala cearsafurile la temperatura ridicata si curata saltelele si covoarele pentru a putea controla alergia la acarieni.
- Comprese reci pe ochi. Acestea pot ameliora imediat simptomele, insa solutia este doar temporara.
- Lacrimi artificiale. Aceste picaturi ajuta la ameliorarea temporara a alergiilor oculare prin spalarea alergenilor din ochi. De asemenea, lacrimile artificiale trateaza ochii uscati si iritati, adaugand umiditate.
- Administrarea de medicamente. Antihistaminicele orale sunt adesea utile, dar nu in toate cazurile. La unele persoane, se recomanda utilizarea antihistaminicelor topice sau a inhibitorilor de mastocite. In cazuri severe, pot fi necesare combinatii de medicamente, inclusiv adaugarea unui antiinflamator topic nesteroidian sau utilizarea temporara de corticosteroizi topici. Picaturile de ochi cu corticosteroizi pot trata simptomele cronice si severe ale alergiilor oculare. Totusi, ele trebuie utilizate doar sub supraveghere medicala deoarece pot avea reactii adverse grave.
- Imunoterapia. In cazul unor simptome severe si persistente, se recomanda injectiile antialergice. Acestea ajuta la reducerea sensibilitatii la alergenul responsabil pentru declansarea reactiei alergice.
Este esential sa discuti cu un medic specialist (alergolog si oftalmolog) pentru a vedea care este tratamentul adecvat pentru tine.
Remedii naturiste
Exista mai multe remedii naturiste care pot fi utilizate pentru a trata alergiile oculare. Acestea includ:
- Castravete
Feliile de castravete sunt eficiente pentru tratarea iritatiilor sau a mancarimii ochilor. In plus, datorita proprietatilor antiinflamatoare ale acestor legume, pot fi de folos pentru reducerea umflaturilor din zona oculara.
- Gel de aloe vera
Acesta este un remediu naturist folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea inflamatilor si iritatilor. In plus, are capacitatea de a lubrifia globul ocular, astfel fiind deosebit de eficient pentru ameliorarea uscaciunii ochilor. Pentru tratament, amesteca gelul de aloe vera cu o lingurita de miere si o jumatate de cana de ceai de soc. Clateste ochii cu acest lichid de cel putin 2 ori pe zi.
- Infuzie de seminte de coriandru
Coriandru are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Din acest motiv, el poate fi folosit pentru tratarea inflamatiilor, dar si a mancarimilor oculare. Coriandru ajuta si la producerea de lacrimi, fiind eficient in combaterea uscaciunii ochilor.
- Infuzie de musetel
Datorita compusilor sai, musetelul reduce iritarea ochilor si ajuta la pastrarea lubrifierii lor. In acest fel, va disparea senzatia de mancarime si, de asemenea, se va reduce disconfortul ocular.
- Infuzie cu frunze de fenicul
Semintele de fenicul au proprietati antiinflamatorii. Prin urmare, ajuta la reducerea inflamatiilor, dar si a senzatiei de mancarime.
Metode de prevenire a conjunctivitei alergice
Cele mai eficiente metode de prevenire a conjunctivitei alergice este evitarea expunerii la alergeni. Daca stii ca esti alergic la polen sau alti alergeni, poti lua urmatoarele masuri:
- Nu iesi din casa in perioadele in care nivelul polenului este foarte ridicat.
- Tine ferestrele inchise. Foloseste aer conditionat pentru a filtra aerul si aeriseste camera doar in anumite momente ale zilei (de obicei, in zonele rurale concentratia de polen este mai redusa intre 19:00-24:00, iar in zonele urbane, intre 06:00 - 08:00.
- Agata prosoape umede prin casa. Acestea vor atrage o parte din polenul care pluteste prin aer.
- Aspira in mod regulat covoarele, spala la temperaturi ridicate lenjeria de pat si curata saltelele si canapelele.
- Nu purta hainele de-afara in casa, deoarece ele ar putea contine urme de polen.
- Fa dus de fiecare data cand intri in casa.
- Daca porti lentile de contact si ai simptome alergice, este bine sa folosesti lentile de contact de unica folosinta sau sa porti o perioada ochelari de vedere. Acest lucru ajuta la o vindecare mai rapida a ochilor.
- Tine animalele de comapanie in afara dormitorului si spala-le de 2 ori pe saptamana.
In concluzie, alergia oculara reprezinta un raspuns imun exagerat care apare la unele persoane.
Este important sa stii cum iti poti ameliora simptomele, insa in cazul in care reactia alergica este severa si persista mult timp, este esential sa consulti un medic specialist. Incearca pe cat posibil sa eviti alergenii care iti provoaca alergia si urmeaza cu strictete instructiunile medicale.