Mulți dintre oameni nu înțeleg cât de importanți sunt antioxidanții pentru sănătate. Aceștia au numeroase beneficii, întrucât previn chiar și diabetul și se găsesc în numeroase alimente, astfel că îți va fi ușor să incluzi în dieta zilnică alimente bogate în antioxidanți.

De ce trebuie să incluzi în dietă alimente bogate în antioxidanți, află mai jos:

Vei avea o inimă mai sănătoasă

Poate că știi acest lucru, însă ceaiul este o adevărată comoară pentru sănătate. Conține, în plus, și o cantitate mare de antioxidanți, motiv pentru care ajută la menținerea sănătății inimii. Cei mai importanți dintre antioxidanți sunt polifenolii, care ajută la prevenirea depunerii grăsimilor pe artere, reducând șansele de a avea atac de inimă.

Îmbunătățesc aspectul pielii

Radicalii liberi sunt nocivi pentru sănătate, însă antioxidanții acționează pentru reducerea efectelor acestora și previn îmbătrânirea celulară. Mai mult de atât, antioxidanții limitează producția de radicali liberi. Un antioxidant important este și vitamina E, care se găsește în nuci și care este responsabilă de îmbunătățirea aspectului pielii. De cealaltă parte, vitamina C, regăsită în citrice, ajută de asemenea la limitarea efectelor date de radicalii liberi.


Ajută la îmbunătățirea vederii

Morcovii sunt o sursă excelentă de carotenoide. Acești antioxidanți sunt responsabili de menținerea sănătății, dar, în același timp, ajută la îmbunătățirea vederii. Această vitamină este responsabilă de producerea stratului protector în care se regăsesc fotoreceptorii, care ajută la îmbunătățirea vederii pe întuneric și la perceperea culorilor.

Ajută la îmbunătățirea somnului

Dacă ai un ritm circadian prost, seleniul te poate ajuta. Acest antioxidant este întâlnit în produsele lactate, în special lapte și brânză. Astfel, seleniul ajută la îmbunătățirea somnului, atât a numărului de ore de dormit, cât și a calității somnului.

Îmbunătățește memoria

Vitaminele C și E sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Vitamina C, însă, este recunoscută și pentru faptul că previne îmbătrânirea celulelor nervoase, prevenind chiar și demența. Unele studii au arătat că persoanele care suferă de demență au un nivel scăzut de antioxidanți. În plus, cei care au deficit de vitamina C se confruntă cu lipsa puterii de concentrare.

Ce alimente sunt bogate în antioxidanți:

Pentru a-i oferi organismului cantitatea optimă de antioxidanți de care are nevoie alege să consumi nuci pecan, afine, zmeură, căpșuni, varză roșie, legume portocalii precum cartofii dulci și morcovii, de asemenea struguri negri, sfeclă roșie, dar și spanac. Toate conțin o cantitate mare de antioxidanți și ajută la combaterea inflamațiilor din organism, reducând riscul de obezitate, cancer, boli de inimă și de ficat.

Credit foto: Pexels