Efectele radicalilor liberi sunt dăunătoare pentru celule și pot spori riscul de apariție a unor boli, printre care cancer ori pot accelera procesul de îmbătrânire. Alimentele bogate în antioxidanți pot ajuta la neutralizarea acestora, fapt pentru care este indicat să le incluzi în dieta ta.

Care sunt alimentele care te pot ajuta să ai o viață îndelungată și sănătoasă, află mai jos:

Afine

Bogate în antioxidanți, acestea ajută și la prevenirea cancerului, dar și a unor afecțiuni ale creierului. La fel de benefice pentru sănătate sunt și afinele înghețate.

Ulei de măsline

Bogat în grăsimi sănătoase, uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Ba mai mult, unele studii au arătat că ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge.

Pește

Considerat super aliment pentru creier, grație conțintului de acizi grași, peștele ajută la funcționarea creierului și a sistemului nervos. Să consumi pește de două ori pe săptămână te poate ajuta să reduci riscul de apariție a unor boli precum demența. În plus, acizii grași Omega-3 regăsiți în peștele gras precum somonul și sardinele, ajută la reducerea nivelului colesterol din sânge și a trigliceridelor. De asemenea, peștele gras ajută la reducerea inflamațiilor din organism ce determină ateroscleroza.

Fasole

Din dieta ta n-ar trebui să lipsească nici fasolea, care ar trebui să fie consumată de 3-4 ori pe săptămână. Este bogată în fibre, motiv pentru care ajută la îmbunătățirea digestiei, dar, în același timp, reduce riscul de obezitate, boli de inimă și diabet. Poți include fasolea în salate ori o poți consuma sub formă de supă.

Ciocolata neagră

Bogată în antioxidanți este și ciocolata neagră, care ajută la reducerea tensiunii arteriale. Aceasta este, însă, recomandată să nu fie consumată în exces, întrucât are un aport caloric ridicat.

Credit foto: Shutterstock