Morcovii sunt, fără doar și poate, o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți care ajută la menținerea sănătății.

Ieftini și la îndemâna oricui, morcovii se numără printre legumele pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta, întrucât sunt bogați în nutrienți benefici pentru sănătate. Mai mult de atât, aceștia pot fi folosiți cu ușurință în numeroase rețete. Cea mai simplă dintre aceasta este, însă, smoothie-ul de morcovi, care are numeroase beneficii.

Beneficiile consumului de morcovi

Pe lângă aportul nutrițional, morcovii sunt o sursă bogată de vitamina A. Aceștia conțin, de asemenea, și carbohidrați, fibre, precum și vitamina C și B6. Nu în ultimul rând, morcovii sunt o sursă bogată de minerale, printre care fier, iod, potasiu.

Morcovii contribuie la menținerea sănătății ochilor

Potrivit nutriționiștilor, morcovii sunt o sursă bogată de betacaroten și alfacaroten, nutrienți care odată ajunși în organism se transformă în vitamina A, esențială pentru menținerea sănătății vederii. Astfel, specialiștii recomandă consumul de morcovi pentru a reduce riscul de orbire, dar și pentru a păstra sănătatea retinei și a celulelor ochilor.

Morcovii ajută la menținerea sănătății inimii

Morcovii ajută, de asemenea, la menținerea sănătății inimii, având un conținut scăzut de sodiu. De asemenea, aceștia conțin și apă și fibre, care ajută la reducerea absorbției de colesterol din intestine. De asemenea, morcovii ajută la normalizarea colesterolului din sânge, prevenind riscul de infarct și atac de inimă.

Morcovii sunt eficienți pentru îmbunătățirea digestiei

Morcovii sunt eficienți, de asemenea, pentru menținerea sănătății digestive. Specialiștii recomandă consumul unui pahar cu suc de morcovi pe zi, pentru a normaliza tranzitul intestinal, pentru a preveni constipația și, în același timp, pentru a menține sănătatea sistemului digestiv. Sucul de morcovi are, de asemenea, proprietăți gastroprotective și reduc riscul de a dezvolta ulcer gastric.

Ajută la întărirea sistemului imunitar

Grație aportului de vitamina A, C, K, B6, precum și potasiu, fosfor și alte minerale care ajută la întărirea sistemului imunitar, reducând riscul de infecții din organism.

Cum prepari un smoothie de morcovi în casă:

Ingrediente necesare:
- doi morcovi de mărime medie
- câteva cuburi de gheață
- 250 ml de apă

Mod de preparare:

Spală morcovii, curăță-i de coajă și îndepărtează codița, după care taie-i cubulețe.

Pune apoi în blender toate ingredientele, inclusiv gheața, iar apoi amestecă pentru câteva secunde.

Servește smoothie-ul imediat.

Extra tips: Pentru un plus de savoare, dar și pentru un boost de vitamine și minerale, poți folosi și alte ingrediente, precum căpșuni, portocale, căpșuni, ghimbir și alte fructe.

Credit foto: Shutterstock