Raceala reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni intalnite la copii.
Cei mici sunt mai predispusi la imbolnavire decat adultii deoarece nu au dezvoltata imunitatea la sutele de virusi care pot provoca infectia respiratorie. Desi nu este disponibil un tratament care sa vindece complet raceala, exista remedii care pot ameliora simptomele sale.
Cum se manifesta raceala la copii?
Raceala debuteaza adesea cu o senzatie de gadilare in gat, un nas curgator sau infundat si stranut.
Copiii pot fi, de asemenea, foarte obositi, pot avea dureri in gat, o tuse suparatoare, cefalee, febra usoara si dureri musculare. De obicei, bolnavii nu au pofta de mancare si au un mucus gros in nas, de culoare galbena sau verde. Simptomele difera de la un pacient la altul. Unii copii pot avea si stari de greata, varsaturi sau diaree.
Raceala este foarte contagioasa, mai ales in primele 2-4 zile de la debutul simptomelor.
Transmiterea acestei boli infectioase se face de la o persoana la alta prin contact direct sau prin inspiratia particulelor de virus. Acestea care pot calatori pana la 3-4 metri prin aer atunci cand un bolnav tuseste sau stranuta. De asemenea, un copil se poate infecta si daca atinge o suprafata contaminata, apoi isi duce mana la gura, ochi sau nas. Copiii sunt mai predispusi la imbolnavire deoarece nu au dezvoltat rezistenta la majoritatea virusurilor care cauzeaza raceala.
Cat dureaza raceala la copii?
Simptomele racelii apar de obicei la 2-3 zile dupa expunerea la o sursa de infectie.
Manifestarile racelii dureaza aproximativ 1 saptamana, insa in unele cazuri pot dura mai mult, chiar si pana la 14 zile.
Daca starea copilului se inrautateste sau prezinta si alte simptome mai grave, este recomandat sa mergi de urgenta la un medic specialist.
Semne ale racelii
- Expectoratie foarte puternica
- Dificultati de respiratie
- Letargie /oboseala neobisnuit de mare
- Varsaturi puternice
- Intensificarea durerii de cap sau gat
- Imposibilitatea de inghitire
- Febra mai mare de 39 de grade Celsius sau de 38 de grade care dureaza mai mult de o zi
- Dureri în piept sau stomac
- Inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului
- Durere de ureche
Ce se da copiilor impotriva racelii?
Majoritatea cazurilor de raceala obisnuita se amelioreaza fara tratament, de obicei in 7-10 zile. Accesele de tuse mai pot persista o saptamana sau mai mult dupa ameliorarea celorlalte simptome.
In tratamentul racelii sau gripei nu se recomanda antibiotic.
Totusi, exista anumite remedii si medicamente fara prescriptie medicala pe care parintii le pot administra copilului pentru calmarea simptomelor. Acestea includ:
- Cresterea aportului de lichide, precum apa, solutii electrolitice, suc de mere si supa calda. Prevenirea deshidratarii. Ceaiurile calde pot ajuta si la calmarea tusei.
- Odihna corespunzatoare. Organismul are nevoie sa se refaca, iar somnul si odihna il ajuta pe copil foarte mult.
- Pentru a usura congestia nazala, sunt necesare spray-uri nazale saline. Acestea sunt sigure pentru copii, spre deosebire de spray-urile decongestionante nazale, care pot agrava simptomele.
- Evitarea expunerii la fumul de tigara. Fumul va agrava iritarea nasului si a gatului.
- Utilizarea medicamentelor analgezice care reduc febra, durerile de cap si gat. Este important sa discuti cu medicul pediatru inainte de a utiliza orice tratament medicamentos. De asemenea, nu trebuie administrate medicamentele pentru tuse si raceala unui copil mai mic de 4 ani, fara recomandarea medicului. Nici aspirina nu este recomandata copiilor sub 18 ani deoarece poate provoca o afectiune rara, dar grava, numita sindrom Reye.
- Folosirea unui umidificator in camera copilului. Pastrarea unui aer umed ajuta la usurarea respiratiei pacientului.
- Utilizarea bailor de abur pentru tratarea decongestionarii nasului. Si dusurile calde desfunda caile nazale.
- Febra mica nu necesita neaparat tratament. Febra reprezinta reactia normala de aparare a corpului impotriva unei boli, asadar este un semn ca organismul functioneaza corect. Totusi, daca temperatura creste peste 38 de grade Celsius, adreseaza-te unui medic.
- Folosirea medicamentelor pentru tuse nu este recomandata. Acestea pot provoca reactii adverse la copiii sub 6 ani si, de obicei, nu au niciun efect. Pentru calmarea tusei, copilul trebuie sa bea foarte multe lichide. De asemenea, un sirop de tuse natural din ridiche neagra sau muguri de brad ameliorareaza iritatiile gatului.
Ceaiuri recomandate pentru raceala la copii
O cana de ceai cald poate fi linistitoare pentru copii. Cele mai recomandate plante pentru a calma simptomele infectiilor respiratorii sunt:
- Menta
Aceasta functioneaza ca un expectorant. Ajuta la descompunerea si eliminarea mucusului si astfel usureaza respiratia.
- Musetelul
Stimuleaza sistemul imunitar. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii si sedative care calmeaza durerile de burta frecvente in timpul unei raceli sau gripe.
- Ghimbirul
In special ghimbirul proaspat este eficient pentru ameliorarea tusei, usurarea congestiei nazale si refacerea mai rapida a organismului.
- Echinaceea
Aceasta planta s-a dovedit extrem de eficienta in combaterea simptomelor racelii sau gripei. Intareste sistemul imunitar, diminueaza severitatea infectiei si reduce perioada de boala.
- Macesele
Aceste fructe sunt surse bogate de vitamine: C, A, B si K. Intaresc imunitatea, alunga oboseala, imbunatatesc digestia si au proprietati antiinflamatoare.
- Socul
Ceaiul de soc este un bun expectorant. De asemenea, are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si antivirale, ceea ce il face un remediu eficient pentru tratarea racelii sau gripei.
- Ceapa
Ceaiul de ceapa este un remediu natural pentru ameliorarea tusei si calmarea durerilor in gat. Acest lucru se datoreaza antioxidantilor si compusilor cu efecte expectorante si antiinflamatorii din ceapa. Totusi, s-ar putea ca nu toti copiii sa tolereze gustul usor amarui al acestui ceai.
Remedii naturale sau medicamente (antibiotice) ?
De obicei, nu se recomanda medicamente sau antibiotice pentru a trata simptomele racelii sau gripei.
Totusi, daca medicul recomanda medicamente fara prescriptie medicala pentru tratamentul acestor boli infectioase, este esential sa urmezi cu atentie instructiunile sale. Nu depasi niciodata doza prescrisa si nu utiliza alte medicamente nerecomandate.
Nici bebelusii nu necesita tratament medicamentos.
Cu toate acestea, febra poate fi tratata cu un medicament de reducere a febrei adecvat pentru copii. Paracetamolul este sigur si disponibil sub forma de lichid pentru bebelusi mai mari de o luna, insa doar la recomandarea medicului pediatru.
Ibuprofenul poate fi utilizat de bebelusii cu varsta peste trei luni, insa este important ca sugarul sa manance, altfel medicamentul poate provoca durere de stomac. Aspirina nu trebuie administrata sub nicio forma copiilor sub 18 ani. De asemenea, siropul de tuse poate provoca efecte secundare periculoase bebelusilor, de aceea trebuie administrat doar la recomandarea medicului.
In general, remediile naturale sunt indicate pentru copii, insa trebuie sa discuti cu pediatrul pentru a vedea cum poti trata eficient simptomele.
Remedii naturale pentru tratamentul racelii la copii:
- Mierea. Aceasta un remediu eficient pentru calmarea iritatiilor gatului. Cu toate acestea, ea nu este recomandata copiilor sub 1 an, deoarece exista un risc mare de dezvoltare a botulismului infantil.
- Comprese reci pentru reducerea febrei. Se recomanda asezarea unui prosop umed in zona etremitatilor (frunte, incheieturi, glezne).
- Infuzii de abur sau solutii nazale cu apa salina pentru a desfunda nasul si a usura respiratia.
- Supe calde de pui si hidratare corespunzatoare. Apa, sucul, laptele sunt recomandate pentru a evita deshidratarea.
- Gargara cu apa sarata. Aceasta calmeaza iritatiile gatului, insa este recomandata pentru copiii de peste 6 ani.
Tratamentul complicatiilor
In urma racelii sau gripei, pot aparea anumite complicatii, precum infectii ale urechilor, sinuzita, pneumonie sau altele. In aceste cazuri, medicul va recomanda tratamentul adecvat pentru fiecare pacient in parte.
Semnele unei infectii la ureche pot include:
- Frecarea urechii. Un bebelus sau un copil mic se poate trage sau freca urechea, ceea ce indica o sensibilitate sau durere in acea zona.
- Febra, iritabilitate, plans, tuse.
- Dificultati de hranire, stare de agitatie si nervozitate inclusiv noaptea.
Majoritatea infectiilor la ureche sunt cauzate de virusuri si din acest motiv nu se recomanda antibiotic. Paracetamolul sau ibuprofenul reduc inflamatiile, insa tratamentul corect va fi acordat de medicul specialist ORL.
La infectiile sinusale, principalele simptome sunt:
- Tuse si respiratie urat mirositoare
- Energie scazuta
- Inflamatii in jurul ochilor
- Scurgere nazala groasa, de culoare galben-verde
- Iritabilitate si temperatura corpului ridicata
Tratamentul se acorda in functie de tipul de sinuzita si poate include antibiotic (pentru sinuzita bacteriana).
Pneumonia are urmatoarele semne si simptome:
- Febra peste 38 ° C
- Transpiratii si frisoane
- Tuse cu sau fara sputa
- Durere toracica pleuritica si dureri musculare
- Dificultati de respiratie
- Stare generala de rau si oboseala
- Respiratie suieratoare
- Greata si varsaturi
Tratamentul pneumoniei difera in functie de agentii patogeni care au cauzat boala (virusuri, bacterii, ciuperci).
In majoritatea cazurilor, copiii pot fi ingrijiți acasa.
Unii ar putea avea insa nevoie sa fie tratati in spital.
Prevenirea racelii la copii
Masuri de preventie a racelii
- Evitarea contactului direct cu persoanele bolnave.
- Spalarea corecta si frecventa a mainilor. Copiii trebuie sa se spele pe maini inainte de masa, dupa ce au folosit baia, dupa ce s-au jucat cu animale, au tusit sau stranutat. Ei pot folosi geluri antibacteriene in momentele in care apa si sapunul nu sunt disponibile.
- Evitarea atingerii ochiilor, nasului si gurii.
- Curatarea jucariilor si zonelor de joaca, mai ales daca mai multi copii se joaca impreuna.
In concluzie, raceala este o infectie respiratorie des intalnita la copii.
Desi nu exista un tratament care sa vindece complet afectiunea, sunt disponibile mai multe remedii care pot calma anumite simptome. Este important sa discuti cu un medic specialist inainte de a administra orice fel de medicamente sau tratamente copiilor. Daca raceala dureaza mai mult de 10 zile, daca apar simptome mai grave sau cele existente nu se imbunatatesc, este esential sa te prezinti cu copilul de urgenta la spital. Este posibil sa apara complicatii care pot provoca mai multe probleme de sanatate.