Nu exista un tratament pneumonie standard pentru toti pacientii.

Medicul va stabili planul de tratament adecvat, in functie de tipul pneumoniei, gravitatea bolii si prezenta altor afectiuni medicale ale pacientului.

Desi in majoritatea cazurilor pneumonia este usoara si se vindeca complet, unele persoane pot dezvolta complicatii de sanatate, chiar daca beneficiaza de tratament.

Afla din acest articol informatii esentiale despre aceasta afectiune a plamanilor, inclusiv cauzele pneumoniei, simptomele sale si, mai ales, metodele de tratament!

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o afectiune respiratorie caracterizata prin inflamarea tesutului plamanilor. De obicei, sunt afectate alveolele pulmonare, micii saci de aer din plamani. Acestea se umplu cu lichid si puroi, provocand dificultati de respiratie si insuficienta oxigenare a organismului afectat.

Cauzele pneumoniei

Cauza pneumoniei este in principal o infectie cu bacterii, virusi sau ciuperci. In functie de agentul patogen ce cauzeaza pneumonia, exista 3 tipuri de pneumonie. Acestea sunt:

  • Pneumonie bacteriana

Acesta este cauzata de diverse bacterii si este cea mai frecventa, dar si mai severa forma de pneumonie. Cele mai comune bacterii care provoaca pneumonia bacteriana sunt: Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Moraxella catarrhalis, Diverse specii de Legionella si Chlamydia, Mycoplasma pneumoniae.

  • Pneumonie virala

Aceasta este provocata de infectia cu diversi virusi. Cei mai intalniti sunt: Virusul sincitial respirator, Virusul gripal (de tip A siB), Virusul parainfluenza, Adenovirus, Virusul rujeolic si Coronavirusul.

  • Pneumonie fungica

Aceasta este pneumonia provocata de ciuperci. Dintre cele 3 tipuri de pneumonie, pneumonia fungica este cea mai putin intalnita.

Desi pneumonia virala si bacteriana pot afecta pe oricine, ele sunt mai frecvente in cazul persoanelor cu sistem imunitar scazut. Exista insa anumiti factori de risc care cresc sansele de dezvoltare a infectiilor pulmonare. Acestia includ:

  • Fumatul si consumul excesiv de alcool
  • Prezenta unei alte afectiuni medicale (boli cronice precum diabet, boli de inima, ficat, rinichi etc)
  • Varsta. Copiii mici (sub 5 ani) si persoanele in varsta (peste 65 de ani) sunt mai predispusi la imbolnavire.

Alti factori pot declansa boala la nivelul plamanilor:

  • Expunerea la sisteme de climatizare si apa contaminate
  • Locurile foarte aglomerate
  • Expunerea la anumite animale. De exemplu, pisicile, oile, bovinele, pasarile si ratele pot fi purtatoare de germeni ce provoaca pneumonie bacteriana.
  • Boala de reflux gastroesofagian. Aceasta favorizeaza pneumonia de aspiratie.

Pneumonia poate afecta fie amandoi plamanii, fie doar unul singur.

Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei virale se dezvolta, de obicei, lent, pe parcursul mai multor zile. Acestea nu sunt foarte severe si seamana cu simptomele unei gripe. Pneumonia bacteriana poate aparea brusc, in decurs de 1 zi, iar simptomele sale sunt mai serioase.

Simptome comune pneumonie

  • Febra mare, poate ajunge chiar si la 40 de grade Celsius
  • Frisoane si transpiratii abundente
  • Respiratie scurta si rapida
  • tuse agravata produce mucus galben, verde sau cu sange
  • Durere toracica ce se agraveaza la respiratie profunda sau tuse. Aceasta durere este cauzata de inflamatia membranei care acopera plamanii.
  • Dureri de cap, dureri musculare si articulare
  • Oboseala si stare generala de rau

Copiii pot fi letargici, pot avea o respiratie zgomotoasa si dificultati la hranire. Persoanele cu varsta peste 65 de ani cu pneumonie pot prezenta semne de confuzie, lipsa concentrarii sau constientizarii mentale.

Simptomele care necesita consult medical de urgenta

  • Albastrirea pielii, a buzelor si unghiilor. Acesta este un semn ca nu exista suficient oxigen in organism si astfel, el nu poate functiona normal.
  • Tahicardie (accelerare anormala a batailor inimii)
  • Stare de somnolenta
  • Tensiune arteriala scazuta

Diagnosticul pneumoniei

Medicul specialist va stabili diagnosticul de pneumonie urmarind simptomele clinice ale pacientului, dar si efectuand alte teste suplimentare, atunci cand este cazul. Acestea includ o radiografie toracica, analize de sange, evaluarea sputei si alte investigatii.

Testele de diagnostic sunt esentiale pentru a identifica tipul de pneumonie (virala sau bacteriana), dar si de a stabili un plan de tratament adecvat.

Tratamentul pneumoniei

Tratamentul pneumoniei depinde de tipul bolii si gradul de severitate, dar si de varsta si prezenta altor afectiuni de sanatate la persoana infectata. Majoritatea cazurilor de pneumonie pot fi tratate acasa. Cu toate acestea, bebelusii, copiii mici si persoanele cu risc crescut de complicatii ar putea avea nevoie sa fie spitalizati pentru a primi o ingrijire speciala.

Tratamentul standard al pneumoniei bacteriene este administrarea de antibiotice.

Medicul va stabili tipul de antibiotic in functie de bacteria cauzatoare si de severitatea infectiei la plamani. In cazul unei pneumonii virale, antibioticele nu sunt de folos deoarece ele nu sunt eficiente impotriva virusurilor. Pneumonia virala se trateaza, de obicei, cu medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea sunt analgezicele si antiinflamatoarele, reducand febra si durerile. NU se administreaza aspirina copiilor deoarece exista riscul aparitiei sindromului Rye, o boala ce poate fi fatala.

Pe langa tratamentul cu medicamente, mai exista si alte masuri care pot fi luate pentru a decongestiona caile respiratorii si a usura respiratia pacientului.

Tratament pneumonie - actiuni suplimentare:

  • Cresterea aportului de lichide, in special apa. Hidratarea este esentiala si ajuta la slabirea si eliminarea mucusului din plamani.
  • Odihna. Organismul are nevoie sa-si pastreze energia de a lupta cu boala. De asemenea, pacientul trebuie sa se odihneasca mult sa se recupereze cat mai repede.
  • Dieta echilibrata si sanatoasa. Pentru a intari organismul si a combate infectia, pacientul trebuie sa consume alimente pline de substante nutritive.

Medicamentele de tuse NU sunt recomandate deoarece ele nu s-au dovedit eficiente.

Ca urmare a tratamentului, simptomele pneumoniei ar trebui sa se imbunatateasca in mod constant.

Totusi, va dura cateva saptamani sau in unele cazuri chiar luni pana ce pneumonia se vindeca complet. Stadiile de vindecare ale bolii sunt, de obicei, urmatoarele:

  • La 1 saptamana - Febra ar trebui sa fie eliminata.
  • Dupa 4 saptamani - Durerea toracica nu mai este atat de puternica, iar productia de mucus se reduce substantial.
  • Dupa 6 saptamani - Tusea ar trebui sa se amelioreze, la fel si dificultatile de respiratie. In unele cazuri, tusea persista mai mult timp.
  • Dupa 3 luni- Majoritatea simptomelor ar trebui sa fie ameliorate. Totusi, pacientul continua sa se simta foarte obosit.
  • In 6 luni - Pneumonia ar trebui sa fie vindecata complet.

Tratament pneumonie pentru pacientii internati in spital:

  • Antibiotice administrate intravenos (prin picurare in vena)
  • Terapia cu oxigen. Pacientul primeste oxigen suplimentar pentru a functiona cat se poate de normal.
  • Hidratare sau mancare intravenoasa. Pacientul va primi lichide pentru a corecta deshidratarea sau a fi hranit cand nu poate manca ori bea singur.
  • Fizioterapie. Aceasta este o procedura care ajuta la eliminarea sputei din plamani.

Perioada de recuperare a pacientilor spitalizati depinde de mai multi factori, inclusiv varsta si starea lor generala de sanatate.

Tratament pneumonie remedii naturiste

In plus fata de tratamentul medicamentos, exista o serie de remedii naturiste care pot ajuta la tratarea pneumoniei.

Tratament pneumonie cu remedii naturiste:

  • Bai de aburi si umidifierea camerei bolnavului. Acestea ajuta la deschiderea cailor respiratorii si usurarea respiratiei.
  • Ceaiuri cu efect calmant asupra cailor respiratorii si efect expectorant. Exista mai multe plante medicinale care pot fi folosite sub forma de ceaiuri, si anume: menta, eucaliptul si ciubotica cucucului, dar si turmericul ori ghimbirul.
  • Uleiuri esentiale. Uleiurile esentiale pot ajuta la usurarea respiratiei, insa ele trebuie dizolvate in apa calduta deoarece sunt foarte puternice. Nu utiliza niciodata uleiuri esentiale direct in nas sau pe piele.
  • Gargara cu apa sarata. Aceasta este eficienta in a elimina durerea si a calma iritatiile din gat cauzate de tuse.
  • Remedii naturale pentru tuse. Siropul din muguri de brad, siropul de ridiche neagra, mierea sau ceaiurile de ceapa si ghimbir ajuta la expectoratia mucusului.
  • Evitarea fumului de tigara. Renuntarea la fumat si evitarea expunerii pasive la fumul de tigara sunt importante pentru tratament si prevenirea complicatiilor.
  • Suplimente alimentare. In cazul unei pneumonii, sistemul imunitar al persoanei infectate este foarte scazut. Prin urmare, este nevoie de a intari organismul astfel incat acesta sa poata lupta cu boala. Anumite suplimente alimentare pe baza de plante naturale pot fi de folos in cresterea imunitatii pacientului.

Pronosticul pacientului cu pneumonie

Prognosticul depinde de cauza si severitatea bolii, dar si de varsta si starea sa generala de sanatate.

In mod obisnuit, pneumonia este o afectiune usoara si se poate vindeca complet.

Totusi, chiar si pacientii care se recupereaza complet se pot confrunta cu probleme de sanatate pe termen lung. De exemplu, copiii care au avut pneumonie prezinta un risc crescut de boli pulmonare cronice. Adultii pot experimenta: scaderea capacitatii de effort, agravarea bolilor cardiovasculare, probleme mentale si scaderea calitatiii vietii timp de luni sau chiar ani dupa pneumonie.

De asemenea, in cazuri severe, boala se poate inrautati si poate provoca probleme grave de sanatate, precum insuficienta respiratorie, colaps pulmonar si chiar deces. Cele mai mari complicatii apar de obicei la persoanele cu sistem imunitar foarte scazut, precum:

  • Copiii cu varsta mai mica de 5 ani
  • Adultii peste 65 de ani
  • Pacientii cu o alta problema medicala grava, precum diabet, boli de inima, rinichi
  • Persoanele cu interventii chirurgicale de transplant de organe
  • Persoanele care urmeaza chimioterapie pentru cancer si primesc medicamente care slabesc sistemul imunitar

Conform statisticilor, rata mortalitatii este de pana la 30% la pacientii cu pneumonie severa ce se afla intr-o unitate de terapie intensiva. In general, aproximativ 5% -10% dintre pacientii spitalizati mor din cauza pneumoniei.

Tratamentul pneumoniei, in concluzie, depinde de mai multi factori, cum ar fi tipul si gravitatea afectiunii, varsta si starea generala de sanatate a pacientului.

Daca te incadrezi in categoria persoanelor cu risc ridicat de pneumonie sau daca prezinti simptome de infectie respiratorie, consulta un medic specialist si efectueaza mai multe investigatii!