Cazurile de pneumonie fungica sunt mai putin raspandite, insa ciupercile pot provoca mari probleme de sanatate.

De obicei, infectiile pulmonare fungice sunt asociate cu rate mari de morbiditate si mortalitate si se intalnesc mai ales la pacientii imunosupresati.

Afla din acest articol care sunt cauzele pneumoniei fungice, cum se manifesta afectiunea si ce metode de tratament exista!

Ce este pneumonia fungica?

Pneumonia, in general, este o afectiune a tractului respirator inferior cauzata de o infectie bacteriana, virala sau fungica.

Pneumonia bacteriana este cauzata de bacterii, pneumonia virala de virusuri, iar pneumonia fungica de ciuperci. Ca urmare a infectiei, are loc o inflamatie la nivelul plamanilor, iar sacii de aer (alveolele pulmonare) se umplu de lichid si puroi. Acest lucru provoaca dificultati de respiratie si afecteaza transportul oxigenului in organism.

Pneumonia fungica, in special, este afectiunea respiratorie care apare dupa inhalarea in plamani a anumitor ciuperci din sol, aer sau spitale.

Aceasta forma de pneumonie nu este contagioasa si afecteaza in principal persoanele care au deja un sistem imunitar compromis. Daca nu este tratata, pneumonia fungica dezvolta complicatii foarte grave de sanatate si poate fi chiar fatala.

Cauze penumonia fungica

Cauza pneumoniei fungice este infectia cu diverse ciuperci inhalate in plamani.

Cele mai comune ciuperci care provoaca aceasta afectiune a plamanilor sunt:

  • Histoplasma capsulatum
  • Coccidioides immitis
  • Blastomyces dermatitidis
  • Cryptococcus neoformans

Majoritatea acestor tipuri de pneumonie apar sporadic si nu sunt asociate cu expunerea la un anumit loc sau activitate specifica. De obicei, sunt mai frecvente in lunile de vara, cand persoanele petrec mai mult timp in aer liber, in conditii care favorizeaza aerosolizarea sporilor.

Ciupercile cauzatoare de pneumonie se gasesc in special in soluri umede, la temperaturi mai mari de 37 ° C sau in locurile unde se acumuleaza cantitati mari de excremente de pasari sau lilieci.

Copiii, persoanele varstnice si cele cu un sistem imunitar foarte scazut sunt mai predispusi sa dezvolte pneumonie fungica.

Infectia la copii este asociata cu explorarea pesterilor infestate de lilieci, expunerea la zonele de ingrijire a pasarilor (porumbei, pui) sau jocurile in hambare, copaci putreziti si cladiri abandonate. Totusi, persoanele cu o imunitate buna nu ar trebui sa dezvolte aceasta boala.

Alte ciuperci care pot provoca pneumonia fungica sunt cele din mediile clinice sau spitalicesti. Acestea sunt: Aspergillus si Pneumocystis jirovecii.

Persoanele cu risc crescut de pneumonie fungica sunt:

  • Adultii cu varsta peste 65 de ani
  • Copiii mici sub 2 ani
  • Pacienti cu boli cronice grave (HIV/SIDA, cancer, boli pulmonare cronice, diabet)
  • Pacientii care iau doze mari de corticosteroizi
  • Persoanele cu tulburari autoimune (lupus, scleroza multipla si altele)
  • Persoanele cu tulburari hematologice (de sange)
  • Pacientii cu transplant de organe
  • Fumatorii

Tipuri de pneumonie fungica

Exista mai multe tipuri de pneumonie fungica, clasificate in functie de ciuperca responsabila pentru producerea bolii.

Cele mai comune pneumonii provocate de ciuperci sunt:

  • Aspergiloza

Aceasta forma de pneumonie este cauzata de Aspergillus, una dintre cele mai raspandite ciuperci aeriene. Aspergillus este de fapt un mucegai care se gaseste atat in mediile interioare, cat si cele exterioare. Aspergiloza este de obicei dobandita in spital de catre pacientii cu imunodeficienta severa. Cazurile mai usoare sunt tratate cu medicamente, insa cazurile severe pot fi mortale.

  • Coccidioidomicoza

Cunoscuta si sub denumirea ”febra vaii”, acest tip de pneumonie apare ca urmare a expunerii la ciuperca Coccidioides immitis. De obicei, afecteaza persoanele cu varsta de peste 60 de ani si oamenii care traiesc sau lucreaza in medii cu mult praf. Cei mai afectati sunt lucratorii agricoli si muncitorii din constructii. Majoritatea pacientilor raspund bine la tratament si se recupereaza complet. Cu toate acestea, durata tratamentului este destul de mare (6 luni).

  • Histoplasmoza

Cauzata de ciuperca Histoplasma capsulatum, aceasta afectiune provoaca simptome tipice de pneumonie.

Apare la 2-17 zile de la expunere si multe cazuri se rezolva de la sine. Tratamentul dureaza pana la 12 luni. Totusi, unele cazuri pot deveni severe, infectiile raspandindu-se in alte parti ale corpului, precum maduva spinarii si creier. In aceste situatii, boala risca sa fie fatala.

  • Criptococ

Aceasta pneumonie apare ca urmare a expunerii la ciuperca Cryptococcus neoformans, care se gaseste in lemnul putrezit si in excrementele de pasari.

Majoritatea persoanelor sanatoase se vindeca usor de aceasta boala. Tratamentul dureaza cel putin 6 luni. Daca nu este tratata, boala poate evolua catre o infectie a creierului sau a maduvei spinarii (meningita criptococica).

Simptome pneumonia fungica

Simptomele pneumoniei fungice pot fi minore si similare cu ale altor infectii respiratorii. Din acest motiv, de multe ori diagnosticul si tratamentul pot fi intarziate. La copii, infectia fungica poate fi asimptomatica. Totusi, in unele cazuri simptomele pot fi severe si pot pune viata pacientului in pericol.

Cele mai frecvente semne si simptome ale pneumoniei fungice sunt:

  • Febra, transpiratii si frisoane. Febra poate cauza edem cerebral la copii si varstnici, care cauzeaza o starea de confuzie si tulburare de orientare in timp si spatiu.
  • Tuse. Tusea poate fi seaca, iritanta sau productiva, cu sputa cu o consistenta groasa si colorata.
  • Respiratie scurta
  • Durere in piept. Aceasta este mai puternica in timpul respiratiei profunde sau a tusei.
  • Greata si varsaturi
  • Diaree
  • Dureri de cap
  • Eruptii cutanate
  • Dureri musculare sau articulare
  • Stare de slabiciune si oboseala
  • Scaderea temperaturii corpului
  • Albastrirea pielii, buzelor si unghiilor din cauza lipsei de oxigen

Severitatea simptomelor depinde si de varsta pacientului. Astfel:

  • La adultii in varsta, simptomele pneumoniei fungice tind sa fie usoare. Totusi, pot aparea confuzia sau delirul.
  • Sugarii si copiii mici pot avea dificultati in hranire si de respiratie, o respiratie rapida sau zgomotoasa, o productie mai mica de urina si o stare de agitatie sau letargie. De asemenea, poate aparea si paloarea pielii.

Diagnosticul pneumoniei fungice

Medicul specialist va stabili diagnosticul de pneumonie fungica in urma unui consult medical amanuntit si dupa efectuarea mai multor teste suplimentare. Acestea sunt:

  • Radiografia toracica. Cu ajutorul razelor, medicul va putea observa structura plamanilor, semne de inflamatie sau prezenta acumularii de lichid in plamani.
  • Teste de sange. Acestea sunt necesare pentru a vedea cum reactioneaza sistemul imunitar impotriva ciupercii. De asemenea, alte analize de sange sunt necesare pentru a vedea daca infectia s-a raspandit prin fluxul sanguin in tot corpul.
  • Masurarea nivelurilor de oxigen si dioxid de carbon din sange. Acesta procedura  ajuta la identificarea severitatii bolii.

In cazuri unor pneumonii severe, se mai recomanda si alte investigatii medicale mai complexe. Acesta includ:

  • Cultura sputei. O proba din flegma expectorata poate fi analizata la laborator.
  • Bronhoscopie. In cazuri mai rare, un tub mic cu o camera video atasata este introdus in plamani pentru a observa mai bine interiorul acestor organe vitale. Medicul poate lua o proba de tesut pentru analize suplimentare.
  • Scanare CT. Aceasta este recomandata in cazul in care medicul suspecteaza o complicatie grava provocata de pneumonia fungica.

Tratmentul pneumoniei fungice

Tratamentul pneumoniei fungice se concentreaza pe eliminarea ciupercii care cauzeaza afectiunea.

Alte considerente care trebuie luate in calcul la stabilirea planului de tratament includ severitatea bolii si caracteristicile clinicie ale fiecarui pacient.

Deoarece pneumonia fungica afecteaza persoanele cu sistem imunitar slab, este foarte posibil ca boala sa nu raspunda la fel de bine la tratament precum o persoana cu stare generala buna de sanatate.

Pneumonia fungica este tratata in principal cu medicamente antifungice sau antibiotice. De asemenea, se recomanda medicamente impotriva durerilor toracice, musculare si de cap. Doza si metoda de administrare variaza in functie de ciuperca responsabila pentru aparitia bolii si de alte particularitati clinice ale pacientului. Este important ca tratamentul cu antibiotice sa fie luat pe toata perioada recomandata de medic, chiar daca simptomele se amelioreaza dupa cateva zile.  

In cazurile de pneumonii mai grave, pacientul poate beneficia de terapie cu oxigen pentru restabilirea nivelului de oxigen. De asemenea, pot fi necesare exercitii de respiratie care ajuta la  slabirea mucusului si intarirea plamanilor.

De obicei, durata tratamentului pentru pneumonia fungica dureaza pana la un an.

Remedii naturiste

Pneumonia fungica este o afectiune severa si nu se trateaza doar cu remedii naturiste.

Tratamentul medicamentos este deosebit de important, insa poate fi utilizat si un tratament naturist pentru ameliorarea simptomelor. Acesta poate include:

  • Ceaiuri cu proprietati calmante asupra cailor respiratorii sau cu efect expectorant al secretiilor bronhice. Pot fi de folos ceaiurile de menta, eucalipt, schinduf, turmeric, ciubotica cucucului, ghimbir si altele.
  • Uleiuri esentiale din plante pentru decongestionarea cailor respiratorii si usurarea respiratiei. Acestea pot fi de cimbru sau oregano. Uleiurile esentiale pot fi inhalate dup ace ai fost diluate in apa fierbinte.
  • Bai cu aburi si umidifierea camerei. Aceste masuri sunt necesare pentru usurarea respiratiei bolnavului.
  • Suplimente alimentare. Anumite suplimente alimentare pot fi de folos pentru a intari sistemul imunitar al pacientului cu pneumonie.

In timpul tratamentului pneumoniei, pacientul trebuie sa bea foarte multe lichide, sa consume alimente bogate in substante nutritive si sa se odihneasca foarte mult.

Complicatiile pneumoniei

Deoarece sistemul imunitar al unui bolnav de pneumonie fungica este deja compromis, in multe cazuri pot aparea complicatii grave de sanatate. Acestea pot fi:

  • Extinderea infectiei fungice in diverse parti ale corpului, precum: creier, meninge, piele, ficat, rinichi, glande suprarenale, inima, ochi, splina.
  • Aparitia insuficientei respiratorii progresive
  • Fungemie sistemica si soc septic (blocarea functionarii organelor corpului)
  • Infectia vaselor de sange provocand hemoptizie masiva, infarct pulmonar, infarct miocardic, infarct cerebral/embolie.
  • Pericardita si endocardita fungica (boli ale inimii)
  • Cavitati pulmonare. Acestea sunt spatii anormale de aer in plamani care pot provoca leziuni pulmonare grave. De asemenea, pacientul poate dezvolta micetomul intr-o cavitate pulmonara, o afectiune cauzeaza sangerari masive si risca sa fie fatala. Micetomul se trateaza cu medicamente sau cu interventie chirurgicala.
  • Fistule bronhopleurale sau traheo-esofagiene, fibroza pulmonara, calcificare in arborele pulmonar, alte boli cronice ale plamanilor.

In concluzie, pneumonia fungica este o afectiune periculoasa deoarece afecteaza persoanele care au deja un sistem imunitar foarte scazut.

Uneori, boala trece neobservata si, in lipsa unui tratament adecvat, cauzeaza probleme si mai grave de sanatate pacientului. Este important sa fii atent la orice simptome neobisnuite si sa te prezinti la un medic, chiar daca sunt acestea sunt usoare si asemanatoare cu o infectie respiratorie obisnuita.