Prea multă cofeină poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta, astfel este bine să înlocuiești cafeaua de dimineață cu alte băuturi energizante. De la banala apă cu lămâie și până la smoothie-uri sănătoase, există o mulțime de alternative care îți pot oferi energia de care ai nevoie în timpul zilei. Îți prezentăm în acest articol câteva băuturi pline de vitamine pe care să le consumi în locul cafelei. Vei observa în scurt timp că acestea te vor face să te simți mult mai bine deoarece nu au efectele secundare ale cafelei, precum: probleme gastrointestinale sau urinare, nervozitate sau ritm cardiac accelerat.
De ce să renunți la cafea?
Când ajunge în sânge, cofeina îți stimulează sistemul nervos central și te face să te simți mai alert. Cofeina îți reduce oboseala și îmbunătățește concentrarea, stimulând producția de dopamină din creier. Dopamina este o substanță chimică care ajută la controlul motivației, emoțiilor și mișcării.
Prin urmare, deși este delicioasă și energizantă, cafeaua poate fi periculoasă. Pe lângă faptul că poți deveni dependent de această băutură, cafeaua poate provoca și o serie de efecte adverse supărătoare. Acestea includ:
- Deshidratare
- Tulburări de somn
- Probleme digestive (cofeina provoacă eliberarea de acid în stomac, ceea ce poate duce la arsuri gastrice)
- Simptome de sevraj (inclusiv depresie, anxietate și insomnie)
- Nervozitate
- Palpitații ale inimii
- Tensiune arterială scăzută sau ridicată
- Modificări ale respirației
Simptomele dependenței de cafea
Poți renunța la cafea, însă dacă ai fost dependent de această băutură energizantă, trebuie să te aștepți în primele zile la anumite efecte secundare adverse asupra corpului tău. Renunțarea dintr-o dată la cafea poate induce anumite simptome de sevraj care pot include:
- Dureri de cap
- Oboseală
- Dificultate de concentrare
- Senzație de greaţă
- Dureri musculare
- Stare de iritabilitate
În general, cu cât ai băut mai multă cofeină, cu atât simptomele de sevraj sunt mai severe. De obicei, efectele secundare încep la 12-24 de ore după ultimul aport de cofeină și pot dura 2-9 zile.
Băuturi energizante cu care să-ți începi ziua
Cele mai sănătoase alternative la cafea sunt băuturile energizante naturale. Iată care sunt acestea:
- Suc de iarbă de grâu
Iarba de grâu este un superaliment cu o mare valoare nutrițională. Este bogată în vitamine (A, C, E, K), minerale (magneziu, calciu, fosfor, zinc) și alte substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți. Sucul din iarbă de grâu mai este numit și „sângele verde”, fiind cunoscut pentru proprietatea sa de a purifica sângele de toxine. În plus, sprijină refacerea celulară, echilibrează nivelul de cholesterol din sânge și oferă protecție ficatului.
Prin urmare, sucul de grâu este una dintre cele mai bune băuturi energizante cu care să-ți începi ziua. Pentru a-l prepara, adaugă iarbă de grâu proaspătă și apă într-un blender. Amestecă bine până iarba este zdrobită complet.
- Smoothie din sfeclă roșie
Sfecla roșie este o sursă excelentă de vitamine și minerale de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa optim. Această legume minune conține 20% din doza zilnică recomandată de acid folic, precum și vitamina C, mangan, potasiu, magneziu, fosfor, fier, nitriți, nitrați și alte substanțe nutritive. Studiile au demonstrat că sfecla roșie ajută la reducerea inflamațiilor din corp, menținerea sub control a tensiunii arteriale și îmbunătățirea performanței atletice.
Dacă menționăm și faptul că sfecla roșie susține sănătatea creierului și imunitatea, este clar de ce ar trebui să înlocuiești cafeaua cu un suc sănătos din sfeclă roșie. Pentru a-l prepara, taie în bucăți o sfeclă roșie mică, adaugă 2 morcovi și ½ portocală și introdu-le în storcător. Amestecă bine până se transformă în suc. Bea această băutură energizantă în fiecare zi și vei vedea cât de bine te vei simți.
- Apă de cocos
Aceasta este o băutură naturală hidratantă, gustoasă, dulce și răcoritoare. Are un conținut bogat de enzime bioactive și electroliți care te hidratează, dar este o sursă excelentă și de vitamine și minerale. Apa de cocos conține mai mult potasiu decât o banană și, în plus, are sodiu, magneziu, calciu și fosfor, dar și antioxidanți. Beneficiile sale pentru sănătatea sunt uimitoare, și anume: îmbunătățește sistemul imunitar, previne pietrele la rinichi și are puternice efecte anti-îmbătrânire și anticancerigene. Cel mai bine este să bei această băutură dimineața devreme, în loc de cafea.
- Smoothie de nuci
Nucile reprezintă o sursă excelentă de proteine, fibre și acizi grași nesaturați, fiind benefice pentru inimă. Smoothie-ul obținut din nuci este o alternativă bună la cafea deoarece îți poate menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei. Astfel, va deveni rapid una din băuturile tale energizante preferate. Pentru a o prepara, adaugă nuci, migdale, lapte de migdale, extract de vanilie, gheață și puțină miere într-un blender și amestecă bine până obții un smoothie cu consistența dorită.
- Lapte de aur
Făcută cu mai multe condimente, inclusiv ghimbir, scorțișoară, turmeric și piper negru, această băutură tradițională indiană este un amestec reconfortant, dar revigorant. Este perfect pentru diminețile tale deoarece îți oferă energia de care ai nevoie și, în plus, are proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antioxidante și de întărire a sistemului imunitar.
Pentru a-l prepara, încălzește laptele de cocos sau migdale. Adaugă apoi ½ de linguriță de turmeric bio, un praf de piper negru și ½ linguriță de scorțișoară, ghimbir, vanilie, cardamom, nucșoară (o combinație din toate acestea). Opțional, poți adăuga și ½ linguriță de miere și ½ linguriță de ulei de cocos.
- Apă cu lămâie
Banala apă cu lămâie poate ține locul băuturilor energizante cu care să-ți începi ziua. Cu un conținut puternic de vitamina C, apa cu lămâie are un efect răcoritor, te hidratează puternic și îți oferă un boost de energie. Nu trebuie decât să storci o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă și este suficient pentru a obține o băutură extrem de benefică pentru organismul tău.
Pe lângă aceste băuturi energizante, poți apela la ceaiuri care conțin antioxidanți, vitamine și minerale. Atenție, însă, mai multe ceaiuri conțin și o cantitate scăzută de cofeină, într-o proporție mult mai mică decât cafeaua.
Surse foto: Pexels.com