Stafilococul auriu este o bacterie care trăiește pe piele și în nasul oamenilor. De obicei, stafilococul este inofensiv, însă dacă intră în organism printr-o rană deschisă sau tăietură, poate provoca infecții și boli foarte grave. Infecția cu stafilococ este extrem de contagioasă și se transmite prin contactul direct cu persoana sau obiectele infectate. Îți prezentăm în acest articol mai multe informații despre stafilococul auriu, inclusiv cum poți scăpa de el!
Cum se transmite stafilococul auriu?
Mulți oameni poartă stafilococ auriu pe piele sau în nas, însă nu toți vor dezvolta o infecție. Aceasta apare numai dacă bacteriile pătrund în piele sau în corp printr-o tăietură, rană sau sunt ingerate prin alimente contaminate. Transmiterea stafilococului auriu de la o persoană la alta se face prin contact direct (piele-la-piele).
Prin urmare, cel mai bun mod de a evita o infecție cu stafilococ auriu este practicarea unei igieni sanitare corecte. Acest lucru înseamnă:
- Să te speli bine pe mâini cu apă și săpun
- Să-ți acoperi rănile cu bandaje curate și uscate
- Să nu rupi coaja rănilor, să nu strângi coșurile de pe piele
- Să nu împarți articolele personale (prosoape, aparate de ras etc) cu altcineva
Persoane expuse riscului de infecție cu stafilococ
Oricine poate dezvolta o infecție cu stafilococ, însă unele persoane sunt mai predispuse la îmbolnăvire. Acestea sunt:
- Copii și sugari
- Femei care alăptează
- Persoane cu sistem imunitar slăbit
- Persoane cu diverse afecțiuni care folosesc ca tratament instrumente medicale (fac dializă sau au catetere, tuburi de hrănire sau de respirație)
- Persoane care au stat mult timp în spital
Ce boli poate provoca stafilococul auriu?
Infecția cu stafilococ poate afecta mai multe părți ale corpului și poate provoca boli grave, precum pneumonie, endocardită (infecție a inimii) și chiar moarte.
Cel mai frecvent, stafilococul auriu cauzează infecții ale pielii, inclusiv impetigo, celulită, abcese cutanate, acnee sau sindromul de piele opărită stafilococică. Simptomele unei infecții cu stafilococ auriu la nivelul pielii includ: roșeață, vezicule, furunculi, inflamații și răni pline de puroi.
Alte probleme ce pot apărea din cauza stafilococului auriu sunt:
- Celulită. Celulita este o infecție a straturilor subiacente ale pielii. Ea poate apărea oriunde în corp, dar cel mai adesea apare pe picioare sau brațe. Simptomele includ roșeață, umflare și durere la locul infecției.
- Foliculită. Aceasta este o afecțiune dermatologică la nivelul firelor de păr. Se caracterizează prin apariția unor mici umflături roșii, dureroase, acoperite de cruste. Foliculita poate duce la pierderea permanentă a părului și la cicatrice.
- Impetigo. Aceasta este o altă afecțiune a pielii cauzată de infecția cu stafilococ auriu. În cadrul său, se formează vezicule sau răni pline de lichid, care se rup și lasă o crustă galbenă sau maro.
- Sindromul stafilococic al pielii opărite. Această infecție este gravă deoarece face ca pielea să se desprindă pe tot corpul. De obicei afectează sugarii și copiii mici.
- Mastită la femeile care alăptează. Această afecțiune provoacă inflamație și abcese (puroi) la nivelul sânilor.
- Intoxicații alimentare. Dacă este ingerată, această bacterie cauzează probleme digestive, inclusiv intoxicații alimentare, vărsături și diaree.
- Osteomielită. Dacă infecția cu stafilococ ajunge la oase, poate provoca inflamație, durere și deteriorarea structurii osoase.
- Pneumonie. Dacă bacteriile intră în plămâni, se pot forma abcese, provocând pneumonie și probleme de respirație.
- Boli de inimă. Bacteriile stafilococice pot deteriora endocardul, provocând endocardită. Uneori, pot fi afectate și valvele cardiace, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă.
- Septicemie. În cazul în care bacteriile intră în fluxul sanguine, ele eliberează toxine în organism, iar acest lucru poate duce la o infecție gravă numită septicemie. Aceasta poate pune viața pacientului în pericol.
Tratament stafilococ auriu
Tratamentul pentru stafilococ auriu de pe piele include antibiotice topice (applicate pe zona afectată). În unele cazuri, este posibil ca doctorul să facă o mică incizie pentru a scurge puroiul. Pentru stafilococul auriu din gât, nas și corp, se vor prescrie antibiotice orale. Tipul de antibiotic depinde de severitatea infecției, fiind necesare în unele cazuri antibiotice intravenoase pentru a ucide bacteria.
Dacă infecția cu stafilococ a fost provocată de instrumente medicale, este nevoie de intervenție chirugicală pentru a le îndepărta. Poate fi vorba de: proteze valvulare sau de șold, catetere, pacemaker și alte dispozitive contaminate.
Tratament naturist pentru stafilococ auriu
Unele persoane apelează la tratamente naturiste pentru a elimina stafilococul auriu. Deși nu există suficiente studii științifice care să confirme eficiența unor produse naturale în tratarea infecției, acestea conțin substanțe cu proprietăți antimicrobiene și antibiotice.
Iată câteva remedii naturale pe care le poți încerca:
- Ghimbir și miere de Manuka
Mierea de Manuka are puternice proprietăți antimicrobiene și are capacitatea de a crește efectul unor antibiotice. Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Pentru eliminarea stafilococului auriu pe piele, aplică o pastă obținută din ghimbir zdrobit și miere de Manuka. Se aplică de 2-3 ori pe zi pe zona afectată pentru a reduce simptomele și a grăbi procesul de vindecare.
- Turmeric
Turmericul este cunoscut a fi un antibiotic și antiinflamator natural. Poți prepara un tonic din pudră de turmeric amestecat cu piper negru, apă și ulei de cocos. Pentru combaterea infecției cu stafilococ auriu se bea acest amestec de mai multe ori pe zi. În cazul infecției cutanate, se poate amesteca pudră de turmeric cu pudră de lime și apă pentru a se obține o pastă. Aceasta se aplică pe zona afectată pentru a reduce durerea și roșeața.
- Ulei de cocos, arbore de ceai sau ricin
Uleiul de cocos are un efect calmant asupra pielii și are proprietăți antimicrobiene. Uleiul de arbore de ceai previne dezvoltarea bacteriilor și reduce durerea și mâncărimea. Uleiul de ricin are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, usucă puroiul și ameliorează durerea.
- Busuioc
Sucul extras din frunze de busuioc proaspăt ajută la reducerea diferitelor simptome legate de infecția cu stafilococ (roșeața și mâncărimea) și previne dezvoltarea sa. Uleiul de busuioc este, de asemenea, eficient în tratarea infecției.
Așadar, stafilococul auriu poate fi extrem de periculos. Este important să te tratezi de la primele semne de infecție pentru a preveni complicațiile. În cazul unei infecții ușoare, poți încerca remediile naturiste, însă dacă vezi că problemele persistă sau se agravează, mergi la medic. Poate fi nevoie de antibiotic pentru eliminarea bacteriei.
Referințe:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/staph-infection
https://www.everydayhealth.com/staph-infection/guide/treatment/
https://www.healthdirect.gov.au/staph-infections
Sursa foto: Shutterstock.com