Hepatita este un termen general folosit pentru a descrie inflamatia tesutului hepatic.
Exista mai multe tipuri de hepatita, insa cea mai frecventa este cea virala, cauzata de un virus hepatic. Desi in multe cazuri hepatita se vindeca de la sine, exista situatii in care boala devine cronica si se transforma in ciroza sau cancer hepatic. Conform statisticilor, la nivel global, peste 1,4 milioane de persoane mor anual din cauza complicatiilor generate de hepatita.
Afla din acest articol care sunt cele mai cunoscute forme de hepatita, simptomele fiecarui tip, cauzele, modalitatile de transmitere si tratament!
- Ce este hepatita?
- Cauzele hepatitei
- Tipuri de hepatita
- Simptomele hepatitei
- Tratamentul hepatitei
- Masuri de preventie impotriva hepatitei
Ce este hepatita?
Hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului.
Ficatul este organul esential pentru metabolism si descompunerea alimentelor in sistemul digestiv. Hepatita poate fi cauzata de virusuri hepatice (hepatita vitrala) sau poate aparea si din alte cauze, care nu au legatura cu virusurile hepatice (hepatita non-virala).
Formele virale de hepatita sunt cele mai frecvente, acestea reprezentand mai mult de 90% din cazuri. Hepatita virala este o problema serioasa de sanatate publica, deoarece la nivel mondial sunt peste 325 de milioane de oameni infectati cu aceasta boala, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Cauze hepatita
Hepatita non-virala apare din cauza unor factori precum: abuzul de alcool, boli autoimune, utilizarea medicamentelor si expunerea indelungata la diverse substante toxice.
Tipuri de hepatita
Exista 2 tipuri de hepatita clasificate in functie de durata bolii, si anume acuta si cronica. In ceea ce priveste clasificarea in functie de cauzele care duc la aparitia bolii, hepatita poate fi virala si non-virala.
Hepatita acuta
In cazul acestei afectiuni hepatice, perioada de inflamatie sau leziunile hepatocelulare dureaza mai putin de 6 luni, dupa care functiile ficatului se normalizeaza.
Hepatita cronica
In cazul in care inflamatia sau leziunile hepatice dureaza mai mult de 6 luni, inseamna ca hepatita este cronica. Aceasta afectiune trebuie tratata cu medicatie adecvata, altfel se poate transforma in ciroza, insuficienta hepatica sau cancer de ficat. In unele cazuri, este posibil sa provoace chiar si decesul pacientului.
Hepatita non-virala (toxica)
Principala cauza pentru aparitia acestui tip de hepatita este consumul excesiv de alcool pe o perioada indelungata de timp. Totusi, hepatita non-virala poate fi si de natura non-alcoolica. In acest caz, ea este provocata de consumul de medicamente, droguri sau alte substante ilegale.
Hepatita autoimuna apare atunci cand raspunsul imun al organismului produce autoanticorpi, proteine imune care in mod eronat vizeaza si ataca propriile celule si organe ale corpului.
Hepatita indusa de medicamente rezulta din ingerarea unei cantitati toxice de medicamente. Apare atunci cand ficatul se deterioreaza din cauza incercarii de a descompune medicamentul in fluxul sanguin. Unele medicamente acumuleaza leziuni ale ficatului pe o perioada mai lunga de timp, dar altele, cum ar fi acetaminofenul (paracetamolul), pot duce la hepatita dupa o singura supradoza.
Hepatita virala (infectioasa)
Hepatita virala este o infectie cauzata de un virus hepatic si se caracterizeaza prin inflamatie acuta sau cronica a ficatului.
Exista 5 virusuri cunoscute care provoaca hepatita, si anume virusurile hepatice A, B, C, D si E. Cele mai frecvente infectii sunt cele cauzate de virusurile de tip B si C. Iata principalele caracteristici ale fiecarui tip de hepatita de natura infectioasa:
- Hepatita A
Prevalent in zonele cu o igiena precara si fara apa potabila, virusul hepatitei A (VHA) este prezent in materia fecala a persoanelor infectate. El se transmite prin contaminarea alimentelor si a apei, dar si prin consumul mancarurilor insuficient gatite (in special carne de mistret, vanat si crustacee).
Cei mai predisusi la imbolnavire sunt copiii. In general, hepatita A NU este o boala care pune viata in pericol. Ea se vindeca in decurs de cateva luni si pacientii dobandesc imunitate pe tot parcursul vietii.
- Hepatita B
Virusul hepatitei B (VHB) este deosebit de contagios. Se transmite foarte usor de la o persoana la alta, prin contactul direct cu sange sau alte lichide corporale (secretii vaginale, lichid seminal). Cele mai cunoscute metode de transmitere sunt prin contact sexual cu o persoana infectata, transfuzii de sange, ace si seringi contaminate, instrumente medicale insuficient sterilizate sau prin folosirea produselor de igiena personala ale bolnavului.
Desi exista cazuri de hepatita B acuta, majoritatea persoanelor dezvolta o boala cronica. Statisticile arata ca 5% dintre persoanele cu hepatita B progreseaza catre boli de ficat grave, ciroza, cancer hepatic si chiar deces. Acest virus este mai infectios decat HIV, insa exista disponibil un vaccin extrem de eficient.
- Hepatita C
Virusul hepatic C (VHC) este transmis prin sange, chiar si in cantitati microscopice. Modalitatile de transmitere sunt aceleasi ca si in cazul hepatitei B. Peste 50% dintre persoanele infectate cu acest virus dezvolta hepatita cronica, iar intre 5-25% vor avea ciroza hepatica. Nu exista vaccin impotriva virusului hepatic C.
- Hepatita D
Acesta boala poate aparea numai in prezenta virusului VHB. Virusul hepatic D se poate inmulti doar daca exista deja in organismul infectat virusul hepatitei B. Fiind considerata o superinfectie, hepatita D este mai rezistenta la medicamentele antivirale si la raspunsul imun al organismului. Pacientii care au atat VHB, cat si VHD dezvolta ciroza hepatica intr-un ritm mai rapid si sunt mai dificil de tratat. Vaccinul pentru hepatita B protejeaza si impotriva virusului hepatic D.
- Hepatita E
Aceasta este o afectiune acuta a ficatului, care apare ca urmare a ingerarii de alimente si apa contaminate. Rareori se poate croniciza.
Simptomele hepatitei
Persoanele infectate cu o forma de hepatita acuta vor prezenta simptome, precum:
- Febra
- Simptome gastro-intestinale
- Mialgii
- Oboseala si slabiciune
- Pierdere apetitului
- Senzatie de greata, varsaturi, ameteli
- Dureri abdominale si articulare
- Icter
- Urina de culoare inchisa
- Scaune decolorate
Manifestarea clinica variaza semnificativ in functie de varsta. De exemplu, copiii cu varsta de pana la 6 ani tind sa fie asimptomatici. Simptomele apar de obicei dupa 4 saptamani de la expunerea la virus si dureaza aproximativ 2 luni. In unele cazuri, hepatita acuta se intinde pe o perioada de pana la 6 luni. Majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine in 2-3 saptamani, dar continua sa fie obositi o perioada mai lunga de timp dupa aceea.
Formele cronice de hepatita nu provoaca simptome in faze incipiente. Cand acestea apar, sunt asemanatoare hepatitei acute, insa daunele provocate ficatului sunt deja mari in acest stadiu.
Tratamentul hepatitei
Hepatitele acute nu necesita un tratament standard.
In cele mai multe cazuri sunt suficiente urmatoarele masuri: odihna, hidratare corespunzatoare si consumul de alimente sanatoase care ajuta la ameliorarea simptomelor. In plus, este necesar sa se evite consumul de alcool, iar in unele situatii, exista posibilitatea ca medicul sa sugereze anumite medicamente. Se vor efectua controale regulate pentru a urmari evolutia bolii.
In cazul hepatitelor cronice, este nevoie de administrarea de medicamente antivirale care ataca virusul. Tratamentul depinde de gradul de deteriorare a ficatului, genotipul hepatitei si daca infectia este noua sau recurenta. Hepatita D se trateaza in plus cu interferoni.
In cazul hepatitei autoimune, medicul va recomanda corticosteroizi sau alte medicamente care suprima imunitatea. Tratamentul hepatitei poate include, de asemenea, teste regulate de sange si controale medicale frecvente pentru a se vedea daca organismul raspunde bine la tratament. Hepatita autoimuna poate fi o afectiune care dureaza pe tot parcursul vietii, insa daca este tratata corect, ea poate intra in remisie.
Daca apar complicatiile hepatice, pot fi necesare alte medicamente, interventii chirurgicale, transplant de ficat sau alte proceduri medicale.
Masuri de preventie impotriva hepatitei
Cele mai bune metode de a te feri de diferitele tipuri de hepatita sunt:
- Spala-te bine pe maini cu apa si sapun (inainte si dupa manipularea alimentelor, dupa folosirea toaletei si oricand este necesar)
- Nu consuma alimente sau mancaruri care nu sunt bine gatite. O atentie speciala se va acorda carnii de peste sau fructelor de mare in stare cruda sau insuficient preparate termic.
- Evita contactul direct cu sange si fluide corporale ale altor persoane
- Acopera cu atentie toate ranile
- Evita sa imparti obiecte personale, precum aparate de ras, unghiere, periute de dinti, cercei si altele
- Nu consuma droguri si alcool
- Foloseste protectie in timpul contactului sexual si limiteaza numarul de parteneri
- Asigura-te ca folosesti instrumente de tatuaj, piercing, acupunctura sau cosmetice sterile
- Vaccineaza-te impotriva hepatitelor A si B
Asadar, exista mai multe tipuri de hepatita, cu diferite cauze. In general, simptomele tuturor formelor de hepatita sunt similare, insa variaza de la semne usoare pana la unele foarte grave. Tratamentul acestei afectiuni hepatice este deosebit de important deoarece, netratata, hepatita poate provoca mari daune, atat ficatului, cat si intregului organism. Tine cont de informatiile din acest articol si ia-ti toate masurile de a te proteja impotriva hepatitei.
Referinte: