Chiar daca nu exista o dieta speciala pentru hepatita, este esential ca bolnavul sa acorde o atentie deosebita nutritiei.
Medicii specialisti recomanda consumul de alimente sanatoase si bogate in substante nutritive, astfel incat sa se reduca stresul asupra ficatului, care este deja compromis de inflamatia provocata de hepatita.
Afla in continuare ce alimente sunt recomandate si ce trebuie sa eviti daca suferi de aceasta afectiune a ficatului!
Alimente recomandate
Dieta unui bolnav de hepatita trebuie sa fie sanatoasa si echilibrata.
Regimul alimentar se va stabili in functie de toleranta digestiva a pacientului si va include alimente variate (proteine, grasimi sanatoase, cu vitamine si substante nutritive).
Alimente recomandate in hepatita cronica:
Fructe si legume. Acestea ofera vitaminele si mineralele esentiale pentru functionarea optima a organismului. In plus, contin fibre si sunt satioase, ceea ce determina reducerea aportului de alimente nesanatoase, cum ar fi carnea grasa sau produsele zaharate. Se recomanda cel putin 5 portii de fructe si legume. Consumul de legume verzi cu frunze este in mod special benefic deoarece acestea pot diminua compozitia acizilor grasi din ficat.
Din categoria fructelor, se recomanda:
- mere
- pere
- caise
- piersici
- prune
- struguri
- zmeura
- capsuni
- fragi
- pepene verde si galben
- banane.
Dintre legume se pot consuma fara probleme:
- fasole
- mazare verde
- telina
- sfecla
- morcovi
- dovlecei
- gulii
- cartofi
- spanac
- urzici
- conopida
- salata
- porumb
Cereale integrale (paine, paste, orez si ovaz). Acestea ar trebui sa fie consumate in locul produselor rafinate precum painea alba, orezul alb sau pastele albe. Cerealele integrale ajuta la cresterea aportului de proteine si mentinerea masei musculare.
Alimente proteice. Acestea sunt esentiale pentru pacientii cu hepatita cronica, ajutand la evitarea malnutritiei si slabiciunii musculare. Totusi, este necesara precautia deoarece un exces de proteine poate duce la complicatii de sanatate, inclusiv o afectiune cunoscuta sub numele de encefalopatie. Medicii sfatuiesc bolnavii sa consume 1-1,5 grame de proteine pe kilogram (kg) de greutate corporala. Exemple de alimente proteice sunt: carne slaba, lapte, oua fierte moi (maxim 2 pe saptamana), produse din soia, nuci si branza.
Cafea. Conform studiilor, cofeina poate reduce riscul de cicatrizare hepatica avansata la persoanele cu hepatita cronica. Specialistii recomanda consumul a 1-2 cani de cafea pe zi.
Grasimi sanatoase. Daca suferi de hepatita cronica, este important sa elimini din dieta ta grasimile nesanatoase, precum carnea rosie, produsele lactate grase, mancarurile prajite, alimentele procesate, produsele de patiserie etc. Acestea pot fi inlocuite cu grasimi si ulei vegetal, avocado, peste gras cu omega-3 etc.
Pentru a ajuta corpul sa proceseze mai bine alimentele si sa functioneze optim, este esential sa bei cat mai multe lichide. Apa este cea mai buna optiune, dar te poti hidrata si cu ajutorul altor bauturi, precum ceaiuri sau consumand supa.
Bolnavilor de hepatita cronica le sunt recomandate supe slabe de carne, legume, zarzavat, supele-creme de legume sau borsurile. Se pot bea si sucuri de fructe, insa acestea trebuie combinate cu legume (in special radacinoase) pentru a evita cresterea nivelului de glucoza din sange.
Alimente interzise
Bolnavilor de hepatita cronica le este recomandat nu doar sa includa in regimul alimentar anumite alimente, ci si sa evite unele produse.
Alimente interzise in hepatita cronica:
Alimentele procesate. Acestea sunt interzise deoarece sunt prea grele pentru ficat si contin foarte putine substante nutritive. In categoria alimentelor procesate este inclusa toata mancarea fast-food si alimentele care au in compozitia lor indulcitori artificiali, condimente, arome si conservanti.
Excesul de sare si zahar. Conform recomandarilor nutritionistilor, un model de alimentatie sanatoasa limiteaza consumul de sare si zahar. Alimentele procesate contin cantitati semnificative de sare si zahar, iar acest lucru poate cauza probleme de sanatate, inclusiv boli de inima si de ficat. Persoanele cu hepatita ar trebui sa fie deosebit de atente si sa consume zahar cu moderatie. Studiile au aratat ca hepatita este asociata cu un risc crescut de diabet.
Excesul de fier. Unele persoane cu hepatita cronica nu pot elibera in mod corespunzator fierul din organism. Acest lucru poate duce la cresterea riscului de deteriorare a tesuturilor la nivelul ficatului. Din acest motiv, este necesar ca in regimul alimentar al bolnavilor de hepatita cronica sa se regaseasca foarte putine alimente bogate in fier, precum carne rosie, ficat, stridii, linte, caise si cereale imbogatite cu fier.
De asemenea, este important sa se reduca si cantitatea de alimente cu un continut mare de vitamina C deoarece aceasta mareste absorbtia fierului in organism. Alimentele care contin vitamina C sunt citricele, capsunile, varza sau broccoli.
Alcool. Consumul de alcool deterioreaza ficatul, de aceea este absolut esential sa-l eviti.
Sfaturi utile si masuri de precautie
Deoarece ficatul trebuie sa lupte impotriva virusului hepatitei, este esential sa iei precautii speciale pentru a te proteja impotriva oricarei alte boli care ar putea creste sansele de afectare a ficatului. In acest sens, trebuie sa speli bine carnea, fructele si legumele pentru a indeparta orice reziduuri potential daunatoare. De asemenea, este esential sa te speli bine pe maini inainte si dupa manipularea alimentelor pentru a preveni contaminarea.
Alte sfaturi utile de la medicii specialisti pentru bolnavii de hepatita:
- Opteaza pentru mancaruri fierte sau preparate la gratar, in locul celor prajite sau procesate .
- Planifica-ti mesele in avans. Acest lucru te va ajuta sa nu iei decizii pripite atunci cand iti este foame. Pastreaza fructele si legumele proaspete in frigider, astfel incat sa le ai la indemana atunci cand vrei o gustare.
- Mananca portii mici si dese si nu sari peste mese. Mesteca bine mancarea, astfel incat procesul de digestie sa fie unul usor si functia ficatului sa nu fie ingreunata.
- Hidrateaza-te suficient si odihneste-te mult.
- Fa sport. Acesta iti imbunatateste apetitul, reduce stresul, depresia si te poate ajuta sa-ti pastrezi o greutate corporala sanatoasa. Daca ai dus pana acum o viata sedentara, incearca sa-ti cresti activitatea fizica incet.
- Renunta la fumat si la consumul de alcool. Daca despre alcool se stie ca afecteaza in mod direct ficatul, tine cont si de faptul ca mai multe studii au constatat ca exista o legatura intre fumat si diferite tipuri de hepatita. Din acest motiv, fumatul nu este recomandat daca ai fost diagnosticat cu hepatita cronica. Renunta si la alte obiceiuri nocive, precum droguri recreationale sau medicamente care nu sunt neaparat necesare.
Rolul suplimentelor in dieta pentru hepatita
Unele persoane cu hepatita cronica, in special cele cu hepatita alcoolica sau ciroza hepatica avansata, s-ar putea sa nu obtina suficiente vitamine si minerale din alimentatie.
De aceea, in unele cazuri este nevoie de prescrierea unor suplimente alimentare. Este important sa discuti cu un medic pentru a stabili ce produse iti sunt necesare. Unele suplimente pot contine ingrediente daunatoare ficatului sau pot avea un exces de vitamine care iti vor inrautati starea de sanatate.
In concluzie, daca ai fost diagnosticat cu boala hepatica, este esential sa ai un regim alimentar sanatos.
Tine cont de sfaturile si recomandarile din acest articol pentru a preveni aparitia complicatiilor hepatitei.
Discuta cu personalul medical care este alimentatia potrivita pentru tine si respecta cu precizie indicatiile primite.
Referinte:
https://www.jcehepatology.com/article/S0973-6883(16)00017-7/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2037746/