Există mai multe modalități de combatere a depresiei, iar printre acestea se numără și o dietă sănătoasă, bogată în alimente considerate antidepresive naturale. Diverse studii au arătat că simptomele persoanelor cu depresie moderată până la severă se pot îmbunătăți dacă, pe lângă ședințele de consiliere psihologică, adoptă și o dietă sănătoasă timp de 12 săptămâni. Află din acest articol ce alimente și vitamine sunt bune pentru sănătatea ta mintală!
Depresia: ce este și cum se manifestă?
Depresia este o tulburare psihică serioasă care afectează negativ sentimentele, gândurile și comportamentul unei persoane. Simptomele depresiei includ tristețe, letargie și pierderea interesului față de viață în general. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate provoca mai multe probleme emoționale și fizice, poate scădea stima de sine și capacitatea unei persoane de a funcționa la serviciu și acasă.
Dacă experimentezi simptome de depresie, este esențial să discuți în primul rând cu un medic specialist. Terapia psihologică este deosebit de importantă și, în funcție de fiecare caz în parte, poate fi nevoie și de medicamente antidepresive.
Pe lângă tratamentul standard al depresiei, un rol important îl are dieta. Îți prezentăm în continuare cele mai bune antidepresive naturale!
Alimente ce ajută la combaterea depresiei
- Acizii grași omega-3
Diverse studii clinic au demonstrat faptul că dozele mari de acizi grași omega-3 ajută la îmbunătățirea stării de spirit și, astfel, pot fi de folos în combaterea depresiei, atât la adulți, cât și la copii. Cercetătorii susțin că acizii grași omega-3 pot reduce inflamația și pot scădea efectele hormonului de stres, cortizol. O sursă bună de omega-3 sunt peștii grași, precum somonul, tonul, macroul sau heringul.
- Vitamina D
Conform cercetărilor științifice, vitamina D ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și prevenirea depresiei. În plus, poate reduce oboseala și îmbunătăți sănătatea inimii. Dacă te lupți cu depresia, cel mai probabil ești lipsit de energie, astfel ar fi bine să consumi alimente bogate în vitamina D sau să apelezi la suplimente alimentare.
Cea mai bună sursă de vitamina D este soarele, însă poți obține această vitamină și din dietă. Alimentele bogate în vitamina D, care pot fi considerate antidepresive naturale sunt: gălbenușurile de ou, ficatul de vită și produsele lactate fortificate.
- Legume cu frunze verzi
Legumele te pot ajuta dacă te lupți cu depresia, în special legumele cu frunze verzi. Acestea conțin acid folic, o substanță care se regăsește în cantități insuficiente la persoanele care suferă de depresie. În plus, aceste legume conțin vitaminele A, C, E și K, care ajută la păstrarea sănătății creierului și întărirea sistemului imunitar. Așadar, dacă vrei să-ți îmbunătățești starea de spirit, încearcă să consumi mai mult spanac, kale, rucola, salată verde, broccoli sau sparanghel.
- Nuci
Nucile sunt o sursă excelentă de omega-3 și sunt cunoscute pentru beneficiile extraordinare pe care le au asupra funcției creierului. De asemenea, studiile au arătat că persoanele care consumă zilnic ¼ de cană de nuci au mai puține șanse să sufere de depresie.
- Carnea de pasăre de curte
Puiul și curcanul conțin proteine slabe care ajută la menținerea sănătății generale, dar și o altă substanță deosebit de important pentru combaterea depresiei: triptofan. Organismul uman folosește triptofanul pentru a produce melatonina, substanța care ajută la reglarea somnului și serotonina, hormonul bunei-dispoziții.
Alimente care agravează depresia
Când te confrunți cu această afecțiune gravă, este important să știi care sunt antidepresivele naturale, însă și alimentele care ar putea avea un impact negativ asupra ta. Iată câteva dintre acestea:
- Alcoolul
Nu este bine să apelezi la alcool atunci când ai o zi proastă, deoarece alcoolul este un deprimant. Când bei prea mult, este mai probabil să iei decizii proaste sau să acționezi din impuls, iar acest lucru îți va spori starea depresivă. Trebuie să știi că alcoolul nu va îndrepta lucrurile care te-au făcut să te simți aiurea, ba dimpotrivă, el ar putea provoca daune suplimentare.
- Alimentele cu mult zahăr
Specialiștii recomandă adulților să nu depășească zilnic cantitatea de 25 de grame la femei și 36 de grame de bărbați. Alimentele bogate în zahăr au un efect negativ nu doar asupra sănătății generale a unei persoane, ci și asupra stării sale de spirit. Zahărul are un impact drastic asupra vitaminelor B. Pentru ca organismul să transforme zahărul în energie, el va utiliza aceste vitamine importante care îmbunătățesc starea de spirit (în special B12 și B6). Lipsa acestor vitamine în corp poate duce la o lipsă de energie și la o funcționare deficitară a creierului. Acest lucru va favoriza căderea într-o stare mai depresivă.
- Fast food
Mâncarea de la fast-food ar trebui evitată dacă suferi de depresie. Studiile au demonstrate că hamburgerii, pizza și alimentele procesate pot crește riscul de depresie. Acest lucru se datorează faptului că aceste alimente sunt bogate în grăsimi trans și acizi grași cu izomeri trans, care sunt dăunători sănătății umane.
Așadar, o alimentație sănătoasă poate face minuni nu doar pentru corpul tău, ci și pentru mintea și starea ta de spirit. Introdu în dieta ta aceste antidepresive naturale și vei vedea că te vei simți mai bine. De asemenea, este important să apelezi și la un medic specialist pentru terapie și să-ți iei medicamentele, atunci când este cazul.
Referințe:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269881105048899
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/275
Sursa foto: Pexels.com