Exista 5 tipuri de hepatita, fiecare dintre acestea fiind cauzate de virusuri diferite.
Unele forme de hepatita sunt acute si se vindeca mai usor, in timp ce altele dureaza mai mult timp si se pot transforma in boli cronice grave, precum ciroza si cancer hepatic. Afla din acest articol care este diferenta dintre formele de hepatita virala si care dintre acestea iti pot pune viata in pericol!
Tipuri de hepatita
Care sunt cele mai comune tipuri de hepatita?
Hepatita inseamna „inflamatia ficatului” si se poate intampla din mai multe motive, precum: consumul excesiv de alcool, leziuni fizice, raspuns autoimun sau infectie cu un virus. Cele mai frecvente tipuri de hepatita sunt cele provocate de virusurile hepatice A, B, C, D si E. Unele virusuri ale hepatitei pot duce la fibroza, ciroza, insuficienta hepatica sau chiar cancer la ficat.
Hepatita deterioreaza ficatul, reducandu-i capacitatea de functionare si ingreunand procesul de filtrare a toxinelor. Caracteristicile principale ale celor 5 tipuri de hepatita sunt:
Hepatita A
Hepatita A este cauzata de virusul hepatic A (VHA) si provoaca o inflamatie acuta a ficatului care aproape intotdeauna se vindeca singura. De obicei, formele grave de hepatita A se fac daca persoana infectata este in varsta si prezinta si alte afectiuni medicale. Acest tip de hepatita se transmite foarte usor de la o persoana la alta, prin consumul de alimente si apa contaminata.
Hepatita B
Hepatita B este cauzata de virusul hepatic B (VHB) si poate fi atat acuta (pe termen scurt), cat si cronica (pe termen lung). Boala se raspandeste prin contact sexual cu persoane infectate, contactul direct cu sange contaminat si de la mama la fat, in timpul nasterii.
Anumite categorii de persoane prezinta un risc crescut de infectare, si anume:
- Pacientii care primesc dializa renala
- Persoanele care iau medicamente care slabesc sistemul imunitar (steroizi sau chimioterapie)
- Personalul medical
- Persoanele care au avut fie transfuzie de sange, fie transplant de organ inainte de anii '90
Hepatita C
Hepatita C este cauzata de virusul hepatic C (VHC) si este aproape intotdeauna o infectie cronica. Se transmite numai prin sange (ace, seringi sau echipamente medicale contaminate etc). Este posibil ca infectarea sa aiba loc si prin contact sexual, dar aceasta forma de transmitere este mult mai putin frecventa. De asemenea, VHC nu se transmite prin stranut, imbratisare, tuse, mancare sau apa, partajarea ustensilelor de hrana sau a paharelor de baut sau prin contact ocazional.
Hepatitele A si B pot fi prevenite prin vaccinare, dar nu si hepatita C. Cu toate acestea, exista in prezent anumite tratamente medicamentoase disponibile pentru hepatitele cronice B si C.
Hepatita D
Hepatita D este o boala grava, cauzata de virusul hepatitei D (HDV). Se transmite prin contact direct cu sange infectat si afecteaza doar persoanele care au deja hepatita B. HDV nu se poate multiplica fara prezenta hepatitei B. Persoanele infectate timp indelungat cu hepatita D au un risc crescut de a dezvolta boli grave, precum cancer hepatic. Nu exista vaccin specific pentru aceasta boala, dar vaccinul impotriva virusului hepatitei B te poate proteja de hepatita D.
Hepatita E
Hepatita E este cauzata de virusul hepatitei E (HEV) si este asociata cu o igiena sanitara precara, dar si cu consumul de carne de porc cruda sau insuficient gatita sau carne de mistret, vanat si crustacee. Hepatita E este, in general, o infectie acuta usoara, care nu necesita tratament. Pana in acest moment, nu s-a dezvoltat un vaccin pentru hepatita E.
Simptomele hepatitei
Simptomele hepatitei acute includ:
- Icter (ingalbenirea pielii si a ochilor)
- Simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, dureri de cap si dureri musculare
- Oboseala
- Pierderea poftei de mancare
Este posibil ca hepatita cronica sa nu aiba simptome la inceput. Ea se dezvolta in mai multi ani, iar cand apar semnele, acestea indica faptul ca boala s-a agravat. Hepatita cronica poate duce la ciroza hepatica, ceea ce inseamna ca ficatul se cicatrizeaza si devine mai putin functional.
Cele mai comune simptome ale infectiilor hepatice B si C pot fi:
- Urina inchisa la culoare
- Scaun deschis la culoare
- Durere abdominala in partea dreapta sub coaste
- Slabire inexplicabila
- Dureri articulare
- Encefalopatie hepatica (afectarea functiei creierului)
- Ascita (fluid in abdomen)
- Edem (umflarea picioarelor)
- Vanatai si sangerari usoare
- Splenomegalie (marirea splinei)
- Pietre biliare
- Mancarime la nivelul pielii (prurit) sau eruptii cutanate
Hepatitele B sau C: care este cea mai grava infectie cronica?
Hepatita B este cea mai frecventa infectie hepatica din lume.
Conform statisticilor, aceasta boala provoaca mai multe cazuri de cancer hepatic, complicatii ale bolii ficatului si decese la nivel mondial decat hepatita C. Virusul hepatic C provoaca cicatrici hepatice, inainte de a dezvolta tumori canceroase. In schimb, in anumite cazuri de hepatita B, cancerul hepatic se poate dezvolta fara semne de ciroza, ceea ce face extrem de dificila prezicerea impactului virusului asupra corpului si complica depistarea cancerului hepatic.
In plus, virusul hepatitei B este de aproximativ 5-10 ori mai infectios decat hepatita C si este mult mai stabil. Poate supravietui (ramanand extrem de contagios) pe suprafetele din afara corpului timp de pana la 7 zile daca acestea nu sunt curatate corespunzator cu un dezinfectant sau o solutie simpla de inalbitor.
Unele cercetari sugereaza ca virusul hepatitei B poate supravietui la temperaturi extreme, in timp ce virusul hepatitei C traieste in afara corpului doar pentru o perioada scurta de timp pe suprafete, la temperatura camerei.
O alta diferenta majora intre cele doua forme de hepatita este modul in care virusul ataca o celula. Virusul hepatitei C functioneaza ca si alti virusi, adica intra intr-o celula sanatoasa si se reproduce singur, continuand sa infecteze alte celule sanatoase. In schimb, virusul hepatitei B pe langa faptul ca se reproduce, el afecteaza si ADN-ul unei celule.
De asemenea, persoanele infectate cu hepatita cronica B sunt susceptibile de a devolta hepatita D (delta). Co-infectia de hepatita B si D este considerata a fi cea mai severa forma de hepatita datorita potentialului sau de a duce rapid la boli ale ficatului foarte severe. In prezent nu sunt disponibile tratamente pentru hepatita Delta. Cu toate acestea, exista studii clinice in desfasurare care cerceteaza tratamente potentiale.
Statistici hepatite B si C
Conform datelor statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 2015, 257 de milioane de persoane traiau cu hepatita B cronica. Aceasta boala a provocat in respectivul an 887 000 de decese la nivel mondial, in principal din cauza cirozei si a carcinomului hepatocelular (cancerului hepatic primar).
In ceea ce priveste hepatita C, OMS precizeaza ca 71 de milioane de persoane au acest virus in organism. In 2016, aproximativ 399 000 de persoane au murit din cauza hepatitei C, in principal din cauza bolilor hepatice cauzate de hepatita.
Tratamentul hepatitelor virale
Dupa ce diagnosticul a fost stabilit pe baza unor analize de sange specifice, medicul va recomanda un anumit tratament. Acesta difera in functie de tipul de hepatita si de gravitatea leziunilor ficatului.
Tratament hepatita A
Pentru hepatita A, nu exista o terapie specifica. Prin urmare, prevenirea acestei infectii este deosebit de importanta. Un vaccin eficient este disponibil si recomandat pentru orice persoana care are o boala de ficat. De asemenea, vaccinul este recomandat persoanelor care intentioneaza sa calatoreasca in zone din lume in care salubritatea poate fi mai putin decat optima. Inainte de a primi vaccinul, pacientul va avea de efectuat analize de sange pentru a verifica daca anticorpul impotriva virusului este deja prezent, caz in care vaccinarea nu este necesara.
Tratament hepatita B
Hepatita acuta B nu necesita tratament. In schimb, hepatita cronica B este tratata de obicei cu un medicament numit interferon-alfa pegilat, care este luat ca injectie saptamanala timp de 6 luni. Alternativa este suprimarea virusului din organism cu medicamente orale. Acestea sunt recomandate in special pentru pacientii cu niveluri virale crescute si dovezi ale progresului bolii hepatice. Pentru hepatita B exista disponibil un vaccin deosebit de eficient.
Tratament hepatita C
In prezent, cea mai eficienta terapie pentru hepatita C este o combinatie de medicamente puternice. Raspunsul unui pacient va depinde de tipul particular de hepatita C, cunoscut sub numele de „genotip”. Tratamentul pentru acest tip de hepatita poate provoca efecte secundare care variaza de la simptome asemanatoare gripei, si anume pierderea poftei de mancare, dureri musculare si de cap, pana la simptome mai severe precum iritabilitate, eruptii cutanate si depresie. Dupa tratamentul cu medicatia antivirala, pacientul va efectua teste de sange timp de 6 luni pentru a vedea daca mai este prezent virusul hepatitei C in sange. Deocamdata, nu exista un vaccin pentru virusul hepatic C.
Tratament hepatite D si E
Pentru vindecarea hepatitelor D si E nu exista in prezent un anumit tratament medicamentos sau alte terapii. Persoanele infectate cu aceste boli trebuie sa se odihneasca suficient, sa se hidrateze corespunzator, sa adopte o dieta nutritiva si sa evite alcoolul.
In cazul in care cicatrizarea ficatului este atat de avansata incat organismul nu reactioneaza la medicatia administrata, un medic specialist poate recomanda ca si optiune de tratament transplantul de ficat. Transplantul se poate primi de la un donator viu sau decedat. Inainte de efectuarea interventiei chirurgicale, se vor efectua o serie de investigatii medicale pentru a stabili daca organismul pacientului este suficient de puternic pentru a accepta noul organ.
Cum te poti feri de infectia cu hepatita virala?
Exista mai multe modalitati de a reduce riscul de a contracta hepatita, si anume:
- Vaccinul impotriva hepatitelor A si B este cea mai eficienta masura de protectie.
- Spala-te bine pe maini, atat inainte de a manipula alimentele, cat si dupa folosirea toaletei si oricand mai este necesar.
- Evita partajarea articolelor de igiena personala, cum ar fi aparatele de ras, foarfecele de unghii sau periutele de dinti (acestea pot contine sange infectat).
- Evita consumul de droguri injectate si impartirea acelor.
- Evita saloanele de tatuaje si piercing care nu au licenta sau sunt insalubre.
- Protejeaza-te in timpul contactului sexual (foloseste prezervativul) si limiteaza numerul de parteneri sexuali.
In concluzie, hepatitele B si C reprezinta cele mai severe si periculoase forme de hepatita.
Acestea sunt infectii cronice care pot provoca aparitia unor complicatii grave de sanatate, inclusiv a cancerului hepatic. Este deosebit de important sa incerci sa te protejezi de infectia cu virusul hepatic si sa te adresezi unui medic daca prezinti simptome sau ai fost expus riscului de infectie.
Referinte:
https://academic.oup.com/cid/article/55/4/507/316736
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c