Deoarece nu are simptome, hepatita este extrem de periculoasa.

De obicei, simptomele apar tarziu, cand boala a afectat sever atat ficatul, cat si alte organe ale corpului. Daca nu este depistata si tratata cat mai de timpuriu, hepatita iti poate pune viata in pericol.

Afla cum sa recunosti mai usor semnele hepatitei, care sunt principalele metode de tratament, dar si cum te poti proteja impotriva imbolnavirii!

Ce este hepatita?

Hepatita reprezinta inflamatia ficatului, un organ vital pentru functionarea optima a organismului.

Ficatul elimina toxinele din sange, mentine corpul alimentat cu cantitatea potrivita de glucoza, regleaza hormonii, secreta bila care ajuta la digestie si controleaza circulatia sangvina. Daca ficatul este bolnav, el nu isi poate indeplini in mod eficient toate sarcinile si intreg organismul este afectat.

Unele tipuri de hepatita provoaca doar un usor disconfort, dupa care se vindeca de la sine, fara sa fie nevoie de un tratament. Alte forme sunt insa mai severe si pot provoca mari daune organismului, inclusiv cancer sau insuficienta hepatica.

De ce apare si cum se transmite hepatita?

Hepatita poate fi de natura infectioasa (virala) sau non-infectioasa (toxica). Cele mai frecvente tipuri de hepatita sunt cele virale, cauzate de virusul hepatic. Sunt 5 virusuri cunoscute (VHA, VHB, VHC, VHD si VHE) care provoaca inflamatii si infectii ale ficatului, fiecare dintre acestia avand caracteristici si metode de tratament diferite.  

Virusul hepatitei se transmite fie prin consumul de alimente sau apa contaminata, fie prin contactul direct cu sange sau lichide corporale infectioase de la persoanele infectate. Cele mai frecvente modalitati de transmitere a hepatitelor virale sunt prin: transfuzii de sange, contact sexual neprotejat, folosirea instrumentelor medicale nesterilizate, folosirea periutelor de dinti si a aparatelor de ras ale unei persoane infectate.

Hepatita toxica apare din cauza consumului excesiv de alcool, medicamente si droguri sau in urma expunerii indelungate la diverse substante toxice. Acest tip de boala nu se transmite de la o persoana la alta precum infectia virala.

Hepatita autoimuna este o boala cronica, provocata de functionarea anormala a sistemului imunitar. In acest caz, organismul identifica in mod gresit ficatul ca fiind un corp strain si il ataca, provocand inflamatii usoare sau severe.  

Hepatita poate fi acuta sau cronica. In cazul afectiunii acute, inflamatia ficatului sau leziunile hepatocelulare dureaza mai putin de 6 luni, dupa care functiile hepatice se normalizeaza. Afectiunea cronica dureaza mai mult de 6 luni si poate provoca diverse afectiuni hepatice grave, printre care ciroza sau chiar cancer hepatic.

Care sunt simptomele hepatitei?

Hepatita cronica nu prezinta, de obicei, simptome.

Simptomele hepatitei pot aparea la 2-3 luni dupa infectie si pot fi asemanatoare gripei. Din acest motiv, multe persoane infectate nu-si dau seama ca au boala decat foarte tarziu.

Simptome hepatita principale

  • Stare generala de rau
  • Senzatie de oboseala si slabiciune
  • Febra, stari de greata si varsaturi, dureri de cap si dureri musculare
  • Pierderea poftei de mancare si scaderea inexplicabila in greutate
  • Diaree
  • Dureri abdominale si articulare
  • Icter (ingalbenirea pielii si ochilor)
  • Urina inchisa la culoare
  • Materii fecale deschise la culoare

Aceste simptome sunt caracteristice unei infectii acute.

In cazul in care boala avanseaza si apare ciroza hepatica, mai pot aparea si alte simptome.

Simptome ciroza hepatica

  • Scaderea tonusului muscular
  • Retentia de lichid in tesuturi
  • Marirea in dimensiuni (umflarea) abdomenului
  • Edem (umflarea picioarelor)
  • Vanatai si sangerari usoare
  • Splenomegalie (marirea splinei)
  • Encefalopatie hepatica (afectarea functiei creierului)
  • Pietre biliare
  • Mancarime la nivelul pielii (prurit) sau eruptii cutanate

Daca prezinti astfel de simptome, este esential sa consulti un medic.

Acesta va efectua analize de sange si alte investigatii pentru a depista prezenta virusului hepatitei si pentru a observa gradul de afectare a ficatului.

Tratament hepatita

Tratamentul hepatitei difera in functie de tipul infectiei si de gravitatea leziunilor hepatice rezultate.

In majoritatea cazurilor de hepatita acuta, nu este nevoie de un tratament specific, nici restrictii severe de dieta. De obicei, se recomanda odihna la pat, hidratare corespunzatoare si tratarea simptomelor, pe masura ce apar. Cu toate acestea, unii pacienti pot dezvolta hepatita acuta severa si pot necesita spitalizare.

Hepatitele cronice se trateaza cu medicamente antivirale. Acestea au scopul de a opri replicarea virusului si de a proteja ficatul de alte daune. De asemenea, este esentiala evitarea consumului de alcool si adoptarea unei diete sanatoase. Multi pacienti cu infectie hepatica cronica necesita medicatie antivirala pe termen lung pentru a suprima virusul si pentru a preveni cancerul de ficat sau alte complicatii grave. In plus, sunt necesare analize regulate pentru a vedea daca afectiunea raspunde la tratament si daca leziunile hepatocelulare nu s-au agravat.

In cazul in care infectia a cauzat o cicatrizare profunda a ficatului astfel incat tratamentul medicamentos nu este eficient, medicul poate recomanda un transplant de ficat.

Pentru tratarea hepatitei autoimune, se utilizeaza corticosteroizi. Acestia s-au dovedit a fi eficienti la aproximativ 80% dintre persoanele bolnave. Exista si alte medicamente care suprima imunitatea, insa medicul va stabili care este tratamentul adecvat, in functie de particularitatile fiecarui pacient in parte.

Preventia hepatitei

In momentul de fata, vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de a te feri de infectia cu virusul hepatic. Deocamdata exista disponibil vaccinul impotriva hepatitelor A si B. Este bine de stiut ca vaccinul impotriva virusului hepatitei B te protejeaza si de hepatita D.

Alte masuri de preventie pe care le poti lua pentru a evita infectia cu un virus hepatic includ:

  • O igiena personala foarte buna. Acest lucru inseamna sa te speli bine pe maini inainte de manipularea alimentelor, dupa folosirea toaletei sau oricand este necesar. De asemenea, trebuie sa speli bine si fructele si legumele inainte de consum.
  • Evitarea folosirii in comun a periutelor de dinti, aparatelor de ras sau produselor de igiena care pot contine sangele unei persoane infectate.
  • Evitarea drogurilor. Persoanele care folosesc ace si seringi in comun au un risc crescut de a se infecta.
  • Folosirea protectiei (prezervativului) in timpul contactului sexual si limitarea numarului de parteneri sexuali.
  • Evitarea echipamentelor de tatuaj, piercing sau cosmetice nesterilizate. Trebuie sa fii atent sa alegi saloane de cosmetica curate, care folosesc instrumente sterile.

Pentru a preveni imbolnavirea cu hepatite de natura non-infectioasa, este esential sa eviti expunerea la factorii de risc, si anume: consumul excesiv de alcool, medicamente sau droguri.

Asadar, este important sa recunosti simptomele hepatitei si sa te prezinti cat mai devreme la medic.

Diagnosticul si tratamentul timpuriu sunt esentiale deoarece in acest fel se pot evita complicatiile grave provocate de hepatita cronica.