Hepatita virala este o infectie cauzata de virusuri hepatice.

Se caracterizeaza prin inflamatie acuta sau cronica a ficatului. Exista mai multe tipuri de hepatita, in functie de tipul virusului care a provocat boala.

Afla din acest articol informatii utile despre aceasta afectiune, inclusiv simptome, cauze si metode de tratament!

Tipuri de hepatita virala

Exista 5 tipuri cauzate de virusuri, si anume: A, B, C, D si E. Unele dintre acestea sunt infectii acute (dureaza mai putin de 6 luni, dupa care se vindeca), iar altele sunt cronice (dureaza peste 6 luni si pot provoca probleme grave ficatului). Iata caracteristicile fiecarui tip de boala virala:

Hepatita tip A virala

De obicei, aceasta forma nu duce la o infectie cronica si nu are complicatii. In general, ficatul se vindeca in cateva luni, insa exista cazuri in care virusul hepatic A provoaca insuficienta hepatica si deces. Foarte rar, sunt pacienti care necesita un transplant de ficat. Din fericire, boala poate fi prevenita prin vaccinare.

Hepatita tip B virala

In multe cazuri, pacientii se recupereaza dupa aceasta forma si nu se infecteaza cronic. Totusi, exista pacienti care dezvolta o infectie cronica pe tot parcursul vietii. De obicei, cu cat hepatita B este contractata mai devreme in viata, cu atat este mai probabil ca aceasta sa devina cronica. Hepatita B poate fi prevenita prin administrarea unui vaccin.

Hepatita tip C virala

Aceasta este o boala cronica ce poate provoca ficatului leziuni grave, favorizand inclusiv aparitia cirozei sau cancerului hepatic. De obicei, pacientii infectati cu virusul hepatic C nu au simptome, acestea aparand atunci cand afectiunea devine grava. Nu exista un vaccin impotriva virusului hepatic C.

Hepatita tip D virala

Aceasta infectie apare doar la persoanele care au deja boala de tip B. Co-infectia cu virusurile hepatice B si D pe termen lung creste riscul de a dezvolta probleme grave, cum ar fi ciroza si cancer hepatic. Pana in prezent, nu a fost dezvoltat un vaccin specific pentru aceasta boala, dar vaccinul impotriva hepatitei B te poate proteja de hepatita D.

Hepatita tip E virala

Infectia cu virusul hepatic E este o afectiune acuta, care apare ca urmare a ingerarii de alimente si apa contaminata. Nu exista un vaccin aprobat pentru virusul hepatic de tip E.

Cum se transmite virusul hepatic?

Hepatitele de tip A si E

Sunt boli care se transmit prin consumul de alimente sau apa contaminata cu materii fecale infectate. Aceste tipuri sunt mai frecvente in zonele cu igiena precara si in cazul persoanelor care nu se spala bine pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de manipularea alimentelor. Ele se mai numesc si ”bolile mainilor murdare”. Totusi, infectiile hepatice A si E pot aparea si ca urmare a consumului de alimente insuficient gatite (carne de mistret, vanat sau crustacee).

Hepatitele B si C

Se raspandesc prin sange sau contactul cu lichide corporale infectioase. Mai des intalnite metode de transmitere sunt prin transfuzii de sange infectat, ace si seringi contaminate, instrumente medicale insuficient sterilizate sau prin folosirea produselor de igiena personala ale bolnavului.

In timp ce virusul B se transmite si prin contact sexual cu o persoana infectata, virusul hepatic C este mai putin transmisibil prin aceasta metoda. De asemenea, infectia cu virusul hepatic B poate fi transmisa de la mama la fat in momentul nasterii.

Hepatita D

Se transmite in acelasi mod ca hepatita de tip B.

NU te poti imbolnavi de hepatita in urmatoarele cazuri:

  • Prin tuse sau stranut de la o persoana bolnava
  • Prin imbratisarea sau strangerea mainii unei persoane infectate
  • Prin folosirea in comun a ustensilor de mancare sau stand langa o persoana care are hepatita

Simptomele hepatitei virale

simptomele hepatitei virale
Formele cronice (B si C) nu provoaca simptome in stadiile incipiente ale bolilor. Acestea se dezvolta lent, iar simptomele hepatitei virale pot fi atat de usoare incat de multe ori trec neobservate.  In schimb, hepatita acuta (A si E) prezinta rapid semne.

Simptome hepatite A si E

  • Oboseala si stare constanta de somnolenta
  • Simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra mica, dureri de cap si dureri musculare
  • Lipsa poftei de mancare
  • Urina inchisa la culoare
  • Materii fecale de culoare deschisa
  • Umflarea abdomenului si dureri abdominala
  • Pierdere in greutate inexplicabila
  • Icter (ingalbenirea pielii si ochilor)
  • Dureri articulare
  • Umflarea picioarelor si a gleznelor (edem)

Diagnosticul hepatitei virale

diagnosticul hepatitei virale
Diagnosticul hepatitei se stabileste pe baza unui examen fizic, a analizelor de sange si altor investigatii medicale care arata cat de multe leziuni hepatice exista.

  • Examenul fizic. In timpul consultului, medicul va verifica semnele de afectare a ficatului (icter, umflarea abdomenului, picioarelor, etc). De asemenea, el va intreba pacientul desprefactori care pot favoriza aparitia hepatitei (consumul de alcool, droguri, transfuzii de sange etc)
  • Analizele de sange. Acestea sunt utile pentru a verifica cat de grava este deteriorarea in ficat si cat de bine mai functioneaza acest organ vital.
  • Elastografia. Elastografia este o ecografie speciala care masoara rigiditatea ficatului.
  • Biopsia hepatica. Aceasta procedura presupune extragerea unei bucati mici de tesut din ficat si examinarea sa la microscop pentru a cauta semne de deteriorare sau boala.
  • Scanarile RMN (rezonanta magnetica) si CT (tomografie computerizata). Ele sunt folosite pentru a vedea daca este vorba de un cancer hepatic.

Tratamentul infectiilor hepatice virale

Tratamentul hepatitelor acute A si E

Tratamentul hepatitelor acute A si E include odihna, hidratarea corespunzatoare si consumul de alimente sanatoase care ajuta la ameliorarea simptomelor.

De asemenea, exista posibilitatea ca medicul sa sugereze anumite medicamente, de aceea este foarte important ca pacientul sa nu ia alta medicatie, vitamine si suplimente fara prescriptie medicala deoarece ar putea interfera cu tratamentul acordat de medic. In plus, este necesar sa se evite complet alcoolul si sa se efectueze controale regulate pentru a urmari evolutia bolii. Daca simptomele dureaza mai mult de 6 luni, este nevoie de un nou consult medical.

Tratamentul hepatitelor B si C

De obicei, hepatitele cronice de tip B si C se trateaza prin administrarea de medicamente antivirale care ataca virusul. Durata tratamentului depinde de gradul de deteriorare a ficatului, genotipul hepatitei si daca infectia este noua sau recurenta. Tratamentul poate provoca efecte adverse precum depresie, anemie, neutropenie (numar redus de celule albe care determina un risc crescut de infectii), probleme pulmonare sau oculare.

Tratamentul hepatitei D

Infectia cronica cu virusul hepatic D se trateaza cu medicamente numite interferoni si in plus, pot fi necesare medicamente pentru hepatita B. Daca apare insuficienta hepatica, cel mai probabil va fi nevoie de un transplant hepatic.

In cazul in care apar complicatii (ciroza hepatica sau chiar cancer de ficat), acestea necesita atat medicamente, cat si interventii chirurgicale si alte proceduri medicale.

Statisticile hepatitei virale

Hepatita este o problema semnificativa de sanatate globala, in special infectiile cronice B si C.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca peste 500 de milioane de persoane sunt infectate cu aceste virusuri hepatice, iar 1,5 milioane de bolnavi mor anual din cauza acestor infectii. Peste 80% dintre persoanele infectate nu stiu ca sufera de aceasta boala, ceea ce creste riscul de a dezvolta boli de ficat fatale si transmiterea virusului altor persoane, fara voie.

Conform datelor statistice, in cazul hepatitelor acute (A si E), riscul de complicatii si deces este foarte mic (0.1-0.3%). Cu toate acestea, adultii cu varsta de peste 50 de ani sau persoanele cu boli hepatice cronice subiacente au un risc mai mare de a dezvolta probleme grave de sanatate si deces.  

Preventia impotriva hepatitei virale

preventia impotriva hepatitei virale
Exista mai multe modalitati prin care poti reduce riscul de a face boala, si anume:

  • Vaccineaza-te impotriva virusurilor hepatice A si B
  • Protejeaza-te in timpul contactului sexual si limiteaza numarul de parteneri sexuali
  • Nu consuma droguri
  • Adopta o igiena personala buna, precum spalarea mainilor cu apa si sapun
  • Nu utiliza obiectele personale ale unei persoane infectate
  • Ia-ti masuri de precautie daca iti faci tatuaje sau piercing-uri si daca calatoresti in zone din lume cu igiena precara

Asadar, hepatitele virale sunt afectiuni ale ficatului provocate de infectia cu anumite virusuri hepatice. Unele tipuri sunt acute (pe termen scurt), iar altele cronice (pe termen lung). In principal, infectiile cronice pot provoca probleme grave de sanatate, precum ciroza hepatica sau cancer, insa exista un anumit risc si in cazul afectiunilor acute. Tine cont de informatiile din acest articol si ia-ti toate masurile de precautie pentru a te feri de boala.

Referinte:

https://www.ecdc.europa.eu/en/viral-hepatitis/facts

https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hepatitis/data-and-statistics