Urticaria la frig apare ca o reactie alergica si afecteaza pielea expusa la frig. Afectiunea se caracterizeaza prin eruptii cutanate, roseata si mancarime, simptome care apar de obicei in decurs de 5-10 minute de la expunerea pielii la temperaturi scazute.
Alergia la frig este rara, are cauze necunoscute si poate fi asociata cu o infectie sau alta afectiune medicala.
Afla din acest articol informatii utile despre urticaria la frig, inclusiv cum se manifesta si care este cel mai bun tratament!
Cum apare urticaria la frig?
Urticaria la frig este o afectiune cronica a pielii care apare dupa expunerea brusca la orice lucru rece. Este un raspuns imun al organismului care percepe gresit frigul ca pe o amenintare. Pentru a se apara si elimina invadatorul, corpul incepe sa elibereze histamina si alte substante chimice . Aceste substante provoaca inflamatii si urticarie.
O persoana alergica va experimenta reactii cutanate imediat dupa ce a atins un obiect rece sau a iesit afara la o temperatura scazuta. Aceleasi reactii pot aparea daca a inotat in apa rece, a mancat inghetata, a consumat bauturi reci sau a intrat intr-o camera racita cu un aparat de aer conditionat.
Urticaria la frig dureaza de obicei mai mult de 6 luni. In general, 1 din 3 persoane raporteaza ca simptomele lor dispar dupa cativa ani.
Simptomele alergiei la frig
Simptomele alergiei la frig difera de la o persoana la alta, variind de la usoare la foarte severe.
Ele apar de obicei in decurs de 5-10 minute de la expunerea la frig si dureaza 1-2 ore. Unele persoane pot avea reactii foarte grave, care includ probleme de respiratie sau chiar lesin.
Alergia la frig are urmatoarele simptome:
- Piele rosie, umflata si mancarime localizata. La unele persoane poate aparea senzatia de arsura. In cele mai multe cazuri, aceste reactii alergice se amelioreaza atunci cand pielea se incalzeste dupa ce este indepartata de frig.
- Umflarea buzelor atunci cand persoana alergica consuma alimente sau bauturi reci
- Umflarea mainilor la contactul cu obiecte reci
- Durere de cap
Chiar daca simptomele sunt usoare, persoana trebuie sa se adreseze unui medic. Acesta va stabili daca exista o alta conditie de baza care ar putea cauza eruptia cutanata.
In cazuri severe, exista o reactie alergica in tot corpul, care include soc anafilactic. Acesta se caracterizeaza prin urmatoarele semne:
- Umflarea limbii sau a gatului
- Tensiune arteriala scazuta
- Dificultati de respiratie
- Palpitatii la inima
- Anxietate
- Greata, varsaturi sau diaree
- Lesin si soc cardiovascular
Gradul de severitate al alergiei la frig depinde de intensitatea si durata stimulului rece.
Reactiile severe apar de obicei cand exista o expunere completa a pielii, de exemplu atunci cand persoana inoata in apa rece.
Cauzele alergiei la frig
Cauzele alergiei la frig nu sunt pe deplin cunoscute.
S-a observat ca acest tip de alergie afecteaza de obicei adultii tineri, in special femeile. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea la orice varsta.
Statisticile arata alergia la frig este destul de rara, si anume apare la aproximativ 5% din populatia globala.
Incidente mai mari se gasesc in regiunile lumii unde clima este mai rece.
De obicei, afectiunea debuteaza in adolescenta si, in cele mai multe cazuri, dureaza cativa ani, apoi dispare de la sine. Specialistii sustin ca urticaria la frig poate avea si o cauza genetica. Totusi, majoritatea cazurilor apar sporadic, la persoane care nu au antecedente familiale cu aceasta afectiune sau alte alergii.
Alergia la frig - cauze posibile
- Boli autoimune
- infectie virala care provoaca mononucleoza
- Varicela
- Hepatita virala
- Alte boli ale sangelui
Diagnostic
Diagnosticul de urticarie la frig se stabileste luand in considerare, in primul rand, semnele si simptomele experimentate de pacient. In plus, medicul va efectua si un test de stimulare la rece. Acesta implica plasarea unui obiect rece (cub de gheata) pe pielea pacientului timp de 1-5 minute. Persoanele alergice vor experimenta o eruptie cutanata, cu roseata si umflaturi la cateva minute de la expunere.
Cand medicul suspecteaza ca exista si boli asociate, se vor efectua mai multe teste si analize.
Tratament
Nu exista un tratament care sa vindece complet alergia la frig.
Cu toate acestea, prezentarea la un medic de specialitate este foarte importanta. Acesta va analiza daca nu exista alte cauze pentru aparitia simptomelor. Daca se depisteaza alte afectiuni, infectii sau parazitoze, pacientii cu alergie la frig vor urma un tratament care sa elimine bolile asociate.
Cand diagnosticul de urticarie este confirmat, evitarea expunerii la temperaturile foarte scazute este esentiala pentru a preveni aparitia altor reactii alergice. Masurile de preventie includ:
- Evitarea inotului in piscine cu apa rece, in rauri, lacuri etc
- Evitarea consumului de alimente si bauturi reci pentru a preveni inflamarea gatului
- Cand pacientul urmeaza sa fie programat pentru o interventie chirurgicala, este esential sa discute cu medicul chirurg despre alergia la frig astfel incat acesta sa ia masuri pentru a preveni simptomele induse de frig in sala de operatie.
In cele mai multe cazuri, alergia la frig dispare de la sine sau simptomele se amelioreaza dupa cativa ani. Totusi, in functie de severitatea afectiunii, medicul poate recomanda si un tratament medicamentos care sa includa:
- Antihistaminice. Aceste medicamente blocheaza efectul histaminei si ajuta la ameliorarea simptomelor.
- Omalizumab. Acesta este un medicament pentru astm, dar este utilizat in cazurile in care pacientii cu urticarie nu raspund la tratamentul cu antihistaminice.
Medicul poate recomanda si alte medicamente, inclusiv:
- Corticosteroizi
- Terapie cu hormoni sintetici
- Antibiotice
- Antagonisti ai leucotrienelor
- Alti imunosupresori
Pentru persoanele cu risc de anafilaxie, medicul va prescrie un auto-injector de epinefrina. Acesta este un dispozitiv medical prin care persoana alergica isi poate administra rapid o doza de epinefrina (adrenalina) la primul semn de soc anafilactic.
Asadar, alergia la frig este o afectiune cronica a pielii care poate provoca atat simptome usoare, cat si unele severe. Este esential sa consulti un medic la aparitia oricarei eruptii neobisnuite pe piele pentru un diagnostic corect si tratament adecvat.
Persoanele cu alergie la frig trebuie sa cunoasca simptomele si metodele de preventie pentru a evita situatiile neplacute.