Pe lângă tratamentul medical și psihologic, persoanele care suferă de tulburare bipolară au nevoie și de ajutorul celor dragi. Acest lucru este esențial pentru ei, pentru a-i ajuta să depășească problemele dificile.

Dragostea și ajutorul persoanelor dragi reprezintă un pilon important pentru persoanele care suferă de tulburare bipolară, întrucât aceștia vor avea rezultate mai bune în urma terapiei și vor fi mult mai motivați să primească ajutor.

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală ce afectează starea de spirit a persoanelor, iar pe termen lung poate avea repercursiuni severe în ceea ce privește relațiile interpersonale. Totuși, pentru starea de bine a pacientului este indicat ca acesta să primească atât ajutor medical cât și psihologic.

Tulburarea bipolară este descrisă prin schimbările necontrolabile și extreme a stării de spirit. Printre acestea se numără comportament maniacal sau hipomaniacal, caracterizat printr-un nivel uriaș de euforie, agitație, dar și depresie, stări îngrijorătoare de tristețe, lipsă de interes și oboseală continuă.

Cum poți să ajuți o persoană care suferă de tulburare bipolară, află mai jos:

Învață cât mai mult despre această boală

Primul pas pentru a veni în sprijinul unei persoane care suferă de tulburare bipolară este să înveți cât mai multe despre această boală. Acest lucru înseamnă să știi ce sunt simptomele depresive și maniacale, ce tratamente există și care sunt consecințele atacurilor.

Ajută-i să-și accepte diagnosticul

Pentru a primi ajutorul necesar este important ca un pacient să accepte diagnosticul primit. Ține cont de faptul că susținerea familiei și a prietenilor este importantă pentru un bolnav iar un pas important înainte de a începe terapia este să accepte că suferă de o boală. Este, de asemenea, important să fii precaut atunci când vorbești cu o persoană bipolară, deoarece n-ar fi bine ca aceasta să se simtă judecată sau presată.

Mergi la terapie

Pentru a ajuta o persoană cu tulburare bipolară este important să-i fi alături în momentele cheie, cum ar fi ședințele de terapie. Însoțind-o, o vei putea ajuta să nu se simtă singură, ceea ce va contribui la îmbunătățirea stării de bine, dar și a motivației.

Fii empatic și înțelegător

Să fii empatic înseamnă să te pui în pielea altei persoane, ceea ce te va ajuta să acționezi mai bine. Ascultă cu interes, rămâi calm, evită certurile și judecățile și nu aduce în discuție chestiuni ce pot fi interpretate, ce pot irita.

Monitorizează-le medicația

Cel mai eficient tratament pentru tulburarea bipolară este o combinație echilibrată de terapie și medicație. În cele mai multe cazuri, medicația este esențială pentru a asigura stabilitatea emoțională. Astfel, ca să-i vii în ajutor, poți supraveghea să-și ia tratamentul recomandat de medic.

Credit foto: Shutterstock