Creierul este alcătuit, potrivit specialiștilor, din 75% apă. Astfel, odată ce te deshidratezi, vei experimenta dificultăți cognitive, mai ales în ceea ce privește capacitatea de atenție și memorare.

Cea mai mare parte a corpului uman este compusă din apă. Tocmai de aceea, toate organele au nevoie de apă pentru a funcționa optim. Și, evident, apa este necesară și pentru funcționarea creierului. În același timp, există și mecanismul de eliminare a excesului de apă, care ajută la menținerea unui echilibru în organism. Din acest motiv, nu se cunoaște cantitatea maximă de apă pe care o poți consuma.

În timpul antrenamentelor intense, deshidratarea poate determina numeroase probleme, precum schimbări drastice în ceea ce privește termoreglarea, sporirea frecvenței de respirație în timpul antrenamentului, dar și apariția furnicăturilor și amorțelii la nivelul membrelor.

Potrivit unui studiu publicat în Nutrition Reviews în 2011, hidratarea este esențială pentru funcționarea creierului. Mai mult de atât, același studiu a arătat că deshidratarea poate determina schimbări ale stării de spirit, dar și probleme cognitive.

Totodată, un studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health a arătat că hidratarea este esențială pentru creier, deoarece acesta conține aproximativ 75% apă. În plus, dacă nu vei consuma o cantitate optimă de apă, vei afecta nivelul de electroliți din metabolism.

Tocmai de aceea, experții vă recomandă să consumați apă în fiecare zi, întrucât dacă nu veți consuma apă, veți ajunge să vă deshidratați, pentru că trebuie să țineți cont de faptul că pierdeți apă prin transpirație, urină și alte mecanisme.

Potrivit specialiștilor, atunci când nu te hidratezi corespunzător poți experimenta pierderi de memorie pe termen scurt, capacitatea de atenție îți va fi afectată, dar și puterea de reacție.

În plus, deshidratarea poate determina presiunea scăzută în creier, care este asociată cu stări de confuzie, dar și cu alte probleme de sănătate, precum demență ori letargie.

Cum recunoști deshidratarea

Setea excesivă, pielea uscată, oboseala musculară, senzația de gură uscată, letargia și iritabilitatea, scăderea urinării și a tensiunii arteriale, precum și durerile de cap și amețelile sunt doar câteva semne care pot arăta că ai nevoie să bei apă.

Credit foto: Shutterstock