Statisticile arata ca, la nivel mondial se inregistreaza anual peste 120 de milioane de cazuri de pneumonie la copii, din acestea rezultand 1 milion de decese. O mare parte din aceste cazuri ar putea fi evitate prin masuri de preventie simple, precum vaccinarea, imbunatatirea imunitatii si pastrarea unei igiene sanitare corespunzatoare. Diagnosticarea corecta si la timp a pneumoniei este cruciala pentru vindecarea acestei afectiuni pulmonare.
Afla din acest articol informatii utile despre pneumonia la copii, inclusiv cum poti recunoaste rapid simptomele si cum iti poti proteja copilul de imbolnavire!
- Pneumonia copii - cauze
- Pneumonia copii - simptome
- Diagnostic pneumonie copii
- Tratament pneumonie copii
- Tratament pentru ameliorarea simptomelor
- Cat dureaza pneumonia la copii?
- Complicatiile pneumoniei la copii
- Metode de preventie
Pneumonia copii - cauze
Cauza pneumoniei la copii este infectia cu o bacterie sau un virus.
Uneori, pneumonia poate fi provocata si de infectia cu ciuperci, insa aceasta cauza este mai putin frecventa.
Bacteriile si virusurile se pot raspandi prin contactul direct cu o persoana care este deja infectata. Cei mai comuni agenti patogeni care cauzeaza pneumonia la copii sunt:
- Streptococcus pneumoniae. Aceasta bacterie este principala cauza pentru majoritatea cazurilor de pneumonii la copii.
- Micoplasma. De obicei, aceasta bacterie provoaca o forma mai usoara a bolii.
- Streptococ de grup B
- Staphylococcus aureus
- Virusul sincitial respirator. Acesta se observa cel mai adesea la copiii mai mici de 5 ani.
- Virusul parainfluenza
- Virusul gripal
- Adenovirus
Copiii mici, sub 5 ani si cei care au un sistem imunitar scazut sunt mai predispusi la imbolnavire. Cel mai mare risc de pneumonie il au urmatorii copii:
- Cei care au fost spitalizati recent intr-o unitate de terapie intensiva
- Cei care au alte infectii respiratorii sau pulmonare (de exemplu bolnavii de astm sau fibroza chistica)
- Cei care sufera de alte boli cronice (diabet, cancer etc)
- Cei care au varsta mai mica de 2 ani si au fost expusi fumatului pasiv
Pneumonia copii - simptome
Simptomele difera de la un copil la altul si depind, de asemenea, de cauza pneumoniei. Cazurile de pneumonie bacteriana tind sa apara brusc cu aceste simptome:
- Tuse care produce mucus de culoare galben-verzuie. Uneori sputa poate contine sange.
- Durere toracica. De obicei, aceasta durere in piept este resimtita mai puternic atunci cand copilul respira sau tuseste.
- Varsaturi sau diaree
- Pierderea poftei de mancare
- Lipsa energiei si oboseala
- Febra
Simptomele timpurii ale pneumoniei virale sunt similare cu cele ale pneumoniei bacteriene, insa problemele de respiratie se dezvolta mai lent. Treptat, copilul are o respiratie suieratoare si o tuse care se agraveaza. In plus fata de simptomele prezentate mai sus, pneumonia virala are urmatoarele semne:
- Frisoane si transpiratie excesiva
- Respiratie rapida sau grea
- Cefalee (dureri de cap)
- Schimbarea starii mentale a copilului (agitatie, iritabilitate)
- Stare generala de rau
Diagnostic pneumonie copii
Diagnosticul pneumoniei la copii se va stabili pe baza unui consult medical. Medicul pediatru va observa starea pacientului, va verifica cum respira si va efectua o auscultatie la plamani pentru a identifica eventual probleme de respiratie. Daca medicul suspecteaza pneumonia, va recomanda efectuarea unei radiografii toracice. Aceasta ajuta la aflarea localizarii pneumoniei. Alte teste necesare pentru confirmarea diagnosticului sunt:
- Analize de sange. Acestea sunt necesare pentru a identifica semne ale unei infectii. In plus, un test de gaze arteriale din sange analizeaza cantitatea de dioxid de carbon si oxigen din sange.
- Cultura sputei. Mucusul care este expectorat este analizat pentru a depista semne de infectie. Totusi, acest test nu se face in mod obisnuit, deoarece este greu sa obtii probe de sputa de la copii.
- Oximetria pulsului. Cu ajutorul oximetrului se poate masura cantitatea de oxigen din sange.
Alte investigatii medicale care se fac foarte rar si in cazuri foarte grave sunt:
- Tomografie toracica
- Bronhoscopie
- Cultura fluidului pleural
Tratament pneumonie copii
Tratamentul pneumoniei la copii depinde de agentul cauzator si gravitatea bolii. Pneumonia virala nu se trateaza cu antibiotice deoarece acestea functioneaza numai impotriva bacteriilor, nu si a virusurilor. De obicei, in aceste cazuri de pneumonie, se acorda medicamente antivirale (in fazele incipiente ale bolii). Pneumonia bacteriana se trateaza cu antibiotice orale. Tipul de antibiotic se stabileste in functie de tipul de bacterii despre care se crede ca a cauzat pneumonia. Antibioticele trebuie luate pe toata durata recomandata de medic, altfel exista riscul ca bacteriile sa devina rezistente la antibiotic si sa provoace mari probleme de sanatate.
In mod obisnuit, tratamentul pneumoniei se poate face la domiciliu. Spitalizarea in cazurile:
- Copilul are varsta sub 2 luni
- Pneumonia provoaca febra ridicata pe o perioada mai lunga de timp
- Copilul are probleme mari de respiratie sau are nevoie de oxigen
- Prezinta varsaturi si nu poate lua medicamentul prescris de un medic specialist
- Pacientul are o infectie pulmonara care s-ar putea raspandi in sange
- Copilul bolnav are alte afectiuni si un sistem imunitar foarte slabit
- Copilul prezinta semne de deshidratare
- Nu a raspuns la tratamentul initial cu antibiotice
In spital, pacientul poate fi tratat cu antibiotice administrate pe cale intravenoasa sau inhalatorie, dar si tratamente de respiratie. Cazurile mai grave ar putea fi tratate in sectia de terapie intensiva.
Tratament pentru ameliorarea simptomelor
Pe langa medicamente, in cazul pneumoniei este necesar si un tratament pentru ameliorarea simptomelor. Acesta include:
- Bai cu aburi si umidifierea camerei. Acestea ajuta la deschiderea cailor respiratorii si usurarea respiratiei.
- Cresterea aportului de lichide. Apa, supele si ceaiurile ajuta la hidratarea corespunzatoare a organismului si eliminarea mai usoara a mucusului.
- Evitarea expunerii la fumatul pasiv. Daca fumezi, renunta sa fumezi in preajma copilului sau in casa. Fumul de tigara agraveaza simptomele si impiedica vindecarea.
- Medicamente care reduc febra si durerile in piept
- Tratament naturist. Unele plante medicinale au efect calmant asupra tractului respirator sau efect expectorant al secretiilor bronhice. Ii poti pregati copilului un ceai de menta, eucalipt, ciubotica cucucului, ceai de turmeric sau ghimbir. De asemenea, pentru copiii mai mari, gargara cu apa sarata poate ajuta la calmarea gatului iritat.
- Multa odihna. Cand este bolnav, sistemul imunitar al copilului este mai slabit. Prin urmare, pentru ca organismul sa lupte impotriva infectiei, pacientul trebuie sa se odihneasca foarte mult.
De obicei, medicamentele pentru tuse NU se recomanda in tratamentul pneumoniei la copii. De asemenea, nu se administreaza celor mici aspirina, deoarece poate provoca sindromul Reye, o boala care poate fi fatala.
Cat dureaza pneumonia la copii?
Daca pacientul urmeaza tratamentul prescris de un medic specialist si nu apare nicio complicatie, pneumonia dureaza cateva saptamani sa se vindece. Totusi, perioada de recuperare depinde de gravitatea bolii si starea generala de sanatate a copilului.
Pneumonia bacteriana ar trebui sa se vindece in 2-3 saptamani. Pneumonia virala dureaza de obicei 4-6 saptamani. Totusi, chiar daca simptomele se amelioreaza, pacientul se poate simti obosit si dupa 2-3 luni de la boala.
Complicatiile pneumoniei la copii
In unele cazuri, pot aparea complicatii ale pneumoniei la copii.
Complicatii ale pneumoniei la copii:
- Infectie bacteriana concomitenta, rezultand un abces pulmonar, empiem sau revarsat pleural
- Sepsis cu insuficienta secundara a organelor multiple
- Insuficienta respiratorie acuta
- Colaps cardiovascular
- Sindromul de detresa respiratorie (o forma severa de insuficienta respiratorie)
- Sindrom uremic hemolitic care provoaca insuficienta renala
- Pneumonie necrotizanta (leziuni pulmonare permanente)
- Deces
Metode de preventie
Unele tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin vaccinare.
Copiii incepand cu varsta de 2 luni pot fi imunizati impotriva virusului Haemophilus Influenzae si Pertussis.
De asemenea, vaccinul antigripal este recomandat tuturor copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 19 ani. Acesta este recomandat in special pentru copiii care au o boli cronice, precum afectiuni cardiace, pulmonare sau astm.
Totodata, pneumonia poate fi tinuta deoparte printr-o igiena foarte buna. Copiii trebuie invatati sa-si acopere nasul si gura atunci cand tusesc sau stranuta si sa se spele mai des pe maini. Aceste masuri ajuta si la prevenirea altor infectii respiratorii, dar nu numai.
Avand in vedere faptul ca pneumonia afecteaza in special copiii cu sistem imunitar scazut, este important sa-i intaresti celui mic imunitatea. Acest lucru se poate face prin alaptarea exclusiva la san cel putin 6 luni. In ceea ce priveste copiii mai mari, este esential sa-i oferi copilului tau o dieta sanatoasa, bazata pe alimente bogate in substante nutritive.
In concluzie, pneumonia apare de obicei la copiii cu sistem imunitar scazut.
Simptomele pneumoniei sunt similare cu cele de gripa sau raceala, insa este important sa te adresezi de urgenta unui medic specialist daca observi probleme de respiratie, febra care nu trece sau alte simptome mai grave. Daca nu este tratata, pneumonia poate provoca probleme mari de sanatate, inclusiv decesul pacientului.
Referinte: