Pneumonia pneumococica sau streptococica este un tip de pneumonie dobandita in comunitate.
De obicei se vindeca fara necroza sau cicatrici. Majoritatea cazurilor nu progreseaza catre afectarea intregului lob al plamanului (pneumonie lobara) si se limiteaza la bronhopneumonie (afecteaza bronhiolele si alveolele pulmonare adiacente). Cu toate acestea, in unele cazuri, aceasta pneumonie poate fi virulenta. Ea poate provoca pneumonie necrozanta, bacteremie si deces, in ciuda tratamentului rapid cu antibiotice.
Afla din acest articol informatii utile despre pneumonia pneumococica, inclusiv cauze, simptome si tratament!
- Cauze pneumonie pneumococica
- Pneumonie pneumococica - factori de risc
- Simptome pneumonia pneumococica
- Complicatii pneumonie pneumococica
- Tratament pneumonie pneumococica
- Preventie: vaccinul pneumococic
Cauze pneumonie pneumococica
Pneumonia pneumococica este provocata de bacteria Streptococcus pneumoniae.
Acest pneumococ se gaseste frecvent la indivizi sanatosi in cavitatea bucala si in faringe. El se poate raspandi prin picaturi in aer, atunci cand o persoana cu infectie tuseste sau stranuta. Pneumococul nu se raspandeste prin alimente sau apa contaminate.
La majoritatea persoanelor, sistemul imunitar opreste germenii sa se deplaseze in organism. Insa, daca un individ are o imunitate scazuta, bacteria se poate raspandi in plamani provocand pneumonie sau in alte parti ale corpului, de exemplu sinusuri, sange, ureche sau chiar creier.
Pneumonie pneumococica - factori de risc
Cei mai predispusi la imbolnavire sunt persoanele cu sistem imunitar scazut Acestea pot fi:
- Copiii sub 5 ani sau varstnicii peste 65 de ani
- Persoanele care au o alta afectiune medicala (in special cei cu boli cronice precum diabet, boli de inima, rinichi, disfunctia splinei etc)
- Fumatorii
- Persoanele care locuiesc in unitati de ingrijire pe termen lung
- Persoanele cu aparat auditiv (implant cohlear)
- Pacientii care au suferit o interventie chirurgicala de transplant de organe
- Bolnavii care iau medicamente care suprima sistemul imunitar sau fac terapie impotriva cancerului
Simptome pneumonia pneumococica
Simptomele pneumoniei pneumococice sunt similare cu ale altor infectii respiratorii, insa sunt mult mai grave. Acestea includ:
- Febra de peste 39 de grade Celsius
- Frisoane
- Dureri de cap si senzatia de gat intepenit
- Tuse
- Respiratie rapida sau dificultati de respiratie
- Fotofobie (sensibilitate la lumina)
- Dureri in piept (junghi toracic)
- Dureri de ureche
Unii pacienti mai in varsta pot prezenta doar confuzie si o stare generala de letargie, fara sa aiba simptomele prezentate mai sus.
Complicatii pneumonie pneumococica
Cele mai frecvente complicatii ale pneumoniei pneumococice includ otita (infectia urechii) sau sinuzita (infectia sinusurilor). Alte probleme severe cauzate de aceasta boala pulmonara pot fi:
- Empiem (infectia spatiului dintre membranele care inconjoara plamanii si cavitatea toracica)
Simptomele acestei infectii includ: febra si transpiratii nocturne, lipsa de energie, respiratie dificila, dureri in piept, tuse cu sputa.
- Pericardita (inflamatia sacului care inconjoara inima)
Simptomele pericarditei includ: febra, tuse, dificultati de respiratie, dureri in piept, ameteala, hipotensiune, tahicardie (ritm cardiac accelerat).
- Abces pulmonar (colectarea de puroi in plamani).
De obicei, abcesele se trateaza cu antibiotice Totusi, in unele cazuri este nevoie de drenarea lor prin interventie chirurgicala. Desi rar, abcesele pulmonare pot pune viata pacientului in pericol.
- Bacteremie (infectia sangelui)
Aceasta conditie medicala este deosebit de periculoasa. Netratata se poate transforma in septicemie, iar aceasta poate provoca decesul pacientului. Bacteremia pneumococica ucide aproximativ 1 din 30 de copii si 1 din 7 adulti infectati. Pentru cei care supravietuiesc, bacteremia poate duce la pierderea membrelor.
- Sepsis (infectie extinsa in corp)
Complicatiile care pot aparea in urma infectiei pneumococice includ in principal insuficienta organelor (de exemplu insuficienta renala, leziuni ale creierului, plamanilor sau inimii). In final, sepsisul provoca moartea bolnavului. Simptomele includ febra, frisoane, piele subtire, confuzie, ritm cardiac rapid, transpiratie abundenta, dificultati de respiratie si durere severa.
- Meningita (infectia membranelor care acopera creierul si maduva spinarii)
Simptomele clasice ale meningitei sunt: gat intepenit, febra, durere de cap, sensibilitate la lumina si confuzie. Bebelusii bolnavi de meningita nu au pofta de mancare, sunt letargici si vomita. Conform statisticilor, aproximativ 1 din 12 copii si 1 din 7 varstnici care sufera de meningita pneumococica mor din cauza infectiei. Cei care supravietuiesc raman cu probleme grave pe termen lung, precum pierderea auzului sau intarzierea dezvoltarii.
- Deces
Unul din 20 de bolnavi cu pneumonie pneumococica moare din cauza complicatiilor grave de sanatate.
Tratament pneumonie pneumococica
Pentru infectiile pneumocicice, tratamentul standard este administrarea de antibiotice.
Medicul va recomanda o testare a sensibilitatii la antibiotice. Aceasta arata exact ce medicamente sunt cele mai eficiente pentru a elimina bacteria. In cazuri severe, unde nu se mai poate astepta rezultatul testarii sensibilitatii, medicul va prescrie antibiotice cu spectru larg. Acestea lucreaza impotriva unei game largi de bacterii.
Pacientul se va simti mai bine dupa 2 zile de la administrarea antibioticelor. Febra ar trebui sa dispara, iar durerile toracice sa se reduca in intensitate. Daca simptomele nu se amelioreaza sau se agraveaza, este esential sa consulti un medic. Este posibil ca acesta sa schimbe tratamentul si sa efectueze noi teste pentru a depista alte eventuale probleme.
In general, este o infectie respiratorie care poate fi tratata la domiciliu. Cu toate acestea, unele persoane cu simptome mai grave necesita spitalizare. In aceste situatii, cel mai probabil, pacientul va primi oxigen suplimentar sau va urma alte forme de tratament.
Preventie: vaccinul pneumococic
Cea mai buna masura de preventie impotriva acestei boli respiratorii este vaccinul pneumococic.
Exista mai multe tulpini de Streptococcus pneumoniae si niciun vaccin nu poate proteja impotriva tuturor. Totusi, vaccinurile disponibile pot ajuta la prevenirea infectiei cu cele mai frecvente tulpini ale acestei bacterii.
Cele mai cunoscute vaccinuri sunt:
- vaccinul pneumococic conjugat
- vaccinul polizaharidic pneumococic
Pentru protectia impotriva infectiei pneumococice, persoanele cu risc crescut de imbolnavire ar trebui imunizate. Acestea sunt:
- copiii sub 2 ani
- adultii cu varsta peste 65 de ani
- adultii care prezinta si alte afectiuni medicale
- persoanele care fumeaza sau au astm
Alte masuri de protectie includ:
- Igiena sanitara corespunzatoare. Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun ajuta la prevenirea infectarii.
- Cresterea imunitatii. La sugari este recomandata alaptarea exlusiva la san cel putin pana la varsta de 6 luni. Adultii isi pot intari sistemul imunitar printr-o alimentatie sanatoasa si miscare regulata.
In concluzie, pneumonia pneumococica este o afectiune pulmonara cauzata de infectia cu un pneumococ.
Daca nu este tratata, boala poate provoca complicatii grave de sanatate, inclusiv moartea pacientului. Daca te afli in categoria persoanelor cu risc crescut de imbolnavire sau prezinti simptomele unei infectii pneumococice, este esential sa te prezinti de urgenta la medic.
Referinte: