O alergie apare atunci cand sistemul imunitar al unei persoane are o sensibilitate excesiva la o substanta inofensiva, precum polen, praf, mucegai, alimente si altele.
Aceste substante se numesc alergeni si pot declansa reactii alergice atunci cand intra in contact cu pielea persoanei alergice sau sunt inhalati, ingerati sau injectati. Afla din acest articol cum se manifesta o reactie alergica, cat dureaza si ce trebuie sa faci pentru a o trata!
Simptome alergie
Simptomele alergiilor variaza in functie de modul in care alergenul a intrat in contact cu persoana alergica (inhalat, inghitit, injectat sau atins). De asemenea, cantitatea de alergen are un rol important pentru determinarea severitatii reactiei alergice.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- Mancarime
- Eruptie cutanata, roseata sau urticarie
- Stranut
- Nas infundat
- Ochi aposi si rosii
- Dificultati de respiratie, respiratie suieratoare sau zgomotoasa
- Crize de astm
- Tuse
- Umflaturi in diferite parti ale corpului
- Dureri de stomac, greata sau varsaturi
- Ameteala
De obicei, alergiile provoaca simptome usoare. Totusi, in unele cazuri, poate aparea socul anafilactic. Acesta reprezinta cea mai severa reactie alergica posibila si este considerata o urgenta medicala. Anafilaxia poate fi fatala, astfel trebuie tratata cu injectii cu epinefrina (adrenalina).
Simptomele socului anafilactic includ:
- Dificultati de respiratie
- Umflarea gatului, buzelor si a limbii
- Albastrirea pielii
- Scaderea brusca a tensiunii arteriale
- Lesin
Cat dureaza alergia?
Reactiile alergice pot dura de la cateva ore pana la cateva zile.
Daca expunerea la alergeni continua (de exemplu in timpul sezonului de polen), reactiile alergice pot dura cateva saptamani sau luni.
Cat dureaza rinita alergica sezoniera?
Rinita alergica sau alergia la polen este prezenta pe toata durata sezonului de polen.
Acesta depinde de mai multi factori, printre care: arealul geografic, vegetatia, precipitatiile si clima dintr-o anumita zona. Nivelul de dioxid de carbon din aer este, de asemenea, un factor esential care poate influenta cantitatea de polen din aer.
In functie de tipul de polen, exista mai multe perioade de polenizare:
- Pentru arbori (mesteacan, stejar, alun, fag, arin) -sezonul de polen este in perioada februarie-aprilie.
- Pentru graminee salbatice si de cultura (iarba de gazon, grau, orz, ovaz, secara, etc) – sezonul de polen este in lunile aprilie-iunie.
- Pentru buruieni si ierburi (ambrozie, macris, patlagina, urzica) -sezonul de polen este in iulie-septembrie, dar se poate intinde pana in octombrie.
Cat dureaza alergiile alimentare?
Simptomele alergiei alimentare pot aparea la cateva minute sau ore dupa ingerarea alergenului.
Severitatea reactiei alergice depinde de tipul si cantitatea de alergen consumat.
De obicei, simptomele cauzate de alergiile alimentare se potolesc in momentul in care reactia de baza se opreste. Astfel, eruptiile cutanate ar trebui sa dispara in 1-2 zile. Daca persoana alergica se scarpina, poate creste riscul de infectie si dureaza mai mult sa se vindece.
In cazuri foarte rare, poate aparea un al doilea val de simptome alergice, in 4 ore dupa reactia initiala.
Tratamentul alergiei
Tratamentul alergiei depinde de tipul si severitatea reactiei alergice.
In general, medicul recomanda administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor.
Cele mai folosite medicamente pentru tratarea alergiilor sunt antihistaminicele. Acestea ajuta la atenuarea mancarimii, inflamatiei si disconfortului general. Exista antihistaminice diferite, fiecare cu un alt ingredient activ. Unele pot functiona mai bine decat altele, in functie de simptome si particularitatiele fiecarui individ. Prin urmare, este important sa discuti cu medicul alergolog pentru a vedea care este cel mai bun antihistaminic pentru tine.
Exista si alte metode de tratare a diferitelor tipuri de alergii, iata mai jos care sunt acestea!
Daca ai reactii alergice cutanate:
- Spala-te pe maini si fata, precum si orice suprafete care ar fi putut intra in contact cu alimentele suspectate. De exemplu, poti face un dus rapid pentru prevenirea altor eruptii cutanate.
- Aplica o crema sau un gel linistitor. Daca eruptia cutanata este deranjanta, poti apela la o crema fara prescriptie medicala, precum hidrocortizonul.
Daca ai o reactie alergica la nivelul mucoasei nazale:
- Aplica spray-uri intranazale cu steroizi. Acestea ajuta la reducerea inflamatiilor mucoasei nazale.
- Foloseste decongestionante. Acestea ajuta la eliberarea pasajelor nazale si usureaza respiratia. Totusi, ele nu sunt recomandate decat pentru o perioada scurta deoarece pot produce efecte secundare.
Daca ai reactii alergice la nivelul ochilor:
- Aplica comprese reci pe ochi. Aceasta este o solutie temporara pentru a ameliora inflamatia.
- Utilizeaza lacrimi artificiale. Picaturile amelioreaza temporar alergiile oculare prin spalarea alergenilor din ochi. De asemenea, ele trateaza ochii uscati si iritati, adaugand umiditate.
Imunoterapia este o metoda eficienta de tratament a alergiilor severe si persistente. Ea are ca scop desensibilizarea progresiva a sistemului imunitar al persoanei alergice. Procedura implica expunerea repetata la doze scazute de alergen, prin administrarea de injectii (imunoteratie subcutanata) sau tablete sub limba (imunoterapie sublinguala). Imunoterapia dureaza intre 3 si 5 ani.
Asadar, reactia alergica poate dura cateva ore sau zile. In cazul alergiilor sezoniere, simptomele pot dura saptamani sau chiar luni. Discuta cu medicul pentru a stabili un plan de tratament personalizat care amelioreaza sau elimina simptomele de la inceput.