Un test de alergie se efectueaza pentru a identifica substanta care provoca o reactie alergica.
Unele persoane pot fi alergice la diverse substante din mediu, care in mod obisnuit sunt inofensive. Totusi, sistemul imunitar al acestor oameni identifica gresit substantele ca fiind daunatoare si incearca sa le elimine. Astfel de substante se numesc alergeni si includ: mucegaiul, polenul, intepaturi de albine, unele materiale, alimente si altele.
Afla din acest articol principalele teste de alergie si cum se efectueaza acestea!
- Cand ai nevoie de un test de alergie?
- Semne si simptome
- Tipuri de teste de alergie
- Ce riscuri pot avea testele de alergie?
Cand ai nevoie de un test de alergie?
Alergiile se declanseaza ca urmare a reactiei exagerate a sistemului imunitar al unor persoane la anumite substante din mediul inconjurator.
Aceste substante sunt inofensive, insa organismul unor oameni le considera a fi daunatoare. Prin urmare, incearca sa se apere impotriva lor, eliberand histamina si alte substante chimice ce provoaca diverse reactii alergice. Cu cat sistemul imunitar este mai sensibil la o substanta care declanseaza o reactie alergica, cu atat simptomele sunt mai severe.
Semne si simptome alergii frecvente
- Ochii aposi sau rosii
- Stranut
- Congestie nazala
- Sinusuri blocate
- Eruptii cutanate
- Mancarime de ochi, ureche, piele sau nas
- Dificultati de respiratie
Daca observi unul sau mai multe simptome din cele de mai sus, este important sa discuti cu un medic. Acesta, pe baza consultului fizic si istoricului medical familial, poate recomanda efectuarea unor teste de alergie.
In cazuri rare, o alergie poate duce la un soc anafilactic. In acest caz, caile respiratorii devin inguste, ceea ce degtermina o respiratie dificila si o scadere severa a tensiunii arteriale. Socul anafilactic este o urgenta medicala deoarece poate pune viata pacientului in pericol.
Ce alergeni pot fi depistati prin testul de alergie?
Exista mai multe tipuri de alergeni ce provoaca reactii alergice si pot fi depistati prin teste de alergie specifice:
- Alergenii inhalati
Ei afecteaza corpul atunci cand intra in plamani, membranele narilor sau ale gatului. Polenul, praful si mucegaiul sunt cei mai frecventi alergeni inhalatori.
Alergiile la polen apar in special primavara, vara si toamna, cand plantele elibereaza mici boabe de polen pentru a fertiliza alte plante din aceeasi specie. Particulele de polen se raspandesc foarte usor prin aer.
Acarienii de praf sunt insecte minuscule ce traiesc in interior, in incaperi calde si cu umezeala mare. Ei pot fi gasiti in special in perne, saltele, arcuri, paturi, covoare, jucarii de plus sau canapele.
Mucegaiul poate fi gasit atat in exterior (in busteni putreziti, compost, ierburi), cat si in interior (in baie, bucatarie si alte zone umede).
Principalele simptome ale alergiilor cauzate de alergeni aerieni sunt similar cu cele ale racelii si gripei. Acestea includ:
- Stranut
- Secretii nazale sau nas infundat
- Ochi rosii sau aposi
- Senzatie de mancarime la nivelul nasului, gurii sau gatului
- Piele iritata
- Scurgere postnazala (un flux de mucus din spatele nasului in gat)
- Presiune la nivelul sinusurilor
- Tuse
- Alergenii ingerati
Prezenti in anumite alimente. Studiile arata ca 8 alimente sunt responsabile pentru provocarea a 90% din reactiile alergice. Acestea sunt: lapte de vaca, oua, peste, arahide, nuci, soia, grau si fructe de mare. De asemenea, in cazuri rare, anumite medicamente pot provoca reactii alergice.
De obicei, cele mai comune simptome ale unei alergii alimentare includ:
- Senzatia de mancarime in gura si gat
- Senzatia de arsura in buze si gura
- Umflarea fetei, a ochilor si buzelor
- Eruptii cutanate (urticarie)
- Nas congestionat sau secretii nazale
- Greata, varsaturi si/sau diaree
- Ochi inrositi sau aposi
- Alergenii de contact
Acestia produc o reactie alergica atunci cand intra in contact cu pielea. Exemple de alergeni de contact: iedera otravitoare, diverse substante chimice, produse de igiena si cosmetica (detergent, creme, produse de machiaj), materiale (nichel), etc.
Principalele simptome ale alergiilor cauzate de alergeni de contact includ:
- Mancarimea pielii, roseata si umflaturi ale pielii
- Eczema
- Piele solzoasa
Tipuri de teste de alergie
In prezent, 2 tipuri de teste de alergie sunt considerate a fi cele mai eficiente in a depista tipul de alergen responsabil pentru declansarea alergiei.
Acestea sunt:
- Teste cutanate
- Teste de sange
Teste cutanate
Testele cutanate pot identifica o gama variata de alergeni. Existra 3 tipuri de teste cutanate, si anume:
- Prick test.
Acestea este cel mai folosit test de diagnostic al alergiilor. Consta in zgarierea usoara a pielii si plasarea in zona zgariata a unei solutii ce contine anumiti alergeni. Medicul va urmari apoi reactia organismului la substanta straina. Daca pacientul este alergic, in 15-20 de minute ar trebui sa apara o roseata, umflatura sau mancarime a pielii in locul respectiv.
- Test intradermic.
Daca testul de zgarieturi nu este concludent, medicul alergolog va recomanda un test cutanat intradermic. Acesta necesita injectarea unei cantitati mici de alergen in stratul superior al pielii. Medicul va monitoriza reactia.
- Patch test.
Acesta implica utilizarea de plasturi adezivi incarcati cu alergeni suspectati si plasarea acestor plasturi pe piele. Plasturii vor ramane pe corp timp de 48 de ore, apoi medicul ii va verifica si va vedea reactia organismului. Plasturii vor fi verificati din nou la 72 pana la 96 de ore. Se recomanda ca pe perioada acestui test sa se evite activitatile fizice intense care provoaca transpiratie excesiva.
Teste de sange
Testele cutanate sunt foarte eficiente si, de obicei, sigure pentru copii si adulti. Totusi, exista situatii in care acestea nu pot fi efectuate din urmatoarele motive:
- Daca pacientul a avut pana acum o reactie alergica severa
- Persoana supecta de alergie ia medicamente ce pot interfera cu rezultatele testelor (antihistaminice, antidepresive, medicamente de arsuri la stomac).
- Pacientul are anumite afectiuni ale pielii
Testarea sangelui se face pentru a depista prezenta unui nivel crescut al anticorpilor de tipul imunoglobulinei E (IgE). Acestia sunt produsi de sistemul imunitar ca reactie alergica la contactul cu diversi alergeni, precum: acarienii de praf, polenul, mucegaiul, unele animale si alimente.
Daca pacientul este alergic, poate avea mai multi dintre acesti anticorpi in sange. Dar acest test singur nu este neaparat concludent deoarece un numar mai mare de anticorpi IgE poate fi cauzat si de fumat sau de o infectie cu paraziti.
Ce riscuri pot avea testele de alergie?
Testele alergice pot provoca simptome usoare, precum mancarime, roseata si umflaturi ale pielii. Uneori, pe piele apar mici umflaturi sub forma de stup. Reactiile pot dura de obicei cateva ore sau zile. si cremele usoare cu steroizi topici le pot atenua.
In cazuri rare, testele produc o reactie alergica imediata, severa, ce necesita asistenta medicala. Din acest motiv, testele trebuie efectuate intr-un cabinet medical, cu echipamente adecvate. In cazul in care apare socul anafilactic, medicul trebuie sa aiba la indemana epinefrina, singurul tratament pentru aceasta reactive severa.
In concluzie, testele de alergie ajuta la identificarea tipului de alergen ce provoaca o reactie alergica.
Discuta cu medicul pentru a stabili care este cel mai potrivit pentru tine. Astfel de teste ar trebuie efectuate doar sub supraveghere medicala pentru a evita reactiile alergice severe si aparitia socului anafilactic.