Valorile acidului uric din organism n-ar trebui să depășească limitele normale, întrucât atunci apare guta, o formă dureroasă de artrită, datorata cristalelor formate în interiorul articulatiilor. Tocmai de aceea, este indicat să fii atentă la dieta ta, dar și să-ți ții sub control greutatea.

Acidul uric în exces este întâlnit, îndeosebi, în cazul persoanelor care aleg să consume și multă mâncare și mult alcool. Totuși, acesta poate fi ținut sub control prin alimentație.

Potrivit specialiștilor, acidul uric nu determină probleme de sănătate dacă se găsește în limite normale, fiind secretat de rinichi. Uneori, aceștia secretă o cantitate mai mare de acid uric, fapt pentru care ar fi bine să fii precaută în ceea ce privește alimentația ta.

Care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți, află mai jos:

Purinele sunt acele componente care se găsesc în mod natural în organism. Atunci când sunt descompun, ele se transformă în acid uric. Tocmai de aceea, este important să reduci consumul de alimente bogate în purine, printre care se numără ficatul, rinichii, pâinea dulce, carnea roșie, peștele și fructele de mare grase, precum sardine, hamsii, ton, creveți și crab, cârnați, brânzeturi fermentate, dar și legume precum sparanghel, pere, spanac și roșii.

Deși e complicat să elimini alimentele grase din dietă, mai ales când obișnuiești să mănânci alimente grase, este indicat să optezi pentru uleiul de măsline extra virgin. Îl poți folosi și la gătit, dar și pentru condimentarea salatelor.

Fructoza nu este deloc benefică pentru sănătate

Fructoza este singurul carbohidrat pe care oamenii de știință l-au asociat cu metabolizarea acidului uric. Astfel, este bine să eliminați din dietă sucurile carbogazoase și alte băuturi îndulcite. Riscul de gută este de două ori mai mare în cazul persoanelor care consumă două sau mai multe băuturi îndulcite pe zi.

Alcoolul, inamicul persoanelor diagnosticate cu gută 

Băuturile alcoolice trebuie, de asemenea, să fie eliminate din dietă, întrucât riscul de a dezvolta gută este mai mult de dulbu în cazul bărbaților care beau 50 de grame de alcool pe zi, comparativ cu cei care nu beau alcool. De asemenea, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, consumul de alcool este asociat cu hiperuricemie.

De cealaltă parte, alimentele permise în cazul persoanelor care suferă de gută sunt fructele, precum cireșele, legumele, precum cartofii, mazărea, ciupercile, vinetele și legumele, nucile, cerealele integrale, produsele lactate, ouăle, cafeaua, ceaiul verde, dar și uleiul de cocos, semințele de in.

Credit foto: Shutterstock