Durerile sunt provocate, fără doar și poate, de inflamațiile care apar în organism. De multe ori, însă, inflamațiile cronice joacă un rol important în apariția bolilor de inimă, a artritei, a astmului, a cancerului și a demenței. Tocmai de aceea, controlând inflamațiile din organism ar trebui să poți controla durerile și riscul de a dezvolta anumite afecțiuni.

Astfel, potrivit nutriționiștilor, alimentele care pot spori apariția inflamațiilor din organism sunt alimentele bogate în zahăr. Există, însă, alimente care pot reduce inflamațiile și pot lupta împotriva multor afecțiuni.

Care sunt acestea, îți propunem să descoperi în materialul de mai jos:

Alimente bogate în acizi grași - Omega-3

Alimentele bogate în acizi grași-Omega 3 ajută la reducerea inflamațiilor din organism. În plus, studiile efectuate pe șoareci hrăniți cu ulei de măsline extra virgin au arătat că acesta reduce artrita și combate durerile. Cele mai bune surse de acizi grași - Omega 3 sunt somonul, tonul, macroul, dar și semințele de Chia, ouăle, nucile.

Usturoi

Usturoiul, ca și ceapa, conține o cantitate mare de antioxidanți, precum quercetina, care poate combate inflamațiile. Astfel, poți alege să consumi patru căței de usturoi pe zi ori poți folosi pudră de usturoi. Aceasta ajută, de asemenea, la reducerea riscului de apariție a cancerului și poate preveni chiar bolile de inimă și demența.

Sucul de cireșe

Poate că nu știai, însă cireșele sunt bogate în antioxidanți, mai exact în antocianini, care sunt recunoscuți pentru efectele antiinflamatorii. Studiile au arătat, de asemenea, că sucul de cireșe au ajutat la ameliorarea durerilor. Este, însă, important să nu le consumi îndulcite. Poți, de asemenea, să încerci suc de căpșuni, de afine, zmeură ori de mure.

Ceai verde

Recunoscut pentru proprietățile antioxidante este și ceaiul verde. Acesta conține o cantitate mare de antioxidanți ce poate reduce inflamațiile din organism, reducând astfel riscul de apariție a cancerului, dar și a altor afecțiuni. Pentru a nu-i distruge proprietățile, însă, este musai să nu adaugi îndulcitori.

Turmeric

Recunoscut pentru proprietățile terapeutice, turmericul ajută la combaterea afecțiunilor inflamatorii. Bogat în curcumin, un antioxidant și un antiinflamator, turmericul ajută la menținerea sănătății. Cea mai simplă modalitate de a-l consuma este să fierbi 250 ml de apă, iar apoi să lași la infuzat cu o linguriță de turmeric. Pentru un gust plăcut, aromat, adaugă puțin suc de lămâie ori câteva boabe de piper negru.

Broccoli și varza

Poate că varza de Bruxelles ori broccoli nu sunt alimentele tale favorite, însă ele sunt foarte sănătoase. Aceste crucifere sunt bogate în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor de radicalii liberi, reducând inflamațiile. Cea mai simplă modalitate de a le consuma este să le incluzi în salate ori să-ți prepari supă de broccoli.

Ghimbir

La fel ca și celelalte alimente, ghimbirul are proprietăți antioxidante. Îl poți consuma sub formă de ceai sau ca gustare. Potrivit unui studiu, ghimbirul ajută la combaterea durerilor osteoartritei, iar două grame de ghimbir pe zi, în cazul în care sunt consumate constant, ajută la reducerea durerilor musculare.

Credit foto: Pexels